Особливий статус Донбасу: Рада ухвалила закон

Продовжена можливість тимчасового запровадження особливого порядку місцевого самоврядування на Донбасі
Головне
Особливий статус Донбасу: Рада ухвалила закон
Верховна Рада, сесійна зала (фото: Парламент UA)
2 Грудня 2021, 14:03
читать на русском

Верховна Рада 2 грудня ухвалила закон №6342 про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Як повідомляє пресслужба парламенту, закон ухвалено в цілому 317 голосами.

Цей закон потребував ухвалення, оскільки 31 грудня 2021 року спливає термін запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села.

Законодавчий акт спрямований на створення додаткових часових можливостей для реалізації відповідних законодавчих умов, спрямованих на мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей на основі принципів та норм міжнародного права і Статуту ООН.

Таким чином Рада на рік продовжила можливість тимчасового запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу.

Цей закон передбачає розширення повноважень місцевої влади в непідконтрольних районах Донецької та Луганської областей після позачергових місцевих виборів там.

Що передбачає документ:

  • амністію для "осіб-учасників подій на території Донецької, Луганської областей";
  • гарантії вільного використання російської та інших мов;
  • особливий порядок призначення суддів та прокуратури;
  • економічну підтримку регіону, через запровадження "відмінного від загального економічного режиму", що має залучити інвестицій для інфраструктури;
  • можливість прикордонного співробітництва з "територіальними одиницями Російської Федерації";
  • можливість створення загонів "народної міліції", яка охоронятиме громадський порядок.

Нагадаємо, закон про особливий статус Донбасу вперше ухвалили ще у 2014 році на основі перших Мінських домовленостей щодо встановлення миру на Сході України. Щороку Рада подовжувала його дію, однак фактично закон ніколи не діяв, бо для цього на окупованих територіях мали відбутися легітимні місцеві вибори за українським законодавством.

Читайте також

1