Позбавлених громадянства нардепів від ОПЗЖ залишать без мандатів

Йдеться зокрема про Віктора Медведчука й Тараса Козака
Головне
Позбавлених громадянства нардепів від ОПЗЖ залишать без мандатів
Фракція ОПЗЖ (Фото: УНІАН
11 Січня 2023, 10:20
читать на русском

Президент Володимир Зеленський позбавив громадянства чотирьох народних депутатів України. Зокрема, Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна.

Про це у відеозверненні повідомив сам глави держави.

"На підставі матеріалів, які були підготовлені СБУ та Державною міграційною службою, та відповідно до Конституції я ухвалив рішення про припинення громадянства чотирьох осіб - Деркача Андрія Леонідовича, Медведчука Віктора Володимировича, Козака Тараса Романовича, Кузьміна Рената Равільйовича", - заявив він.

Своєю чергою, Верховна рада позбавить мандатів ще чотирьох депутатів від заборонених партій. Це станеться на найближчому засіданні.

Про це повідомляє у Telegram голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія.

"На найближчому засіданні Верховна Рада позбавить мандатів ще 4 депутатів від заборонених партій. Це відбудеться у конституційний спосіб. Тобто, без шансів на оскарження в судах", - написав Арахамія.

При цьому речниця "Слуги Народу" Юлія Палійчук повідомила, що йдеться про депутатів забороненої ОПЗЖ.

"Верховна рада позбавить мандатів чотирьох депутатів забороненої ОПЗЖ. Це відбудеться на найближчому засіданні парламенту", - написала вона.

Спікер парламенту Руслан Стефанчук теж підтвердив, що Рада розгляне позбавленн мандатів згаданих нардепів якнайшвидше.

"Указ президента про втрату громадянства Медведчуком і його посіпак вже у Раді. Парламент невідкладно розгляне питання про дострокове позбавлення їх повноважень. І зробить це відповідно до вимог Конституції, а не свавільних забаганок тих чи інших груп. Продовження незабаром", - написав Стефанчук.

Нагадаємо, тим часом майже сімдесят народних депутатів Верховної Ради відмовились ставити свої підписи під зверненням до Руслана Стефанчука про позбавлення повноважень депутатів, які були обрані від заборонених проросійських партій, зокрема ОПЗЖ.

Фракція "Батьківщина" майже у повному складі відмовилась ставити підписи під ініціативою, яка передбачає винесення цього питання на порядок денний найближчої сесії парламенту.

Крім того, не хочуть позбавляти повноважень народних та місцевих депутатів від партій на кшталт ОПЗЖ і представники владної фракції "Слуга народу", зокрема голова фракції Давид Арахамія та його заступники, а також заступник спікера парламенту Олександр Корнієнко.

Читайте також