Разумков сказав, скільки бюджет "заробив" на депутатах-прогульниках

Народних обранців, які прогулювали засідання ВР, позбавляли частини зарплати
Головне
Разумков сказав, скільки бюджет "заробив" на депутатах-прогульниках
Верховна Рада. сесійна зала (фото: Парламент UA)
29 Жовтня 2021, 15:02
читать на русском

Народних депутатів України, які не ходили на засідання Верховної Ради та не брали участь у голосуваннях, позбавляли частини зарплати.

Про це повідомив колишній спікер парламенту Дмитро Разумков в етері на телеканалі "Україна 24".

За його словами, фінансове покарання вплинуло на роботу народних обранців.

Це трагічно, коли народні депутати..., не розуміють елементарних речей... Були ухвалені зміни до законодавства, й народні депутати сьогодні знаходяться у залі ВР. Якщо подивитись на минуле скликання - у середу, п'ятницю з десяток депутатів було. Зараз у вівторок, середу, четвер, п'ятницю Верховна Рада працює. І якщо депутат не виконує свої функції, не бере участь у голосуваннях - так, він позбавляється своїх коштів, - сказав Разумков.

Він зауважив, що гроші за прогули поверталися до бюджету.

Якщо не помиляюся, то загальна економія була 68 мільйонів гривень, - повідомив Разумков.

Нагадаємо, у липні Комітет виборців проаналізував відвідування народними депутатами України пленарних засідань Верховної Ради у червні 2021 року. Всього в червні відбулося одинадцять пленарних засідань. Всі з них відвідали лише 291 народний депутат або 68% від складу Верховної Ради.

Шестеро осіб не були зареєстровані на жодному засіданні. Це Віктор Медведчук ("Опозиційна платформа - За життя"), Тарас Козак ("Опозиційна платформа - За життя"), Олесь Довгий (позафракційний), Степан Івахів ("За майбутнє"), Леся Василенко ("Голос"), Вадим Столар ("Опозиційна платформа - За життя").

Контекст. Комітет виборців України проаналізував участь народних депутатів, парламентських фракцій та груп в голосуваннях Верховної Ради за підсумками 2020 року. Понад 90% голосувань за рік пропустили дев'ять депутатів.

Найнижчий показник голосувань серед всіх народних депутатів за підсумками року у народного депутата Вадима Столара ("Опозиційна платформа – За життя"), який взяв участь лише у трохи більше, ніж 1% голосувань (сукупно натиснув кнопку "за", "проти", "утримався" 80 разів).

Також за 2020 рік було накладено 752 фінансові санкції на прогульників, тобто приблизно 15% нардепів щомісяця не отримують компенсацію у 42 тис. грн на виконання депутатських повноважень.

Читайте також