Росія хоче перетворити кризу з мігрантами на другий фронт гібридної війни

Дії Лукашенка спрямовані на те, щоб відвернути увагу від дій Росії на кордоні з Україною
Ексклюзив
Росія хоче перетворити кризу з мігрантами на другий фронт гібридної війни
Мігранти біля польського кордону Фото: БЕЛТА
18 Листопада 2021, 14:22
читать на русском

Кремль є головним бенефіціаром дій президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це йдеться в ексклюзивному матеріалі Парламент. UA.

По-перше, на тлі поведінки Білорусі Росія знову спробувала "продати" себе Заходу як надійний посередник, що має важелі впливу на союзника. При цьому дії Лукашенка є чудовою ілюстрацією того, чого слід очікувати Європі у разі, якщо вона не вдасться до такого посередництва.

Не виключено також, що як ціна за "допомогу" у розв'язанні білорусько-польської кризи Москва могла вимагати від Заходу поступок щодо підтримки України або навіть зняття санкцій. Схожа ситуація вже складалася чотири роки тому, коли Кремль намагався маніпулювати Заходом, використовуючи свій вплив на Північну Корею, названу тоді відомим публіцистом Андрієм Піонтковським "ядерним офшором Кремля". На цьому тлі виникає підозра, що саме російські радники могли підказати Лукашенку стратегію використання проти Європи живого щита з мігрантів.

До того ж видно, що Росія спробувала перетворити ситуацію на білорусько-польському кордоні на другий фронт своєї гібридної війни. На цьому наголосив і прессекретар Держдепартаменту США Нед Прайс, заявивши, що дії Лукашенка спрямовані на те, щоб відвернути увагу від дій Росії на кордоні з Україною.

Нагадаємо, за останні кілька місяців прикордонники відзначають посилення міграційного тиску на польсько-білоруську ділянку державного кордону. Від 1 серпня цього року прикордонники вже зафіксували понад 30 тисяч спроб нелегального перетину польсько-білоруського кордону. 8 листопада ситуація на кордоні загострилася, коли до території Польщі підійшли кілька сотень мігрантів з дітьми та почали штурмувати огородження з колючим дротом.

В МВС України заявили, що наразі спостерігається збільшення потоків мігрантів на прикордонних регіонах України та вважають, що цим самим сусідні країни намагаються влаштувати міграційну кризу в нашій країні.

Міністр внутрішніх справ повідомив, що 11 листопада Україна відправила на кордон з Білоруссю додатково 8,5 тисяч військовослужбовців ДПСУ, НГУ та поліцейських.

11 листопада на польсько-білоруському кордоні, де біженці намагалися пробратися до країн ЄС, розмістили білоруських силовиків зі зброєю в руках.

Читайте також

1