Шукають вже два роки: у справі про замах на помічника президента Шефіра досі не можуть знайти підозрюваних

Кримінальне провадження ще не передавали до суду, його ведуть вісім прокурорів
Шукають вже два роки: у справі про замах на помічника президента Шефіра досі не можуть знайти підозрюваних
Сергій Шефір Фото: УНІАН
10 Листопада 2023, 17:44
читать на русском

У справі про резонансний замах на вбивство першого помічника президента України Сергія Шефіра навіть через два роки після події досі не вдалося знайти підозрюваних.

Про це на запит "Телеграфу" повідомили в Офісі генерального прокурора (ОГП).

Головне слідче управління Національної поліції України розслідує кримінальне провадження за фактом замаху на вбивство Ш. (Шефіра. — Авт.) та його водія за частиною 2 статті 15 і пункту 1 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу. Процесуальне керівництво здійснюється групою прокурорів ОГП, яка складається з восьми осіб. Про підозру у вчиненні кримінального правопорушення на цей час нікому не оголошено, досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, — проінформували в Офісі генпрокурора.

Також в ОГП додали, що більш детальна інформація стосовно цієї справи містить таємницю досудового розслідування, "яка охороняється спеціальним законом" та має обмежений доступ.

Отже, виходячи з відповіді прокуратури, справа "зависла" на стадії розслідування — її не закрили, але й не направили до суду.

Примітно, що через два роки після інциденту ОГП досі тримає деякі матеріали справи в режимі секретності й пояснює це наступним чином: "Розголошення інформації з обмеженим доступом у кримінальному провадженні може спричинити істотну шкоду шляхом розголошення таємниці досудового розслідування, що загрожує інтересам держави у виді забезпечення правосуддя та підтримання правопорядку, а також охоронюваним законом правам громадян, чиї права обмежуються у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності".

Зазначені обставини свідчать, що шкода від оприлюднення запитуваної інформації (про замах на Шефіра. —ред.) переважає суспільний інтерес в її отриманні, — аргументували в ОГП.

Відтак, така підвищена секретність виглядає дещо дивною та до кінця не зрозуміло, яким саме інтересам держави може зашкодити правда про замах на першого помічника Зеленського.

Нагадаємо, вранці 22 вересня 2021 року під Києвом (на дорозі між селами Круглик і Ходосівка) невідомі обстріляли з автоматичної зброї рідкісного "цивільного" калібру 7,62х39 автомобіль Audi A8 Сергія Шефіра. Він відбувся шоком, але його водій отримав три кульові поранення. Чоловіка було госпіталізовано та прооперовано в лікарні "Феофанія". Загалом у автомобіль влучило понад 10 куль. Попередньо правоохоронці кваліфікували інцидент як "замах на вбивство двох і більше осіб" (ст. 115 ККУ).

Поліція відкрила кримінальне провадження з попередньою кваліфікацією замах на вбивство двох і більше осіб (ст. 115 КК).

У фракції "Слуга народу" назвали інцидент "передаванням послання президенту" через посилення боротьби з олігархами. А Зеленський, коментуючи напад на помічника, пообіцяв дати "сильну відповідь" на інцидент.

Сам Шефір згодом заявив, що вважає обстріл автівки "залякуванням вищого ешелону влади".

Читайте також

1