Соколова пояснила, навіщо опублікувала документи по "вагнергейту"

Журналістка вирішила "викрити на брехні" президента та його Офіс
Важливо
Соколова пояснила, навіщо опублікувала документи по "вагнергейту"
Яніна Соколова Фото: facebook.com/yanina.sokolova
22 Листопада 2021, 10:39
читать на русском

Журналістка та телеведуча Яніна Соколова розповіла, чому вирішила оприлюднити документи щодо скандальної спецоперації із затримання вагнерівців.

В етері на телеканалі "Україна 24" Соколова пояснила, що коли журналісти "отримали документи, то не знали, що вони секретні".

Все, що ми опублікували, фактично вже було описано Христом Грозєвим та розслідуванням Bellingcat. Наші документи — це підтвердження брехні як президента, так і глави Офісу президента. З цією метою ми їх і оприлюднили, — сказала вона.

За її словами, в історії з вагнерівцями потрібно знати хронологію подій і реальний фактаж, аби точно зрозуміти, чому спецоперація була провалена.

Якби ми не оприлюднили ці документи, останні кілька днів ми б не побачили всього, що відбувалося... До кінця пояснене розслідування з фактажем, яким були наші документи, і з прямими свідченнями основного свідка, колишнього керівника головного управління розвідки. Ця історія була дуже важливою в документальному плані. Вивчаючи ці документи кілька днів, ми вирішили, що мають їх оприлюднити, — сказала Соколова.

Нагадаємо, 18 листопада 2021 року журналістка Яніна Соколова опублікувала у Фейсбуці "внутрішні документи Головного управління розвідки Міноборони України (ГУР МО) щодо підготовки спецоперації "Авеню" (щодо затримання вагнерівців). Соколова написала, що ці документи їй підкинули на флешці. Серед документів - лист ексміністру оборони України Андрію Тарану, датований 22 червня 2020 року і підписаний 1 липня цього ж року колишнім головою ГУР МО Василем Бурбою. Також оприлюднено затверджений Бурбою звіт про проведення спеціального заходу "Авеню", підписаний начальником спеціального резерву ГУР Міноборони Юрієм Семенюком 4 серпня 2020 року.

У цих документах значиться, що СБУ отримала матеріали на 138 осіб, причетних до злочинів на Донбасі, а для відправки маршрутом Москва - Мінськ - Стамбул була сформована група лише з 48 найманців. Також стало відомо, що через турфірму було придбано квитки на літак "Turkish Airlines" сполученням Мінськ - Стамбул для 33 осіб на 25 липня та для 14 осіб на 27 липня.

В оприлюднених документах зазначається, що у ГУР вирішили "вважати спеціальний захід "Авеню" проведеним", а витрати на нього в сумі 719 382 гривні та 34 копійки - "виправданими".

17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину звіту про "злив" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер".

Згідно з інформацією розслідувачів, ексглава Головного управління розвідки Василь Бурба пояснював, що рішення відкласти спецоперацію по вагнерівцях запропонував голова Офісу президента Андрій Єрмак, щоб не зірвати домовленості з Росією про перемир'я на Донбасі з 27 липня 2020 року.

Бурба заявив, що глава Офісу президента Андрій Єрмак від імені глави держави Володимира Зеленського дав усну вказівку перенести спецоперацію щодо "вагнерівців".

Українська влада спочатку заперечувала сам факт підготовки такої операції, потім називала її "не нашою операцією". Згодом вищі посадові особи визнали факт проведення спецоперації та її зрив. Була створена парламентська ТСК, однак і вона не змогла встановити винних у зриві спецоперації.

Читайте також наш матеріал"Вагнергейт": чи стане розслідування Bellingcat та The Insider кінцем епохи Зеленського 

Читайте також

1