Суд в ЄС анулював рішення про замороження рахунків Януковича і його сина

Президент-втікач та його син виграли суд проти Ради Європейського союзу
Головне
Суд в ЄС анулював рішення про замороження рахунків Януковича і його сина
Експрезидент України Віктор Янукович Фото: УНІАН
9 Червня 2021, 15:33
читать на русском

Колишній президент-втікач Віктор Янукович і його син Олександр оскаржили продовження замороження своїх активів і виграли суд проти Ради Європейського союзу.

Про рішення повідомляється в пресрелізі Європейського суду загальної юрисдикції.

Вердикт мотивований тим, що Рада ЄС не змогла підтвердити дотримання прав Януковича на юридичний захист у ході продовження обмежувальних заходів.

Суд загальної юрисдикції анулював рішення Ради 2019 року про продовження заходів із заморожування активів щодо Віктора Януковича, колишнього президента України, і його сина Олександра Януковича. Рада ЄС не змогла підтвердити, що права позивача на юридичний захист були дотримані в ході процедури продовження заходів санкцій проти цих осіб, - йдеться в рішенні суду.

Зазначається, що рішення суду не означає автоматичного зняття санкцій з Януковичів.

Читайте також

У ЄС вже підтвердили скасування старих санкцій проти Януковича та його сина Олександра.

Про це заявив на брифінгу речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

За його словами, чинні санкції продовжують діяти до 6 березня 2022 року і традиційно, до того часу, як термін дії обмежень збігає, Рада ЄС щороку ухвалює рішення, продовжувати їх чи ні.

Вони (Януковичі. - Ред.) залишаються під дією обмежувальних заходів на підставі нормативно-правового акту, схваленого в березні цього 2021 року, - сказав Стано.

Читайте також


Контекст. 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив Віктора Януковича до 13 років ув'язнення за державну зраду і пособництво у веденні війни.

Суд також постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз у сумі 98 561, 20 грн і залишити без зміни накладений у рамках провадження арешт на майно.

2 жовтня 2020 року Апеляційний суд залишив без змін вирок Януковичу у справі про держзраду.

10 грудня Печерський суд Києва відмовив у задоволенні заяви президента-втікача Віктора Януковича про його допит у справі щодо розгону Майдану у лютому 2014 року. Відмовили також і в допиті свідків.

26 жовтня слідчий суддя ВАКС відмовив у задоволенні клопотання прокуророві САП про обрання запобіжного заходу четвертому президентові України, який переховується від слідства із 2014-го року.

Апеляційний суд пояснив рішення про анулювання заочного арешту Януковича. У суді заявили, що прокурором не доведено факт про оголошення Януковича у міжнародний розшук.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що оскаржить відмову в застосуванні запобіжного заходу колишньому президенту України Віктору Януковичу у справі Межигір'я.

19 січня 2021 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) відхилив скаргу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та відмовив у заочному арешті колишнього президента Віктора Януковича.

Більше про скандальне рішення суду щодо відмови в арешті президента-втікача читайте у нашому матеріаліСуд скасував заочний арешт Януковича: чи повернеться експрезидент до України 

1