Таліби в Афганістані: нова влада відновить страти та ампутацію кінцівок

Нині вирішується, чи буде страта публічною
Таліби в Афганістані: нова влада відновить страти та ампутацію кінцівок
Талібан в Афганістані фото: AFP VIA GETTY IMAGES
24 Вересня 2021, 10:52
читать на русском

Таліби в Афганістані відновлять страти та ампутації кінцівок.

Про це повідомив мулла Норуддін Турабі, один із засновників талібів, передає Associated Press.

Відрубування рук абсолютно необхідно для безпеки, - сказав Турабі.

За його словами, страти та ампутації кінцівок, можливо, не будуть публічними. Таліби в Афганістану слідуватимуть ісламу. Проте справи розглядатимуть судді, в тому числі й жінки, але вони опиратися будуть на закони Корану.

Ніхто не скаже нам, якими повинні бути наші закони. Ми будемо слідувати ісламу і встановлювати свої закони на основі Корану, - заявив лідер талібів.

Він наголосив на тому, якщо покарання будуть публічними, то люди зможуть знімати їх на телефон, аби поширювати далі.

Зазначили, що в 1990-х роках страти засуджених вбивць здійснювалися одним пострілом у голову. В нього повинна була стріляти сім'я жертви, яка мала можливість прийняти "кровні гроші" та залишити в живих убивцю.

Для засуджених злодіїв покаранням була ампутація руки або ноги, в залежності від ступеня тяжкості злочину. 

Судові процеси та засудження рідко були публічними, а судова влада зважувалася на користь ісламських священнослужителів, знання яких про закон обмежувалося релігійними заборонами, - йшлося в повідомленні.

Нагадаємо, ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Крім того, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. Протягом останніх півтора тижня в Україну прибули три евакуаційні рейси з Кабула з 250 пасажирами, з яких понад 50 громадян України, іноземці з інших країн, проте переважна більшість – громадяни Афганістану.

До того ж президент Афганістану Ашраф Гані втік до Об'єднаних Арабських Еміратів після захоплення талібами влади в Афганістані. При цьому віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех оголосив себе виконувачем обов'язків глави держави, оскільки президент Ашраф Гані втік, коли прийшли таліби.

27 серпня біля аеропорту Кабула прогриміло декілька вибухів, у результаті чого загинули 103 людини, 1300 зазнали поранень. Серед загиблих 13 американських солдатів та 90 афганців.

28 серпня, до Києва вилетіли три борти з евакуйованими з Афганістану. Загалом йдеться про майже 400 людей, з яких попередньо 80 українців.

30 серпня по міжнародному аеропорту Хаміда Карзая в Кабулі було запущено п'ять ракет.

Україна продовжить евакуацію українців з Афганістану після 31 серпня, проте за новими маршрутами.

Українські спецпризначенці пішки виходили за межі захищеного периметра аеропорту в Кабула для того, щоб знайти та безпечно забрати людей з евакуаційного списку.

Читайте більше у нашому матеріалі: Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну.

Читайте також

1