Україна продовжить евакуацію з Афганістану після 31 серпня

МЗС та посольство України в Таджикистані отримують нові запити про евакуацію з Афганістану
Україна продовжить евакуацію з Афганістану після 31 серпня
Евакуація українців з Афганістану Фото: twitter.com/ZelenskyyUa
31 Серпня 2021, 12:00
читать на русском

Україна продовжить евакуацію українців з Афганістану після 31 серпня, проте за новими маршрутами.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко, передає УНІАН.

Україна планує продовжувати евакуацію українців з Афганістану після 31 серпня. Водночас маршрути повернення наших громадян можуть бути скориговані, залежно від розвитку ситуації в аеропорту Кабула, - сказав речник МЗС.

Зазначалося, що за останні кілька днів до МЗС та посольства України в Таджикистані надходять нові запити щодо евакуації з Афганістану. Нині уточнюють кількість людей та їхнє місце перебування.

За дорученням міністра закордонних справ Дмитра Кулеби дипломати разом із представниками інших відомств опрацьовують подальші безпечні шляхи виїзду, зокрема, можливість використання інших аеропортів або наземних маршрутів. Щойно з’явиться перша нагода, всі наші громадяни, які повідомили про себе українському посольству в Таджикистані, отримають інструкції про подальші дії, - заявив Ніколенко.

Нагадаємо, ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Крім того, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. Протягом останніх півтора тижня в Україну прибули три евакуаційні рейси з Кабула з 250 пасажирами, з яких понад 50 громадян України, іноземці з інших країн, проте переважна більшість – громадяни Афганістану.

Згодом евакуйовані Україною 65 громадянин Афганістану попросили про статус біженця в Україні.

До того ж президент Афганістану Ашраф Гані втік до Об'єднаних Арабських Еміратів після захоплення талібами влади в Афганістані. При цьому віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех оголосив себе виконувачем обов'язків глави держави, оскільки президент Ашраф Гані втік, коли прийшли таліби.

27 серпня біля аеропорту Кабула прогриміло декілька вибухів, у результаті чого загинули 103 людини, 1300 зазнали поранень. Серед загиблих 13 американських солдатів та 90 афганців.

28 серпня, до Києва вилетіли три борти з евакуйованими з Афганістану. Загалом йдеться про майже 400 людей, з яких попередньо 80 українців.

30 серпня по міжнародному аеропорту Хаміда Карзая в Кабулі було запущено п'ять ракет.

Читайте більше у нашому матеріалі: Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну.

Читайте також

1