У МОЗ повідомили, куди підуть додатково виділені 60 млн грн з COVID-фонду

В Україні планують лікувати "ковід"-пацієнтів плазмою з крові тих, хто вже одужав
У МОЗ повідомили, куди підуть додатково виділені 60 млн грн з COVID-фонду
Тест на коронавірус (фото: Pexels)
5 Листопада 2020, 15:22
читать на русском

З COVID-фонду хочуть додатково витратити ще 60 млн грн для забезпечення закладів охорони здоров’я, які здійснюють заготівлю, переробку, зберігання донорської крові та її компонентів, розхідними матеріалами для тестування на виявлення антитіл до вірусу SARS-CoV-2.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, передає УНН.

Ляшко (досьє) зазначив, що планується використати 1 млрд 259 млн грн, які були попередньо виділені на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, для передачі у вигляді субвенції у регіони.

Зазначені кошти будуть передані областям для проведення закупівель за спрощеними процедурами, так як це цільові витрати на протидію COVID-19, - сказав він.

Читайте також

Із загальної суми 60 млн грн будуть використані для закупівлі імуноферментних тестів на виявлення антитіл до вірусу SARS-CoV-2 у донорській крові тих людей, які перехворіли на COVID-19. Донорську кров перехворілих планують використовувати для виробництва "ковідної" плазми.

Додатково 60 млн – це забезпечення закладів охорони здоров’я, які здійснюють заготівлю, переробку, зберігання донорської крові та її компонентів розхідними матеріалами для тестування на виявлення антитіл до коронавірусу SARS-CoV-2, - зазначив Ляшко.

У МОЗ повідомили, що планують лікувати "ковід"-пацієнтів плазмою з крові тих, хто вже вилікувався від коронавірусу. Таке лікування демонструє високі позитивні результати в усьому світі. Воно полягає у переливанні важкохворим на COVID-19 плазми з антитілами, яку отримали із крові тих, хто вже перехворів і отримав антитіла до коронавірусу.

Зазначається, що для виявлення донорів з високими маркерами антитіл у крові для заготівлі плазми необхідно провести масовий скринінг населення України методом імуноферментного аналізу (ІФА-тестування).

Читайте також

Нагадаємо, що Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою дозволив використовувати кошти з Фонду боротьби з коронавірусною інфекцією на виробництво телевізійних серіалів патріотичного спрямування.