Україна не провокувала військової активності Росії - Держдеп США

У США помітили дезінформацію, щоб звинуватити Україну в діях, які вчиняє сам Кремль
Важливо
Україна не провокувала військової активності Росії - Держдеп США
Прапор України у військовому автомобілі Фото: Міноборони у Фейсбуці
21 Квітня 2021, 12:17
читать на русском

Україна ніяк не провокує Росію на посилення військової присутності біля своїх кордонів.

Про це заявив представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Нед Прайс.

Ми взагалі не бачимо жодних ознак того, що Україна бере участь в провокаціях або сприяє ескалації напруженості, - сказав він.

За його словами, ситуація виглядає протилежною - це в Москві роздмухують "кампанію з дезінформації", щоб звинуватити Київ в ескалації напруженості.

Прайс зазначив, що США глибоко стурбовані агресивними діями Росії проти України, які включають повідомлення про російські війська на кордоні з Україною і в тимчасово окупованому Криму. І запевнив, що США продовжать підтримувати Україну.

Читайте також

Раніше The Wall Street Journal з посиланням на фото, зроблені комерційним супутником, повідомляла, що Росія значно збільшила концентрацію військової техніки та винищувачів у Криму.


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів.

15 квітня Росія закрила частину акваторій Чорного моря у напрямку Керченської протоки для іноземних військових кораблів і державних суден інших країн, мотивуючи рішення військовими навчаннями. Акваторія буде закрита до жовтня 2021 року.

США глибоко стурбовані рішенням Росії закрити частину акваторій Чорного моря і назвали такий вчинок "неспровокованою ескалацією".

У Парламентській асамблеї Ради Європи звинуватили Росію у зриві мирних зусиль з врегулювання ситуації на Донбасі та закликали припинити військові провокації та нарощування військ. Група парламентарів пригрозили РФ новими санкціями.

Президент України (досьє Володимира Зеленського) запропонував президентові РФ Путіну зустрітися на Донбасі та закликав відвести війська від кордонів України.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією

1