Україна захищатиме свою землю й людей за будь-яких обставин - Зеленський

Колективних зусиль поки не вистачає, щоб повернути Росію до змістовних переговорів
Україна захищатиме свою землю й людей за будь-яких обставин - Зеленський
Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua
14 Грудня 2021, 14:37
читать на русском

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна захищатиме свою землю й людей за будь-яких обставин і від будь-яких посягань. Українці не віддадуть своєї свободи ніколи, тим паче Росії.

Про це Зеленський сказав в інтерв’ю  італійській газеті La Repubblica, пише Офіс президента.

За його словами, Україна вдячна за надану підтримку, але колективних зусиль поки не вистачає, щоб повернути російську сторону не тільки до прогнозованої політики, яка була б заснована на повазі до міжнародного права та до держав-сусідів, а й просто до змістовних перегорів щодо миру на сході України.

Зеленський навів приклад одну з домовленостей саміту в Нормандському форматі в Парижі 2019 року, яка не виконується й досі, – це домовленість щодо полонених.

Сотні наших людей утримують у полоні на окупованій території, і Росія дала чітку обіцянку забезпечити повний і безумовний допуск до них міжнародних організацій. Але цього не відбувається, тому що українські полонені перебувають у такому жахливому стані, що Росія не може їх показувати Червоному Хресту, - наголосив він.

Нагадаємо, останнім часом шириться інформація, що Росія стягує війська до українських кордонів. Зокрема, начальник Головного управління розвідки міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що Росія сконцентрувала на кордоні з Україною понад 92 тисячі військовослужбовців. Він каже, що це може свідчити про підготовку Росії до наступу вже цієї зими.

У Росії спростовують інформацію щодо намірів здійснити вторгнення в Україну. Однак Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про нарощування Росією окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях.

Своєю чергою міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Росія може напасти на Україну наприкінці січня 2022 року.

7 грудня через ескалацію біля українських кордонів президент США Джо Байден 7 грудня провів відеозв'язок з президентом Росії Володимиром Путіним. Після цього Байден зателефонував президенту України Володимиру Зеленському та запевнив його у підтримці в разі вторгнення Росії до України.

Читайте також