Україна запросила країни ЄС приєднатись до Кримської платформи - Джапарова

На зустрічі були присутні також представники Меджлісу
Україна запросила країни ЄС приєднатись до Кримської платформи - Джапарова
Джапарова (фото з відкритих джерел)
18 Листопада 2020, 08:50
читать на русском

Перша заступниця глави Міністерства закордонних справ Еміне Джапарова запросила представників Євросоюзу взяти участь у саміті Кримської платформи, запланованому на перше півріччя 2021 року.

Про це повідомила пресслужба МЗС України.

У вівторок, 17 листопада, Джапарова зустрілась з послами держав-членів ЄС. Зустріч організувало представництво ЄС в Україні.

На захід також запросили постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Антона Кориневича і голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

Джапарова розповіла представникам ЄС про ситуацію, яка склалася в тимчасово окупованому Криму. За її словами, найгострішими проблемами наразі є, зокрема, порушення прав людини, норм міжнародного гуманітарного права, згортання свободи слова та релігійних свобод, расова дискримінація, мілітаризація, загрози свободі судноплавства в Чорному та Азовському морях, а також безпекові виклики регіону Середземномор’я і Близького Сходу.

Читайте також

Україна висловила вдячність країнам ЄС за послідовну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, у тому числі через запровадження антиросійських санкцій і закликала до їх посилення у відповідь на проведення Росією т.зв. "місцевих виборів" в тимчасово окупованому Криму та масові порушення прав людини на півострові.

Джапарова представила партнерам деталі цієї концепції по Кримській платформі та запросила їх держави приєднатись. Вона також запросила держави-члени ЄС взяти участь в установчому саміті Кримської платформи, проведення якого заплановане на перше півріччя 2021 року.

Нагадаємо, що у Міністерстві закордонних справ розпочали новий етап активної адвокації Кримської платформи, який передбачає інформування міжнародних партнерів про деталі кампанії щодо Кримської платформи.

5 жовтня перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова повідомила, що Україна хоче запросити Російську Федерацію до заходів міжнародної Кримської платформи щодо питань деокупації півострова, проте невпевнена, що Москва зможе прийняти це запрошення.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запевнив у готовності його країни підтримати майбутню платформу щодо деокупації Криму. Туреччина також готова бути активним учасником Кримської платформи.

Читайте також

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зустрівся з Державним секретарем у закордонних справах і справах співдружності націй та розвитку Великої Британії Домініком Раабом та проінформував його про створення Кримської платформи — нового міжнародного майданчика, який консолідує міжнародні зусилля з деокупації Криму — та запросив Велику Британію до участі у ньому.

Також Кулеба провів телефонну розмову з міністром Європи та закордонних справ Французької Республіки Жаном-Івом Ле Дріаном, у якій запросив Францію до участі в Кримській платформі.

5 листопада Міністерство закордонних справ України повідомило, що перший міжнародний саміт у межах "Кримської платформи" щодо деокупації півострова запланований на травень 2021 року в Києві.

13 листопада Естонія заявила про своє бажання взяти участь в ініційованій Україною платформі щодо деокупації Криму.