Верховна Рада ухвалила закон щодо реформування "Укроборонпрому"

Реформування державного концерну відбуватиметься у три етапи
Важливо
Верховна Рада ухвалила закон щодо реформування "Укроборонпрому"
ДК “Укроборонпром” (фото: УНІАН)
13 Липня 2021, 18:37
читать на русском

Верховна Рада у другому читанні та в цілому ухвалила законопроєкт №3822 про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності, яким передбачається остаточна ліквідація держконцерну "Укроборонпром".

Відповідне рішення підтримали 256 народних депутатів, передає пресслужба парламенту.

Згідно з документом, державний концерн "Укроборонпром" перетворять в акціонерне товариство, а державні унітарні підприємства, зокрема казенні підприємства, що входять до складу концерну, – в господарські товариства.

Також передбачається запровадження корпоративної моделі управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі.

Голова Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич зазначив, що реформа ОПК України назріла ще вчора. А ці зміни нададуть оборонці поштовх для подальшого розвитку.

Підприємства ОПК державної форми власності перетворять на 100% нові сучасні оборонно-промислові компанії, підзвітні акціонеру – державі, надійні для створення сучасного озброєння та військової техніки. Вони будуть відкриті та прогнозовані для інвесторів, ефективні в управлінні, убезпечені від корупційних ризиків і прямого політичного впливу, - сказав Завітневич.

Згідно з законопроєктом, реформування Укроборонпрому відбуватиметься у три етапи:

Перший етап – передача між учасниками майна та інших ресурсів; вивільнення обтяженого майна учасників концерну та господарських товариств; передача єдиних майнових комплексів учасників концерну та пакетів акцій господарських товариств Фонду держмайна.

Другий етап – перетворення учасника концерну на господарське товариство в організаційно-правовій формі акціонерного товариства або товариства з обмеженою відповідальністю; приєднання учасників концерну до іншого учасника.

Третій етап передбачає перетворення концерну в АТ. Засновником та єдиним акціонером АТ є держава в особі КМУ. Органами управління АТ будуть загальні збори, виконавчий орган та наглядова рада, яка складатиметься з 7 членів, 4 з яких є представниками держави, а 3 – незалежними. АТ спрямовує 30 % чистого прибутку на виплату дивідендів до Державного бюджету, за винятком перших трьох років.

Нагадаємо, що 24 грудня глава концерну Юрій Гусєв заявив, що державний концерн "Укроборонпром" планують ліквідувати до кінця червня 2021 року і створити на його основі оборонний холдинг у формі акціонерного товариства.

Державний концерн "Укроборонпром" планують розділити на два великі холдинги, один займатиметься оборонною сферою, а другий – аерокосмічною, тобто  холдинги матимуть різну спеціалізацію. Перший, "Оборонні системи України", об’єднає 65 підприємств у шість субхолдингів і забезпечуватиме потреби ЗСУ. Другий, аерокосмічний холдинг буде займатися космічною галуззю.

Читайте також