Вітчизняна медицина України не готова до чергової хвилі ковіду - експерт

Ліжок у лікарнях катастрофічно бракує
Ексклюзив
Вітчизняна медицина України не готова до чергової хвилі ковіду - експерт
Ковідна лікарня у Мелітополі, хворі на коронавірус (скрін з відео)
19 Листопада 2021, 16:33
читать на русском

За Віктора Ляшка, очільника МОЗ, вітчизняна медицина виявилася неготовою до чергової хвилі коронавірусу.

Про це розповів у коментарі "Парламент.UA" кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

За його словами, ліжок у лікарнях катастрофічно бракує. В госпіталізації нібито відмовляють навіть людям у важкому стані. Під особливою загрозою опинилися ті громадяни, у яких коронавірус не підтверджено. В них, мовляв, попри важкий стан, практично немає шансів на госпіталізацію. А проте люди хворіють на вірусну пневмонію та інші небезпечні хвороби, тож їх також потрібно підключати до кисню та госпіталізувати.

У розпал епідемії лікарні зіштовхнулися з дефіцитом кисню. Вже маємо померлих через брак кисню. Влада мала врахувати помилки попередніх періодів та створити необхідний запас кисню. Проте цього не було зроблено. Варто відзначити, що влада попри пандемію продовжувала скорочувати медичні заклади. Частина медичного персоналу була переведена на "мінімалку". Лікарі масово звільняються. У багатьох регіонах лікарям не виплачують доплати за "ковідних" хворих, – зауважив експерт.

Він також додав, що не впоралася і первинна ланка медицини. Мовляв, сімейних лікарів не вистачає, в поліклініках величезні черги. Отримати консультацію сімейного лікаря навіть у телефонному режимі часто проблематично.

Частина сімейних лікарів не хочуть приймати хворих, у яких є підозра на коронавірус. Також є багато випадків, коли лікарі, не бажаючи брати на себе відповідальність, відмовляються надавати допомогу тяжкохворим. Причому це стосується як державних, так і приватних медичних закладів, – зазначив Хмелевський.

Нагадаємо, що голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький заявив, що нестача кисню для ковід-пацієнтів може бути диверсією.

Читайте також

1