ВООЗ представила чотири можливих сценарії передачі коронавірусу людині

Експерти виключили варіант про витік вірусу з лабораторії
ВООЗ представила чотири можливих сценарії передачі коронавірусу людині
Коронавірус, карантин (фото: People’s Daily, China)
29 Березня 2021, 14:13
читать на русском

У Всесвітній організації охорони здоров'я повідомили, що найімовірніше коронавірус нового типу передався людині від кажанів через проміжну ланку. Витік вірусу з лабораторії є дуже малоймовірним.

Про це йдеться у проєкті доповіді ВООЗ про походження коронавірусу, передає Associated Press.

У доповіді представники організації представили чотири можливих сценарії передачі COVID-19 людині та перерахували їх у порядку ймовірності.

Перший спосіб та найімовірніший - це передача від кажанів людині через якусь іншу тварину. Фахівці оцінили це як "ймовірно" або "дуже ймовірно".

Другий спосіб -  безпосередньо через кажанів - оцінюється як просто "ймовірно". Зазначається, що у кажанів виявили найближчого родича, який викликав пандемію коронавірусу.

Втім, у доповіді вказується, що "еволюційна відстань між цими вірусами кажанів і коронавірусу оцінюється в кілька десятиліть, що вказує на відсутню ланку".

Третій спосіб - через харчові продукти. Такий сценарій зараження можливий, але з низькою ймовірністю.

Четвертий сценарій - через панголіноподібні (ящери), оскільки вони переносять подібні віруси, а також через норки та кішок. Експерти ВООЗ зазначили, що вони сприйнятливі до коронавірусу, тому можуть бути його носіями.

Читайте також

У ВООЗ запропонували дослідити усі чотири сценарії, крім варіанту про витік з лабораторії. Експерти не дали остаточної відповіді, чи розпочався спалах COVID-19 на ринку морепродуктів в Ухані. Там в грудні 2019 року виявили одні з перших випадків захворювання.


Контекст. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила про початок пандемії інфекції COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2.

Науковці зі Всесвітньої організації охорони здоров’я впродовж місяця в Китаї досліджували походження COVID-19 та шляхи його передачі до людини.

Читайте більше у нашому матеріаліДослідники ВООЗ спростували міфи лабораторної та кажанячої природи коронавірусу

1