Засудженого Демчука змушували свідчити проти Стерненка у справі про "викрадення"

Йому обіцяли змінити запобіжний захід шляхом впливу на прокурора
Засудженого Демчука змушували свідчити проти Стерненка у справі про "викрадення"
Сергій Стерненко (фото: УНІАН)
3 Березня 2021, 19:51
читать на русском

Другого засудженого у справі про нібито викрадення людини Руслана Демчука змушували свідчити проти активіста Сергія Стерненка, якого засудили до семи років.

Про це повідомили адвокати юридичної компанії "Міллер".

Правозахисники Стерненка заявили, що сторона Демчука звернулась за допомогою до компанії "Міллер" через тиск на засудженого.

Демчук під час конфіденційної розмови з адвокатами повідомив, що 2 березня, близько 11:00, невстановлені особи, які представились співробітниками Управління поліції, відвідали Руслана в Одеському СІЗО. Ці люди вимагали від Демчука дати показання проти Стерненка, а за це обіцяли змінити запобіжний захід шляхом впливу на прокурора

Після отримання цієї інформації ми невідкладно ініціювали застосування до Руслана Демчука заходів безпеки у вигляді переведення в окрему камеру, - повідомили у компанії.

Читайте також

Адвокати направили заяву про злочин, за ч. 1 ст. 373 Кримінального Кодексу України (примушування давати показання). Після реєстрації кримінального провадження правозахисники направлять необхідні запити та клопотання з метою встановлення зловмисників та інших причетних до злочину осіб.

У юридичній компанії повідомили, що готові взяти цю справу на власний контроль. Тому від 2 березня інтереси Демчука у кримінальному провадженні про так зване "викрадення людини" представляє один з адвокатів "Міллера" Ілля Воробйов.


Контекст. 23 лютого суд в Одесі призначив активісту Сергію Стерненку 7 років та 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Після вироку адвокати юридичної компанії "Міллер" подали заяву про застосування заходів безпеки щодо активіста Сергія Стерненка. Руслана Демчука засудили за тією ж справою, що й Стерненка, та взяли під варту 23 лютого 2021 року.

Депутати Львівської обласної ради ухвалили звернення до президента Володимира Зеленського та генпрокурорки Ірини Венедіктової у справі Сергія Стерненка, в якому вимагають звільнити активіста і переглянути його вирок.

Стерненко написав листа, у якому запевнив, що перебуває в одеському СІЗО і попросив усіх боротись до кінця та не мовчати. Також активіст не звертатиметься з проханням про помилування до Зеленського.

Згодом правозахисники засудженого активіста відмовились від прохання про перевід його до київського СІЗО. Захисники сподіваються, що заходи безпеки будуть здійснені.

У суботу, 27 лютого, біля Офісу президента відбувалась чергова акція протесту проти вироку Стерненку. Серед вимог акції "Справедливість Стерненку – справедливість усім", звільнити Стерненка та інших політв'язнів, а також оновити судову систему.

3 березня адвокати Стерненка заявили про підроблення документів у справі про "викрадення" співробітниками поліції.

Читайте також наш матеріалРозплата буде та час палити суди: соцмережі вибухнули після вироку Стерненку

1