Зеленський назвав газогон "Північний потік-2" зброєю Москви

Після закінчення будівництва цього трубопроводу є ймовірність того, що він не запрацює
Головне
Зеленський назвав газогон "Північний потік-2" зброєю Москви
Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua
20 Серпня 2021, 05:07
читать на русском

Час, необхідний для запуску газогону "Північний потік – 2", Україна має використати для захисту своїх інтересів та енергетичної безпеки.

Про це президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв'ю журналістам видань з країн "Нормандської четвірки" та США, передає пресслужба Офісу президента.

За його словами, тема "Північного потоку – 2" - серед пріоритетних у порядку денному його зустрічі з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні.

Але це довгий шлях, навіть якщо до повного завершення "Північного потоку – 2" залишається 1% робіт. Одна справа – побудувати газопровід, а інша – запустити його, на це потрібен час. Необхідно дотримуватися норм міжнародного права та міжнародних енергетичних стандартів. Потрібно враховувати також гарантії. Ми використаємо час для захисту власних інтересів, - зазначив він.

Він додав, що навіть після закінчення будівництва цього трубопроводу є ймовірність, що він не запрацює. Зеленський наголосив, що Україна втратить від припинення транзиту газу через свою територію близько 2 млрд дол. на рік.

Крім того, може відбутися зростання цін на газ для українських споживачів, оскільки українським трубопроводом транспортуватиметься менше палива.

"Північний потік – 2" – це зброя. Москва може створити дефіцит поставок на ринку газу й тим самим підвищити ціну. У сучасному світі необов’язково купувати кулемети, щоб завдати шкоди країні. Досить використати економічні інструменти, - додав він.

Україна може перейти на відновлювані джерела енергії за кілька років, вважає президент. Але при цьому мають бути налагоджені процеси дешевого виробництва "зеленого" водню.

Нагадаємо, що 21 липня Сполучені Штати Америки та Німеччина уклали спільну декларацію, якою фактично дали зелене світло на завершення будівництва "Північного потоку-2" – газогону, який Росія намагається побудувати в обхід України з червня 2015 року.

Колишній співробітник ЦРУ, американський фахівець з кібербезпеки Пол Залакі вважає, що російський газопровід "Північний потік-2" в обхід України простимулює розвиток "зеленої" енергетики.

Читайте більше у нашому матеріаліРосійський газ в обхід України: про що домовились США та Німеччина

Читайте також

1