Зеленський поговорив із прем'єр-міністром Грузії щодо Саакашвілі

Президент наголосив на необхідності допустити матір та близьких до Саакашвілі
Зеленський поговорив із прем'єр-міністром Грузії щодо Саакашвілі
Міхеіл Саакашвілі Фото: УНІАН
12 Листопада 2021, 11:22
читать на русском

Президент України Володимир Зеленських провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі щодо колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Про це повідомили на сайті Президента.

Україна завжди захищає законні права та інтереси своїх громадян, - сказав Володимир Зеленський.

Зеленський під час розмови наголосив, що права громадянина України Міхеїла Саакашвілі повинні бути гарантовані повною мірою відповідно до норм міжнародного права. Також він зазначив, що неприпустимо застосовувати до Саакашвілі непропорційні заходи примусу.

За словами Зеленського, необхідно надати доступ до Саакашвілі матері та близьким.

Додали, що президент України попросив розглянути можливість доступу до Саакашвілі українських лікарів.

Довідково: Міхеїл Саакашвілі був президентом Грузії з січня 2004 року по листопад 2013 року. У 2013 році він покинув країну за кілька днів до закінчення терміну президентських повноважень. Відразу після цього проти нього було порушено чотири кримінальні справи, за двома з яких вже винесені вироки. У січні 2018 року Тбіліський міський суд заочно засудив Саакашвілі до трьох років позбавлення волі у справі про вбивство у 2006 році співробітника Об'єднаного банку Грузії. У червні 2018 року суд засудив його до шести років позбавлення волі у справі про побиття у 2005 році депутата.

Крім того, Саакашвілі є фігурантом ще кількох кримінальних справ: про розгін опозиційного мітингу 7 листопада 2007 року, погром у телекомпанії "Імеді" та заволодіння майном бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі; про розтрату коштів із держбюджету; про незаконне перетинання державного кордону.

Політика затримали 1 жовтня в Тбілісі. Колишній президент Грузії прилетів на батьківщину для участі у місцевих виборах. Його одразу затримали й запроторили до в'язниці, де він оголосив голодування. В день затримання Саакашвілі та українська народна депутатка Єлизавета Ясько записали спільне відео, в якому розповіли про свої стосунки.

6 листопада у колонії зняли на відео, як колишній президент Грузії, у якого начебто почалися провали в пам'яті через голодування, почав їсти у в'язниці.

8 листопада консиліум лікарів ухвалив рішення, що політик потребує шпиталізації, тому його перевезли до медичної установи для обвинувачених і засуджених №18.

Читайте більше у нашому матеріалі: Саакашвілі під вартою: що політику "світить" у Грузії та чи треба Україні його повертати

Читайте також

1