Підписи за відставку Разумкова збиралися кулуарно - нардепка Буймістер

Людмила Буймістер

Народна депутатка фракції "Слуга народу"

Підписи за відставку Разумкова збиралися кулуарно - нардепка Буймістер
Зеленський і Разумков (Фото: REUTERS/Gleb Garanich)
7 Жовтня 2021, 15:15
читать на русском
Ситуація з законом про олігархів - це був лише формальний привід для звільнення голови парламенту

Дмитра Разумкова звільнили з посади голови парламенту. "За" проголосували 284 народних обранці, 215 з них - фракції "Слуги народу". Про те, чому насправді відправили у відставку спікера парламенту та як збирали підписи серед "слуг" в Трускавці Парламент.UA поспілкувався з нардепкою від монобільшості Людмилою Буймістер, яка стала однією з небагатьох "слуг народу", хто натиснув "проти".

Як збирали підписи за відставку Разумкова

Я була на з’їзді в Трускавці, але лише на офіційних частинах, на вечірку не ходила. Тому я досі не забрала в Арахамії свій "Оскар" за номінацію "Червона кнопка року". Підписи за відставку Разумкова збиралися кулуарно.

Чому насправді Разумкова відправили у відставку

Ситуація із законом про олігархів - це був лише привід для відставки Разумкова, як мені здається. Пан Разумков завжди висловлював свою принципову позицію, не боявся її озвучити президентові Зеленському. І найголовніше він був "вхожий" в той пул людей, які мали до нього доступ. Тож декому це незручно, коли той, чия думка відрізняється від мейнстриму, може її висловити першій особі держави та ще й аргументовано.

Наприклад, мені не дають озвучити президентові чому я не голосувала за деолігархізацію, або презентувати дієві законопроєкти. Натомість щодня з’являються вкиди в пресі, що мене будуть виключати з фракції.

Що буде з Разумковим далі

Я вважаю, що в будь-якої професійної людини, яка не втратила репутацію і нею дорожить, все буде добре. А так за законом він стане позапартійним народним депутатом. Я чула з преси, що якісь ще процедури можуть ініціювати (щодо позбавлення мандату, - ред.). Якщо схочуть показати, що в нас тут якась КПРС, тоді може й розпочнуть. Але я не думаю, що це станеться.

Про ймовірність свого виключення з фракції

У нас ніколи не було предметної розмови з керівництвом фракції з цього приводу. Було, щось на кшталт: "Та от, будемо тебе виключати, хі-хі-ха-ха, бо ти не голосуєш".

Буймістер

Людмила Буймістер і Володимир Зеленський (Фото: facebook.com/milabst)

А якщо ми будемо за кожну фахову позицію людини, яка не згодна з тією версією законопроєкту, що голосується, всіх виключати, то у нас хіба так скоро фракція не закінчиться? Чи ми будемо олігархічні групи до "Слуги народу" приєднувати?

Тоді зрозуміло чому мене не хочуть слухати по антимонопольній реформі, чому не хочуть пускати до президента. Я написала закон, який підтримали всі антимонопольні відомства цивілізованого світу: європейські, американські. В мене цілий стос листів від них лежить. Ми його писали разом зі світовими експертами. Хіба ми не заради цього приходили в парламент, аби змінювати Україну та наближати її до європейських стандартів?

Чи готова сама залишити лави "слуг народу"

Я мажоритарниця. В мене позиція дуже проста: я до останнього вірю і хочу допомогти президентові таки втілити у життя його програму. І я дуже сподіваюся, що це ще можливо.

Адже зараз ми приймаємо закони такої якості, що мають лише гарну назву, але так і залишаються лише на папері. Судова реформа - заблокована, земельна - не запрацювала, реформа інтелектуальної власності - також заблокована. В нас єдине що запрацювало - це подолання кнопкодавства у Верховній Раді. І те, я вважаю, завдяки Дмитру Разумкову.

Читайте також