"Велика фракція" чи велика фікція - чим завершився з'їзд "слуг народу" у Трускавці

"Смартвечеря", партійні нагороди, корпоративна вечірка, трансформація України та відставка Разумкова
Ексклюзив
"Велика фракція" чи велика фікція - чим завершився з'їзд "слуг народу" у Трускавці
Володимир Зеленський у Трускавці (Фото: sluga-narodu.com)
4 Жовтня 2021, 17:29
читать на русском

Цілий вікенд "слуги народу" провели у Трускавці на виїзному з'їзді, який, зважаючи на тягу президента до гігантизму, назвали "Велика фракція". Впродовж цих днів "слуги" влаштовували "смартвечері" у люксовому готелі, обговорювали плани світлого майбутнього України, розважалися на корпоративних вечірках, отримували партійні нагороди та спілкувалися з президентом. Чим же завершився "Зе:Трускавець-2" та чи ухвалили якісь важливі рішення "слуги народу" розбирався Парламент.UA.

"Велика фракція" - День перший

Збиратися у Трускавці на "Велику фракцію" нардепи "Слуги народу" почали ще 1 жовтня. Своєрідною демонстрацією наближеності до народу мало стати те, що приїздили туди "слуги" потягом "Укрзалізниці". Аби зафільмувати це на платформі на їхнє прибуття чекав натовп журналістів. Однак перших осіб фракції монобільших чи бодай просто більш-менш впізнаваних облич годі було шукати. Прибули потягом вітчизняного перевізника лише депутати невідомі у широких медійних колах та пересічному глядачеві. За даними журналістів, з 244 "слуг народу" потягом Трускавця дісталися лише близько 50. За їх словами поїздку вони оплачували самі.

Окрім того, двом журналістам, які придбали квитки на цей же потяг і яким поталанило потрапити в один вагон зі "слугами", довелось поступитися їм своїми місцями. Адже після відправлення до них підійшов начальник потяга і показав телеграму про пересадку пасажирів через "організовану групову поїздку".

(Фото: журналістка Ганна Сташенко)

Інші ж "слуги" добиралися своїм ходом. Наприклад, голова фракції Давид Арахамія прилетів літаком. На більшість питань журналістів Арахамія традиційно віджартовувався.

Сьогодні, наприклад, я їхав, а мені чоловік дзвонить, не пам'ятаю з якого видання, і питає: "Хто вам оплатив номер?". Я ж не знаю, я говорю: "За номер оплатив Ігор Валерійович Коломойський, за сніданок — Пінчук, а обід — Ахметов, а прилетів на літаку Фірташа, як пишуть у Telegram-каналах. Так правильно треба відповідати? - зазначив лідер фракції монобільшості.

Як пояснила речниця фракції "Слуга народу" Юлія Палійчук, нардепи від монобільшості знову приїхали в Трускавець, аби підбити підсумки своєї роботи та обговорити плани на наступні роки.

"Велика фракція" — це не "Трускавець-2", це не навчання новачків у політиці. У нас не передбачено жодних навчальних заходів, лекцій та семінарів. "Велика фракція" — це загальне обговорення підсумків і планів роботи нашої політичної команди на екваторі парламентської каденції, — заявила Палійчук.

Селили "слуг народу" у готелях Rixos, "Лiсова пiсня" та Mirotel. Втім основні події розгорталися саме у п’ятизірковому Rixos.

Свій перший день "Великої фракції" монобільші провели у форматі, як його назвали організатори - "смартвечері". Пресі дозволили знімати лише першу годину, а далі, мовляв, неформальне спілкування. Загалом же під час "смартвечері" "слуги" їли, випивали, говорили про своє депутатське, грали у більярд та настільний теніс.

Другий день "слуг" у Трускавці

Другого дня радник голови Офісу президента Андрія Єрмака та ексміністр економіки Тимофій Милованов представив План трансформації країни. Раніше Милованов схарактеризував цей план як "живу істоту" та додав що він охоплює чотири напрямки: військова та геополітична безпека, енергетична безпека, інклюзивна економіка та верховенство права.

Володимир Зеленський

(Фото: sluga-narodu.com)

Далі "слуги" як школярі на практичних заняттях, розбилися на групки та пропонували свої напрацювання до Плану трансформації.

Втім головною подією другого дня став безумовно приїзд до Трускавця президента Володимира Зеленського.

Гарант долучився до депутатських обговорень Плану і пересідав від групки до групки нардепів та спілкувався зі "слугами". Судячи з кадрів з події президент Зеленський чи то дуже ніяковів, спілкуючись з власними фракійцями, чи то згадав своє гумористичне минуле та навички демонстрації персонажа імпровізованої рубрики "95 кварталу" - "Обличчя з обкладинки".

зеленський

Володимир Зеленський (Фото: sluga-narodu.com)

зеленський

Володимир Зеленський (Фото: Українська правда)

зеленський

Володимир Зеленський (Фото: кадр з виступу "95 Кварталу")

На думку політолога, директора Українського інституту політики Руслана Бортника, Зеленський дійсно мав причини почуватися ніяково, спілкуючись із нардепами.

Президент має недостатньо досвіду спілкування зі своєю фракцією. І більшість з тих людей він до цього часу не знає. Окрім того, він знає, що в депутатів є багато претензій, зауважень, прохань. Як мені здається, президент боявся, що їх почнуть озвучувати, тому й відчував себе ніяково. Тим паче, що це був більше парламентський стиль взаємодії, коли йде діалог, а президент же звик саме приймати рішення. Це був трохи не його стиль роботи. Також президент цього разу звертався до фракції з низкою прохань, а робити це було йому незручно, - вважає Руслан Бортник.

Натомість політолог Богдан Петренко не вважає, що в Зеленського були причини ніяковіти перед "слугами народу", а виною всьому можливо просто невдалі кадри.

Навряд чи президент би відчував себе там якось некомфортно. Адже хто-хто, а Зеленський дуже добре усвідомлює ієрархію, яку він же і вибудував, поставивши себе зверху. Людині, яка контролює всю фракцію, не має бути некомфортно спілкуватися з депутатами.

Як на мене, показовою є відповідь Зеленського, коли його запитали, що, мовляв, Разумков також брав участь у створенні політичного проєкту, тягнув партію. На що Зеленський зазначив, що "ви пройшли сюди завдяки мені, а не Разумкову". Це лише ще раз показує його усвідомлення ієрархії й того, що він відчуває себе на вершині та зверхньо ставиться до депутатів фракції, - відзначив Богдан Петренко.

Того ж дня почали збір голосів за відставку голови парламенту Дмитра Разумкова. Своєю чергою президент Зеленський висловив невдоволення тим, що Разумков виносить питання своєї відставки в медіа, оскільки воно є внутрішньофракційним.

Якщо не підтримуєте політику щодо олігархів, якщо не підтримуєте санкційну політику щодо Медведчука, то у цих людей інші політичні погляди і це нормально. Але, якщо вони інші ніж у 200 людей, і інші ніж у 73%, які віддали свої голоси за цю програму, то значить, що ти живеш своїм життям, - заявив Зеленський.

Після того як "слуги" напрацювалися вдень, вночі на них чекала розважальна програма. І розважав їх сам голова фракції Давид Арахамія, який зіграв діджей сет для колег. Окрім того, нагородили переможців корпоративної премії "Слугам по заслугах". Це той самий партійний "Оскар", який анонсували напередодні з’їду. Ведучою гучного свята "слуг" була Катерина Осадча.

арахамія

Давид Арахамія (стоп-кадр відео з виступу)

Пресконференція Зеленського та підсумки

Наступного ж дня президент поспілкувався з пресою впродовж приблизно години. Зокрема позитивно оцінив роботу РНБО та назвав її потужною.

Окрім того, заявив, що готовий до зустрічі з Путіним. Та наголосив - вважає це правильним кроком.

Я хотів би зустрітися з президентом РФ. Мені зрозуміло, що у форматі тет-а-тет зустріч може бути достатньо предметною. Мені зрозуміло, що оточення президента Росії не хоче, щоб ми зустрічалися тет-а-тет, бо це може принести неочікуваний результат, - пояснив Зеленський.

Також гарант наголосив, бажає виконати усі "пункти" до завершення терміну своїх повноважень. А от що до другої каденції - ще не вирішив.

Я говорив, що вважаю, що ми виконали 30-35% нашої програми, і я говорив, що якщо ми не будемо працювати у Раді, і якщо буде постійно політичний спам, то ми не встигнемо це зробити. А я хочу встигнути зробити все, що обіцяв. Але це не значить, що якщо я це встигну зробити за 4,5 роки, то я за пів року до кінця каденції піду. Ні, я попрацюю, - зауважив президент.

Втім визначальною цього дня можна назвати його остаточні слова про політичну співпрацю з головою парламенту Дмитром Разумковим.

Партія має мільйон питань, я вчора всі їх чув, мільйон питань до голови Верховної Ради. Ми всі розуміємо, що на сьогодні він не є членом цієї команди, і він про це говорить достатньо відкрито, - наголосив гарант.

Тож за результатами з’їзду, речниця "слуг" Юлія Палійчук повідомила, що підписів за відставку Разумкова назбиралося понад 150 необхідних. Тож нардепи готові почати процедуру його відкликання з посади голови парламенту.

Шляхом голосування депутатами фракції прийнято рішення у понеділок розпочати процедуру відкликання голови Верховної ради України із займаної посади, - написала Палійчук у своєму Телеграмі.

Щодо такого рішення сам Разумков зауважив, що його відкликання відбудеться виключно згідно з регламентом.

Окрім відставки спікера парламенту "слуги" мали обговорити й кадрові зміни в уряді. Однак, як запевнили деякі нардепи, цього у Трускавці відкрито так і не обговорили.

Хоча за словами нардепа Олександра Качури, за настроями всередині фракції, найближчим часом можуть замінити близько 4 або 5 міністрів.

Загалом же мета "Трускавця-2" була виконана, підбиває підсумки "Великого з’їзду" політолог Руслан Бортник.

Президент просто намагався мобілізувати свою фракцію напередодні дуже насиченої осені, коли через парламент буде йти ціла низка вкрай важливих політичних ініціатив: бюджет, судова реформа, закони МВФ, деолігархічні закони, можливо конституційна реформа тощо. А як ми бачимо фракція "слуг народу" без уваги президента з часом втрачає ефективність, з'являються групи впливу і вона починає все гірше й гірше голосувати. Крім того, на порядку денному стояли кадрові питання, зокрема звільнення голови парламенту та заміни деяких міністрів.

Звичайно якісь програмні моменти, плани трансформації України та решта - це вже була просто певною мірою мішура, - пояснив Руслан Бортник.

Читайте також

1