Що буде, якщо ОАСК ліквідують: аналіз політолога

Руслан Бортник

політолог

Що буде, якщо ОАСК ліквідують: аналіз політолога
Будівля Окружного адміністративного суду Києва (Фото: УНІАН)
13 Квітня 2021, 19:17
читать на русском
Як показує практика, безробітних суддів майже не буває

Окружний адмінсуд Києва перетворився на дуже токсичний символ українського правосуддя. Структура, навколо якої багато розслідувань та йде боротьба між судівським корпусом, Офісом президента, західними партнерами - така собі зона змагань. Окрім того повноваження цієї структури надзвичайно високі, вона може впливати фактично на функціонування всього суддівського корпусу і на політичну систему України.

Чому президент Зеленський вирішив ліквідувати Окружний адмінсуд Києва

Очевидно що між ОАСКом і владою є криза, тому ми бачимо таке подання президента, який намагається наче за прикладом Македонського розрубати гордіїв вузол, який на сьогодні не можливо розв’язати традиційними способами: через кримінальні справи, комунікацію з суддями чи перезавантаження цієї структури. 

Читайте також

 

Чи є ліквідація ОАСКу початком анонсованої президентом "судової реформи"

Поки що не до кінця зрозуміло, що Офіс президента називає "судовою реформою". Якщо вона передбачає просто перезавантаження суддівського корпусу, то цього надзвичайно мало. Насправді судова реформа має полягати у посиленні контролю над якістю судових рішень та внутрішнього контролю в рамках судової системи, максимальній незалежності суддів як фізичних осіб від будь-якого тиску, впровадження можливо механізму виборності суддів першої інстанції, більш широкого застосування інституту присяжних, більша кримінальна доступність суддів для роботи правоохоронних органів - от це була б справжня судова реформа. Перезавантаження судової системи, яких ми вже бачили три за останні роки, не дасть великого ефекту. Воно просто дозволить владі привести своїх людей в систему, але не вирішить в цілому проблему судочинства в Україні, аби задовольнити суспільний запит на справедливий суд.   

Що буде з суддями у разі ліквідації ОАСКу

Функція цього суду все одно залишиться і вона необхідна, тож у разі ліквідації ОАСКу з’явиться інша інституція. Я думаю, навіть деякі судді зможуть зберегти свої посади, втім їх очікуватиме серйозне кадрове перезавантаження. Як показує практика, безробітних суддів майже не буває. Ті, хто схоче залишиться в судовій системі, знайдуть собі місце у якості адвоката чи прокурора, різні варіанти.


Контекст. Президент Володимир Зеленський передав до Верховної Ради невідкладний законопроєкт "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва". У повідомленні Офісу президента зазначили, що суспільство втратило довіру ОАСКу.