Росія поглинає окуповані території Донбасу - ЄС

Заходи Росії спрямовані на фактичну інтеграцію непідконтрольних Україні територій собі
Важливо
Росія поглинає окуповані території Донбасу - ЄС
Прапори України та ЄС (фото: facebook.com/UkraineEUMission)
13 Травня 2021, 15:21
читать на русском

У Європейському Союзі заявили, що Росія фактично поглинає окуповані території Донбасу через організацію нелегітимних виборів та масову паспортизацію.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на документ, який ЄС представив державам-членам цього тижня.

У документі зазначається, що такі дії Кремля, як організація незаконних виборів та паспортизація населення, "спрямовані на фактичну інтеграцію непідконтрольних Україні територій до Росії".

ЄС перерахував заходи, які можуть бути застосовані на підтримку України перед загрозою російської агресії:

  • протидія кібератакам та дезінформації;
  • допомога з вакцинацією проти коронавірусу, "особливо вразливих груп, щоб уникнути подальшого ослаблення країни через тривалу медико-санітарну та соціально-економічну кризу";
  • підсилення енергетичної безпеки для зменшення залежності від Росії;
  • посилення зусиль щодо відмови у визнанні російських паспортів, виданих жителям окупованого Криму та частини ОРДЛО;
  • розгляд можливості дозволу Україні брати участь у деяких безпекових проєктах ЄС.

Водночас запровадження додаткових санкцій щодо Росії залежатиме від подальшого погіршення ситуації щодо суверенітету та територіальної цілісності України.

Читайте також

За інформацією ЗМІ, посли ЄС мали різні погляди щодо цього документа. Одна група підтримувала вищеперераховані заходи, друга група вважала, що Україна повинна самостійно здійснити реформи. Лише після цього держави-члени ЄС вивчатимуть можливості співпраці за участю програм безпеки блоку.


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів. Про ескалацію на Донбасі почали говорити саме через розширення військової присутності біля кордонів України.

15 квітня Росія закрила частину акваторій Чорного моря у напрямку Керченської протоки для іноземних військових кораблів і державних суден інших країн, мотивуючи рішення військовими навчаннями. Акваторія буде закрита до жовтня 2021 року.

США глибоко стурбовані рішенням Росії закрити частину акваторій Чорного моря і назвали такий вчинок "неспровокованою ескалацією".

У Парламентській асамблеї Ради Європи звинуватили Росію у зриві мирних зусиль з врегулювання ситуації на Донбасі та закликали припинити військові провокації та нарощування військ. Група парламентарів пригрозили РФ новими санкціями.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією 

Читайте також