100 днів війни: чого досягли на фронті українські бійці

Чорнобаївка, Зміїний та "Москва" назавжди залишаться символами української незламності
Ексклюзив
100 днів війни: чого досягли на фронті українські бійці
Війна в Україні facebook.com/MinistryofDefence.UA

Україна вже 100 днів виборює перемогу у повномасштабній війні проти російської федерації. З 24 лютого захисники вже ліквідували майже 31 тисячу солдатів рф та тисячі одиниць їхньої техніки (частину ЗСУ забрали собі як трофеї). Оборона Києва, перемога у битві за Харків та бої біля Чорнобаївки – "Парламент.UA" зібрав головні досягнення України на фронті за сто діб боротьби.

Звільнення Київщини та Чернігівщини

З першого дня повномасштабної війни на Київщині та Чернігівщині тривали запеклі бої. Понад місяць частина населених пунктів була тимчасово окупована росіянами. У Київській області це, зокрема, Ірпінь, Буча та Гостомель. Там ворог влаштував цивільним катування, зґвалтування та масові вбивства.

Чернігів окупанти також оточили у перші дні війни. Навколишнім селам пощастило ще менше – війська рф зайшли туди вже 24 лютого. Село Ягідне, що розташоване на південь від Чернігова, окупували в перших числах березня. Кілька сотень цивільних росіяни взяли у полон – люди місяць просиділи в темному тісному підвалі місцевої школи.

У кінці березня росія заявила, що знижує активність на Київщині та Чернігівщині. Але попри цю заяву, бої та обстріли продовжувалися. Лише на початку квітня Україна заявила, що повністю звільнила обидва регіони.

В українській розвідці пояснювали, що більшість окупантів українські сили знищили, а частина – розбіглася. Глава ГУР генерал-майор Кирило Буданов в інтерв'ю SPIEGEL заявляв, що армія рф провалила атаку на Київ, зокрема через некомпетентність свого військового керівництва. За його словами, російські командири підійшли до операції по наступу на Київщину необережно, а великі втрати серед російського військового командування спричинені зокрема кумівством в армії рф.

Виграна битва за Харків

Не Києвом єдиним: аналітики вважають, що росія програла і битву за Харків – друге за величиною місто в Україні. Так, американський Інститут вивчення війни у своєму дослідженні 14 травня робить висновок, що військові рф, найімовірніше, вирішили повністю залишити свої позиції навколо Харкова. На це вказує і відчутне зменшення обстрілів у порівнянні з першими місяцями війни.

Причиною поразки фахівці назвали успішний контрнаступ української армії та проблеми з підкріпленням окупаційних підрозділів. Фактично українські сили не дозволили російським військам оточити Харків, не кажучи вже про захоплення, а потім вигнали їх з-під міста, як це було під Києвом.

Українські військові, ЗСУ / Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Українські військові, ЗСУ / Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Оборона Маріуполя

Колись про Маріуполь знімуть не один документальний фільм. З першого дня війни місто стало плацдармом бойових дій. Вже на пʼятий день воно опинилося в повному оточенні російсько-окупаційних сил. З 11 березня українські військові воюють із силами зс рф, що переважають.

Міноборони рф вимагало здати місто до 21 березня, висунувши відповідні ультиматуми. Проте українська влада заявила, що про здачу населеного пункту та зброї не може йтися. Бої за місто тривали далі.

І небезуспішно. Попри перевагу в силі окупантів, українські бійці ліквідовують генералів та спецвійська росії, техніку та піхоту. Протитанковий розрахунок знищив у Маріуполі найшвидший патрульний катер російського флоту "Раптор". Під час бойових зіткнень полк "Азов" знищив спецпризначенців із 22-ї бригади головного розвідуправління рф.

Розгром біля Чорнобаївки

Слово "Чорнобаївка" чув, напевно, кожен в Україні. Це місце стало для росіян справжнім пеклом. Чорнобаївка – це село у Херсонській області неподалік від обласного центру. Там розташований військовий аеродром, де систематично зазнає втрат російська армія.

З 27 лютого і станом на 30 травня ЗСУ вже 22 рази перетворювали на металолом техніку окупантів. Зокрема, 7 березня українські бійці знищили там приблизно 30 гвинтокрилів окупанта, наземну техніку та солдатів рф. Через 11 днів там же захисники розбили ворожу техніку, а також ліквідували передовий командний пункт 8-ї загальновійськової армії південного округу і командира армії рф, генерал-лейтенанта андрія мордвічєва. Востаннє українські військові завдали удару біля Чорнобаївки 29 травня, коли обстріляли склади окупантів.

Стримування наступу на сході

Після поразки під Києвом російське командування вирішило змінити свої плани у війні. Тепер для "перемоги" їм, мовляв, достатньо всього лиш повністю захопити Донецьку та Луганську області. Глава мзс рф сергій лавров заявив, що окупація сходу є "безумовним пріоритетом війни в Україні", а мешканці решти захоплених українських територій мають "самі вирішити своє майбутнє".

росіяни масовими обстрілами почали швидко окуповувати українські населені пункти. Одним із ключових міст для них є Сєвєродонецьк. В Інституті вивчення війни прогнозували, що захоплення цього міста може призвести до повної окупації регіону. Для наступу на Донбасі росіяни перекинули свої підрозділи із Запорізької, Донецької та Харківської областей.

Вже не один день російські пропагандисти заявляють про повну окупацію Сєвєродонецька. Натомість в Україні наголошують: бої тривають, бійці не здадуть місто. За ніч проти 2 червня окупанти не мали успіхів у Сєвєродонецьку, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Водночас українські військові внаслідок контратак посунули ворога із декількох вулиць та взяли полонених. Бої тривають.

Читайте також

Боротьба за острів Зміїний

Острів Зміїний у Чорному морі має стратегічне значення як для України, так і для російсько-окупаційних військ, оскільки дозволяє контролювати надводну та певною мірою повітряну ситуацію на півдні України. Також острів стратегічно важливий з точки зору можливості висадки росією тактичного морського десанту.

Кирило Буданов казав, що теоретично це єдиний регіон, через який російські війська можуть спробувати висадити десант на територію "Придністровʼя". А ще той, хто контролює острів, може будь-якої миті заблокувати рух цивільних суден в усіх напрямках на південь України.

ЗСУ регулярно звітують про знищення росіян та їхньої техніки на Зміїному та біля нього. Так, 7 травня Оперативне командування "Південь" повідомляло про ліквідацію там зенітно-ракетного комплексу "Тор", який уже був готовий до застосування. А наступного дня українські військові за допомогою "Байрактарів" запобігли висадці на Зміїному російського морського десанту.

"Острів Зміїний – це територія України, і ми її будемо деокуповувати та боротися за неї стільки, скільки нам буде потрібно", – наголошував глава ГУР.

Прапор України, острів Зміїний Фото: president.gov.ua

Потоплення крейсера "Москва"

13 квітня стало відомо, що українські військові влучили ракетами "Нептун" у російський ракетний крейсер "Москва". Останній був флагманом чорноморського флоту рф. Це саме той корабель, який погрожував військовим на острові Зміїний та отримав відповідь: "Русский военный корабль, иди на...!".

Спершу в росії заявляли, що пожежу на крейсері загасили, і він все ще на плаву. Та згодом відомство визнало, що "Москва" затонула. Судно мало артилерійське, зенітне, протичовнове та мінно-торпедне озброєння. Це єдиний корабель у флоті, оснащений засобами ППО С-300F. Судно перевозило на борту один гелікоптер Ка-27.

Звільнення захоплених територій

Президент Володимир Зеленський 2 червня повідомив, що нині під контролем окупантів перебуває приблизно 20% території України – майже 125 тисяч квадратних кілометрів. Це втричі більше від тієї, яку окупували війська рф, вторгшись у 2014 році – відтоді ворог контролював понад 43 тисячі квадратних кілометрів.

Попри це, Міноборони та Генштаб регулярно звітують про звільнення населених пунктів у різних регіонах. До прикладу, 20 травня у Донецькій області, коли окупанти намагалися перерізати основну трасу на Бахмут, ЗСУ відбили ворога і звільнили населений пункт, з якого ті рухалися.

Ба більше, ЗСУ ще на початку повномасштабної війни відвоювали частину міста Горлівка на Донбасі, окуповану ще вісім років тому. Згодом були такі ж повідомлення і про кілька сіл. До речі, на початку травня кремлівський ставленик у Чечні рамзан кадиров заявив про захоплення населеного пункту Світличне Луганської області. Але є нюанс: це селище з 2014 року перебуває під окупацією рф.

Ліквідація елітних російських командирів

ЗСУ знищують не лише "гарматне мʼясо" – солдатів рф, який відправили на смерть. Україна та західні медіа регулярно повідомляють про ліквідацію елітних російських командирів.

Так, наприкінці березня в Україні загинув полковник та співробітник пресслужби міністерства оборони росії володимир іванов. Також ЗСУ ліквідували капітана олександра вигуляра – командира парашутно-десантної роти 106-ї парашутно-десантної дивізії російської армії.

Управління стратегічних комунікацій ЗСУ 1 червня написало про знищення заступника командира 4-го батальйону полку імені кадирова заура дімаєва.

Вбивство окупантів пиріжками та алкоголем

Не хочеться оминати увагою і героїзм українців, які без зброї ліквідовують окупантів на місцях. Так, за даними української розвідки від 2 квітня, в Ізюмському районі двоє російських окупантів померли, ще 28 опинилися в реанімації після того, як місцеві мешканці "пригостили" росіян отруєними пиріжками.

Ще приблизно пів тисячі військовослужбовців 3-ї мотострілецької дивізії рф опинилися в лікарнях внаслідок важкого отруєння алкоголем невідомого походження. російське командування списує ці випадки на так звані "не бойові втрати".

До речі, росія також не проти отруїти своїх солдатів. Ще на початку повномасштабного вторгнення стало відомо, що окупантів відправили нападати на Україну, укомплектувавши продуктовими наборами. Українські захисники після бою знайшли індивідуальні раціони російських вояків і виявили, що вони протерміновані ще з 2015 року.

Читайте також

1