Аналіз ситуації: Стерненко сидить у СІЗО через ігри Зеленського

Чому вирок Стерненкові оголосили після хвилі боротьби влади з проросійським політичним пулом
Ексклюзив
Аналіз ситуації: Стерненко сидить у СІЗО через ігри Зеленського
Сергій Стерненко (Фото: https://www.facebook.com/sternenko)
23 Лютого 2021, 19:40
читать на русском

Сім років заґратування з конфіскацією половини майна присудив Приморський райсуд Одеси активісту Сергію Стерненку у справі викрадення екс-депутата Сергія Щербича. Його визнали винним одразу утрьох злочинах - у викраденні людини, розбої та незаконному зберіганні вогнепальної зброї. Однак від відповідальності за викрадення людини за попередньою змовою його звільнили через те, що термін давності сплив. Що ж насправді стало причиною заґратування активіста та чому вирок винесли саме після хвилі боротьби гаранта з проросійським політичним пулом, з'ясували у Парламент. UA. 

Чому Стерненка засудили саме зараз

Своєю чергою політолог Віктор Таран вважає вирок дуже дивним. Та наголошує, суддя ухвалював своє рішення спираючись не на доказову базу, а лише на слова людини, яку нібито викрав Стерненко. Це наче повертає нас усіх у часи феодального ладу, де судочинство базується на поняттях "слово на слово", наголосив Таран. Тобто одна людина сказала - він мене викрав, а інша - я його не викрадав. Тож вирок скидається на політично вмотивований. 

Сергій Стерненко

Сергій Стерненко(Фото: https://www.facebook.com/sternenko)

На думку експерта, Зеленський зараз просто намагається загравати з електоратом.

Він робить то крок вліво, то крок вправо, то накладе санкції на канали Медведчука, і просувається  серед патріотів, то просуває справу Стерненка і догоджає "русському міру". Тому у мене як політолога виникають питання щодо щирості Зеленського, того чи справді він займає проукраїнську позицію, чи просто бавиться з електоратом. Я особисто схиляюсь до другого. Він не має сталої позиції, як от у Порошенка, Тимошенко чи того ж Бойка, їхні позиції зрозумілі, - зазначив Віктор Таран. 

На думку ж адвоката Сергія Стерненка Масі Найєма, активіста засудили у цій справі, бо не змогли притягти його у справі щодо перевищення меж самооборони. 

За що посадили Стерненка

Своєю чергою сам Стерненко заявив, що такий вирок - результат тиску на суд генпрокурорки Ірини Венедіктової та заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

Немає свідків, нема фото чи аудіо, невідомо, чи взагалі хтось колись нападав на Щербича. Є тільки його слова, і на основі цих слів мене звинуватили у викраденні людини й в розбійному нападі, - заявив Стерненко. 

Окрім того, вказав на ряд порушень.

А його адвокат Масі Найєм зазначив, що суддя цитував свідка у справі, якого не заслухали. Окрім того, захист активіста наголосив, подаватимуть апеляцію у справі. До моменту розгляду апеляційної скарги суд обрав Стерненкові запобіжного захода у вигляді тримання під вартою у СІЗО. Захист Стерненка просить перевести його до СІЗО у Києві, адже в Одесі його життю може загрожувати небезпека. 

Читайте також

Чи впливав Зеленський на рішення суду

Після заслуховування вироку Стерненко зателефонував, за його словами, президентові Зеленському. У слухавку він подякував гарантові за вирок, на іншому кінці з’язок майже одразу ж обірвався. Після чого Стерненко розповів, що особисто зустрічався з президентом і той обіцяв йому посаду. 

Своєю чергою прессекретарка Зеленського Юлія Мендель у коментарях кільком виданням заявила, що Зеленський не отримував дзвінка від Стерненка з зали суду, а також не втручався у розслідування та нічого не пропонував активістові. 

Він не втручається у розслідування і не тисне на правоохоронні органи в будь-якій справі. Публічні заяви, якими президента намагаються долучити до цієї історії, є політизацією справи. Жодних дзвінків від вказаної засудженої особи президент не отримував. 

Глава держави вважає, що не має бути частиною спроб самопіару будь-якого активіста або політика, його ім`я не має використовуватися в спробах захиститися від судового вироку, - наголосила Мендель. 

Своєю чергою адвокат Стерненка Масі Найєм у своєму Фейсбуку заявив, що був особисто присутнім на зустрічі гаранта з активістом, а разом з ними ще щонайменше 10 осіб.

Сергій Стерненко ж заявив, вирок суду - суто політичне рішення голови держави.

Якщо щось зі мною станеться під час перебування в СІЗО, це буде особиста відповідальність президента України Володимира Зеленського. Я переконаний, що те, що сьогодні відбулося – а зараз мене відправлять до СІЗО – це продовження тієї політики ув’язнення людей за вказівкою згори, - наголосив активіст. 

Сергій Стерненко

Сергій Стерненко(Фото: https://www.facebook.com/sternenko)

З рештою, правоохоронцям ледь вдалося вивезти Стерненка з будівлі до місця тимчасового тримання через обурення його прихильників. На підтримку активіста зібралося близько 200 людей, серед них колишня виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та нардеп Гео Лерос. 

Окремої уваги також заслуговує суддя Віктор Попревич, що виніс обвинувальне рішення.  У списку його професійних досягнень - рішення про можливість звільнення під невелику заставу директора дитячого табору "Вікторія", де 2017 року сталася пожежа, в якій загинули троє дітей. Також суддя Попревич закрив резонансну справу щодо керування автомобілем під дією алкоголю проти голови Одеського окружного адміністративного суду Олега Глуханчука. Також за даними фундації DEJURE суддя одного разу "забув" задекларував автомобіль та квартиру дружини в Криму.

А в видання PROSUD повідомляло, що 2009 року суддя "прикрашав" свій будинок у Донецьку бюстами Сталіна та Леніна, зазначивши при цьому назву вулиці на своєму будинку як "Тупик Коммунизма".

Деталі справи про викрадення депутата Щербича

У викраденні Сергія Щербича Стерненка, який на той час очолював одеський осередок “Правого Сектора”, та  координатора "Правого сектору" в Комінтернівському районі Одещини Руслана Демчука звинуватили ще у 2015 році.  На той час Щербич  очолював одеський осередок проросійської партії "Родіна", а згодом долучився до політсили Одеського мера Геннадія Труханова “Довіряй ділам”. За словами Щербича напередодні отримання мандата депутата Комінтернівської райради його начебто викликали на зустріч, а коли приїхав - йому накинули на голову мішок, вивезли у невідомому напрямку, били та вимагали відмовитися від депутатства. За версією слідства, один з нападників - Стерненко. І Стерненка, і Демчука впізнав сам Щербич.

Також Стерненкові закидали викрадення депутата заради грошей. За словами активіста, його підозрювали у викраденні Щербича з метою заволодіння його коштами у сумі 300 гривень. За цією підозрою у нього вдома 2015-го року провели обшук. 

Як запевнив Стерненко, він добровільно віддав правоохоронцям зброю, що була у нього вдома. Зокрема  пневматичний пістолет, стартовий пістолет та колекційний ніж. Стартовий пістолет поліціянти кваліфікували як вогнепальну зброю та звинуватили його ще й у незаконному зберіганні зброї.

Сергій Стерненко

Сергій Стерненко (Фото: https://www.facebook.com/sternenko)

Свою причетність до справи викрадення Стерненко заперечував та зазначав, що навіть не впевнений, що Щербича взагалі викрадали. З рештою Приморський райсуд Одеси встановив взяти Стерненка під варту. Однак він швидко вийшов під заставу у  60 тисяч гривень. 

Усі ці роки справу мляво продовжували розглядати у суді. Стерненко розповідав, засідання відбувалися раз на місяць. Однак у лютому цього річ процес різко прискорився. Судові слухання стали відбуватися щотижня. А за останній тиждень їх взагалі було - 3.

Також у Приморському райсуді завершується судове розслідування за обвинуваченням Стерненка у вбивстві одного з нападників на нього та його дівчину 24 травня 2018 року.

По всій країні анонсували ряд протестів проти вироку Стерненкові

Після оголошення обвинувального вироку активіст Сергій Стерненко заявив: 

Вирок не мені, це вирок тим тваринам, які організовують політично мотивовані переслідування. Сьогодні вони закрили рота мені, але не можуть закрити всім.  

Рішення суду викликало неабияке обурення серед його прихильників. 

Акції на підтримку Сергія Стерненка оголосили по всій країні. Зокрема на протести готові вийти у Києві, Харкові, Луцьку, Дніпрі, Івано-Франківську, Полтаві, Рівному, а також  у Варшаві.