Команда Авакова повертається до влади - як їм вдалося

Чому МВС за нового міністра Монастирського не може обійтися без кадрів його попередника
Ексклюзив
Команда Авакова повертається до влади - як їм вдалося
Денис Монастирський (Фото: Слуга народу)
1 Жовтня 2021, 15:07
читать на русском

Крісла високопосадовців Міністерства внутрішніх справ з команди Авакова ще не встигли охолонути після їхньої відставки, як вони вже почали повертатися до міністерства та інших відомств. Чому члени команди Авакова повертаються у владу, чи змінилося Міністерство внутрішніх справ за керівництва Дениса Монастирського та які його результати за два місяці на посаді розбирався Парламент.UA.

Геращенко повернувся в МВС

Після відставки колишнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, під час засідання уряду 4 серпня звільнили усіх трьох його заступників. Серед них був і Антон Геращенко. Однак на відміну від інших, Геращенко жодним чином не коментував пресі своє звільнення, так само мовчав і у соцмережах. І як з’ясувалося не дарма, адже залишати Міністерство внутрішніх справ він і не збирався.

До цього про призначення нового міністра Дениса Монастирського він відгукнувся позитивно, адже має з ним давні тісні зв’язки. З 2016-го впродовж трьох років Монастирський був експертом в Інституті майбутнього, серед засновників якого Антон Геращенко. Окрім того, Монастирський був помічником Геращенка за часів його депутатства у парламенті 8-го скликання.

Денис Монастирський – високоінтелектуальна, грамотна, підготовлена людина, він працює вже 2 роки керівником комітету з питань правоохоронної діяльності, він знає все керівництво правоохоронних органів країни, - наголошував Геращенко після призначення Монастирського.

Також деякі ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомляли начебто Денис Монастирський пропонував президентові Зеленському залишити Геращенка на посаді, однак "ця ініціатива не викликала у президента захоплення".

І зрештою Антон Геращенко просто зник з інфопростору, хоч і не надовго. Адже наприкінці серпня стало відомо, що Геращенко став радником міністра внутрішніх справ. Аналогічну посаду він вже обіймав у 2014-2019 роках, до того як увійшов до складу керівництва МВС.

Антон Геращенко

Антон Геращенко (фото: УНІАН)

Втім на цьому кар’єрне просування новоспеченого радника міністра Геращенка не скінчилося. Днями Монастирський оголосив про створення Офісу з питань захисту бізнесу "для ефективнішої комунікації в справі захисту підприємців". І очолить це відомство саме Антон Геращенко.

Я прийняв рішення про створення у структурі МВС Офісу з питань захисту бізнесу. Його координуватиме радник Антон Геращенко. Відповідальним за захист бізнесу буде перший заступник Євгеній Єнін. Від Нацполіції в Офіс увійдуть - голова НПУ Ігор Клименко та заступник керівника Головного слідчого управління НПУ Сергій Пантелєєв. Загальний контроль за роботою цієї структури лишаю за собою, - повідомив Монастирський.

Ще одним цікавим моментом стала активність Геращенка на своїй офіційній сторінці у Фейсбуку. Після відставки Арсена Авакова він припинив робити будь-які публікації практично до свого призначення радником. Окрім того, у шапці профілю він так і не змінив дані про те, що обіймає посаду заступника міністра внутрішніх справ. Втім не зрозуміло, чи то він просто забув, чи це своєрідний натяк на певні амбіції.

Загалом же повернення кадрів з команди Авакова досить закономірне, вважає політолог, директор Українського інституту політики Руслан Бортник.

Інших кадрів просто немає, є або команда Авакова, яка з 2014 року формувалася, або команда Януковича, яка ще більш токсична з точки зору політичних призначень. Тому у Монастирського дуже невеликий вибір в частині пошуку саме досвідчених кадрів. Тож повернення команди Авакова для нього кадрово-політична безвихідь, - розповів Руслан Бортник у коментарі для Парламент.UA.

Андрій Крищенко отримав посаду в КМДА

Колишній голова Нацполіції Києва Андрій Крищенко пішов у відставку також на початку серпня після звільнення Авакова. Посаду очільника столичної поліції він обіймав останні 6 років, тож він слізно прощався з колегами, дякував їм за роботу, а вони йому.

Аж тут 29 вересня Київська міська держадміністрація призначила його заступником столичного мера Віталія Кличка. До того ж проголосувати за це призначення депутатів Київради закликав особисто Кличко.

Ви знаєте Андрія Євгенійовича, як патріота, справжнього бійця за Україну і професіонала з принципами. Він понад п’ять з половиною років очолював столичнуполіцію – в непростий час і в непростих умовах. Від реформування міліцейської системи в сучасну поліцію до забезпечення правопорядку в столиці під час різних подій і заходів. Переконаний, такі досвідчені люди повинні працювати на благо нашого міста і його громади, - заявив Кличко.

В результаті Крищенко став вже 15 заступником Кличка та опікуватиметься питаннями муніципальної безпеки, цивільного захисту, надзвичайних ситуацій, територіальної оборони та взаємодії з правоохоронними органами.

Андрій Крищенко

Андрій Крищенко (Фото: facebook.com)

Окрім того, за невеликий проміжок часу після призначення він вже встиг втрапити у скандал.

Журналісти "Схем" оприлюднили розслідування, у якому йдеться про те, що низка причалів і дамб на Дніпрі та Оболонський острів площею у майже 150 тисяч квадратних метрів перейшли у приватні руки столичного юриста-бізнесмена Костянтина Бойка. Все це стало можливим завдяки діям поліції Києва за часів керівництва Крищенка.

Андрій Крищенко відреагував на закиди у своєму Фейсбуку та заявив, жодних законів не порушував.

Я звернуся в Національне антикорупційне бюро України в максимально стислі терміни провести повну і неупереджену перевірку інформації, викладеної журналістами, з подальшим оприлюдненням її результатів громадськості, - заявив Крищенко.

Монастирський очолює МВС вже два місяці: що зроблено

Дениса Монастирського призначили новим міністром внутрішніх справ 16 липня, до цього він очолював правоохоронний комітет парламенту.

Нещодавно Монастирський вкотре назвав своїм пріоритетом підвищення зарплат правоохоронцям.

Також важливими є й умови, у яких працює поліцейський. Тому я розповів і про плани закупівлі електромобілів для поліції, і про нові прозорі офіси для роботи поліцейських на головних дорогах України, і стосовно продовження програми пільгового кредитування житла.

Моя мета – створити в Україні нові умови роботи для поліцейських: починаючи від оплати їхньої праці, завершуючи тим, як і де вони працюють. Усе, що стосується роботи поліцейського, має викликати довіру та повагу, - заявив Монастирський після зустрічі із командою Департаменту Патрульної поліції.

Також Монастирський повідомив, що наразі в міністерстві внутрішніх справ і досі тривають кадрові перезавантаження.

Ви кажете про зміну кадрів — так, це насправді проблема, насправді. Тільки Національна поліція — це 130 тисяч поліцейських, великий недобір кадрів.

Ми на своєму рівні почали такі кадрові перезавантаження щодо конкретних імен. Ми це не піаримо, це те, що має побачити і відчути бізнес. Головне - це зміна підходів, яка буде слідувати за зміною кадрів, а не просто зміна одних на інших, - повідомив очільник МВС.

Денис Монастирський фото: https://t.me/mvs_ukraine/7629

Також на початку вересня Монастирський в інтерв’ю висловився що справи вбивства журналіста Павла Шеремета. Зокрема заявив, що про просування розслідування справи щодо замовників убивства журналіста Павла Шеремета можна буде говорити після рішення суду щодо виконавців.

По замовниках вивчаються поліцією всі версії, які оголошено. Зараз усе це вивчається, проходять додаткові слідчі дії, але я хотів би говорити про них тільки після того, як буде рішення суду по виконавцях.

Я б хотів усе ж таки припинити практику, коли міністр як першоджерело відповідає на питання, які має коментувати слідство або суд, - відзначив Монастирський.

Нагадаю, що напередодні призначення нового міністра внутрішніх справ голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що на МВС чекають транформації. Зокрема серед імовірних назвав відокремлення Держприкордонслужби та Нацгвардії в окремі структури, аби знизити навантаження на одне профільне міністерство.

Нещодавно ж Монастирський заявив, що не є прихильником такої ідеї.

Я не прихильник радикальних поділів – Нацгвардії, прикордонних військ, - це неправильний підхід у принципі, з огляду на те, що система, яка склалася, працює.

Якщо ми говоримо про цілісний характер, про здатність гарантувати безпеку, то структура МВС має охоплювати саме ці частини: Національна поліція, прикордонники, Нацгвардія, ДCНС і міграційна служба. П'ять структур МВС – це той кулак, який може гарантувати безпеку держави, - наголосив міністр внутрішніх справ.

На думку ж політолога Руслана Бортника, наразі оцінювати роботу Монастирського на посаді міністра внутрішніх справ наразі зарано.

Здається Монастирський дійсно намагається компенсувати відсутність власного досвіду роботи на таких посадах залученням більш досвідчених кадрів, чи їх збереженням.

Монастирському вже вдалося зняти з порядку денного питання розділення міністерства внутрішніх справ. Але про результати роботи міністра говорити ще рано, їх по суті немає, адже він ще дуже мало пропрацював, - відзначив Руслан Бортник.

Читайте також

1