Перемога "слуг", фальсифікації та судові позови: результати виборів 31 жовтня

Хто пройшов до Верховної ради України та отримав крісло мера Харкова
Ексклюзив
Перемога "слуг", фальсифікації та судові позови: результати виборів 31 жовтня
Вибори, жінка роздивляється бюлетень (фото: Парламент UA)
11 Листопада 2021, 11:38
читать на русском

У неділю, 31 жовтня, в Україні відбулися проміжні вибори депутатів Верховної Ради у двох виборчих округах, місцеві вибори чотирьох міських голів, двох селищних голів, п’яти сільських голів, а також низка виборів депутатів місцевих рад. Найцікавіше з цього списку – обрання парламентарів та міського голови Харкова. За попередніми прогнозами експертів, перемога "слуг народу" вже не була такою очікуваною, як кілька років тому. І все ж 9 листопада ЦВК підтвердила, що представникам центральної влади вдалося отримати першість на округах та поставити "свого" мера в одному з найбільших міст України. Як минули вибори, чи були фальсифікації та в чому феномен монобільшості до перемог у виборчих перегонах, аналізував "Парламент.UA".

Де і як відбувалися вибори 31 жовтня

Цього дня зокрема відбувалися довибори до Верховної Ради у двох одномандатних округах у Черкаській та Херсонській областях. У 2019 році до парламенту від першого вказаного округу обрали шоу-мена Олександра Скічка. Однак він не довго посидів за кріслом парламентаря: у січні 2021-го його призначили головою Черкаської обласної державної адміністрації, і він достроково припинив повноваження депутата.

Що стосується Херсонщини, на парламентських виборах два тому від того округу пройшов Ігор Колихаєв, але у 2020 році його обрали міським головою Херсона. Тож і він достроково припинив повноваження депутата, а в області провели довибори.

Вибори 31 жовтня відбувалися й у Харкові. Сталося це через те, що Геннадій Кернес, який 10 років керував Харковом і мав би це робити ще наступні п’ять, помер у грудні того року в німецькій лікарні від ускладнень коронавірусу. Майже рік місто жило не з міським головою, а з виконувачем його обов’язків. На вільне крісло мера спочатку претендували 13 людей, але політичні перегони здолали не всі. Напередодні виборів залишилося 10 конкурентів, і з них лише двоє потенційно мали шанси на перемогу.

Хто здобув перемогу на проміжних виборах

Центральна виборча комісія під час свого засідання 9 листопада встановила результати проміжних виборів до Верховної Ради у двох округах, що відбулися 31 жовтня. Згідно з даними комісії, в окрузі №184 у Херсонській області народним депутатом обрали представника партії "Слуга Народу" Сергія Козиря. За нього проголосували 21 365 виборців (62,6% від кількості виборців, які взяли участь у голосуванні).

Сергій Козир (Фото: Херсонська ОДА )

Тим часом в окрузі №197, що на Черкащині, народним депутатом також обрали представника "Слуги Народу". Так, за Віталія Войцехівського проголосували 15 429 виборців (46,1% від кількості виборців, які взяли участь у голосуванні).

Віталій Войцехівський (Фото: 18000)

 Надалі, відповідно до виборчого законодавства, для реєстрації народним депутатом необхідно подати до ЦВК не пізніше як на 12 день з дня офіційного оприлюднення результатів виборів документ про звільнення з роботи (посади), не сумісної з депутатським мандатом, та (або) копію зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата. Після отримання та розгляду перелічених документів Комісія ухвалює рішення щодо реєстрації обраної особи народним депутатом України, – йдеться в повідомленні ЦВК.

Що стосується Харкова, ЦВК поки що остаточне рішення не оголосила. Натомість Харківська територіальна виборча комісія оголосила результати виборів міського голови. За їхніми даними, Ігор Терехов набрав 50,66% (146 240) голосів виборців, тобто здобув перемогу у першому турі. Його найближчий конкурент – Михайло Добкін – здобув 82 008 голосів.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський у коментарі "Парламент.UA" звернув увагу на низьку явку виборців. Так, на виборах мера Харкова явка становила лише 28,3% виборців. На виборах депутатів у Херсонській та Черкаській областях явка була 21,4% та 25,6% відповідно.

Тобто більшість виборців проігнорувала вибори. Це свідчить про те, що люди розчарувалися у виборах та не вірять, що вибори можуть щось змінити. Це небезпечна тенденція, яка може призвести до силового протистояння в суспільстві, – наголосив експерт.

Чи були порушення на проміжних виборах

Вже традиційно для України проміжні вибори не могли минутися без можливих фальсифікацій. Під "можливими" маємо на увазі те, що фальсифікацію може визнати лише суд. А він поки що цього не робить. Але про це пізніше.

Чи не першим про фальсифікації у Харкові заявив колишній мер міста Михайло Добкін – головний опонент провладного кандидата, соратника покійного Геннадія Кернеса Ігор Терехов. Після голосування 31 жовтня Добкін подав до Харківського окружного адміністративного суду 65 позовів з проханням перерахунку голосів на виборах через порушення. Він заявив, що нібито на десятках виборчих дільницях "вкрали" голоси в інших кандидатів та "приписали" їх виконувачу обов'язків міського голови Ігорю Терехову. Однак суд ці позови не схвалив.

Політолог Микола Спірідонов у коментарі "Парламент.UA" висловив думку, що шанси оскаржити результати фактично нульові. Мовляв, Добкін сам віддав мерське крісло, не боровшись за нього.

На мою думку, зараз триває імітація боротьби з оскарженням результатів. Багато професіоналів зрозуміли, що Добкін не боровся. Оскільки багато і непрофесіоналів це зрозуміли, то зараз Добкін намагається принаймні удати, що хоче щось оскаржувати. Тому шансів не буде. І на інших округах, там, де обирали народних депутатів, я теж не бачу шансів на оскарження результатів, – зазначив експерт.

Незалежні спостерігачі теж мають питання до повної прозорості виборчого процесу. Так, громадська мережа "ОПОРА", зокрема, виявила розбіжності між протоколом Холодногірської ТВК та протоколами на 30 дільницях у цьому районі міста. Загальна розбіжність там становить 248 голосів на користь Ігоря Терехова. Натомість дані протоколу Новобаварської ТВК не збігаються з показниками 9 протоколів місцевих ДВК. Там розбіжність становить 397 голосів на користь Терехова. Але їм, як і Добкіну, суд також відмовив.

Михайло Добкін

Якщо порівняти з останніми виборами, скажімо, коли обирали Василя Вірастюка, то немає підстав стверджувати, що ці вибори були більш брудними, ніж це зараз заведено. Якщо є мало виборчих округів, то, відповідно, влада може максимально сконцентрувати ресурс, – каже Спірідонов.

Зокрема, за його словами, на окрузі №184, згідно з рейтингами до виборів,  лідирував Геннадій Лагута від партії Ігоря Колихаєва "Нам тут жити". Щоб "прибрати" його з виборчого списку, влада запропонувала йому посаду голови Херсонської обласної державної адміністрації. У підсумку "слуга народу" Сергій Козир виграв вибори.

Для "слуг" було настільки принципово [виграти ці вибори], що вони, принаймні на деякий час, віддали Лагуті крісло, яке в цілому важить більше, ніж крісло народного депутата. Ці вибори показали, що якщо "слуги народу" дуже націлені на результат й готові застосовувати "сірі технології", то вони зможуть забезпечити собі необхідний результат, – додав експерт.

Шанси на те, що опонентам Терехова вдасться скасувати підсумки виборів у судах, виглядають малоймовірними, запевняє Хмелевський. Мовляв, у перевиборах влада не зацікавлена, адже кандидатура Терехова на посаді мера Харкова цілком задовольняє Офіс президента.

Низька активність виборців, використання адмінресурсу та відсутність сильних кандидатів від опонентів дозволяє "слугам" проштовхувати своїх кандидатів на виборах. Новообрані депутати поповнять лави монобільшості та будуть голосувати, відповідно до вказівок керівництва фракції, – додав Олександр Хмелевський.

Чи варто чекати зміни політики у Харкові за головування Терехова

Терехов фактично провладний кандидат. Відповідно, скоріш за все він буде проводити ту ж саму політику, яка в Харкові відбувалася останні щонайменше півтора року. Весь цей час він був правою рукою Кернеса. Партія "Слуга Народу" не мала на виборах міського голови Харкова свого рейтингового кандидата. Тому, як вважають експерти, пішла домовлятися з людиною, яка має в місті хорошу підтримку.

Ігор Терехов

Ігор Терехов (фото: facebook.com/kharkovgovernment)

Не слід очікувати якихось змін у політиці Терехова, але "слуги народу" будуть мати певні інструменти впливу на нього. По-перше, вони допомагали йому з виборами, що задокументовано. По-друге, існує технологія, за якою щонайменше дві третини мерів великих міст "підвішують" на гачок тих чи інших кримінальних справ. Якщо Терехов не призначить собі, наприклад, заступника, який буде проводити позицію "слуг народу", чи не буде рахуватися з думкою центральної влади, то тоді він буде мати певні проблеми для себе і свого оточення, – пояснив політолог Микола Спірідонов.

А ще експерт додав, що нібито й Арсен Аваков має певний вплив на Терехова. Але оскільки колишній міністр внутрішніх справ вже трохи відійшов від політики, то і його вплив загалом зменшився.

Що стосується Терехова, він вже багато років пропрацював на посадах заступника міського голови, секретаря міськради та виконувача обов'язків міського голови. Тому його політика цілком відома харків'янам. Тут ніяких змін не очікується, – підсумував Олександр Хмелевський.

Читайте також

1