Терехов VS Добкін: У кого більші шанси стати мером Харкова та чи влаштує це Банкову

Хто нарешті переможе у боротьбі за крісло. яке належало одіозному Геннадію Кернесу
Ексклюзив
Терехов VS Добкін: У кого більші шанси стати мером Харкова та чи влаштує це Банкову
Вибори, жінка кидає бюлетень у скриньку (фото: Парламент UA)

Хоча до наступних місцевих виборів в Україні ще 4 роки, харків’янам доведеться обирати очільника свого населеного пункту вже за кілька тижнів. Геннадій Кернес, який 10 років керував Харковом і мав би це робити ще наступні п`ять, помер у грудні 2020-го в німецькій лікарні від ускладнень коронавірусу. Майже рік місто жило не з міським головою, а з виконувачем його обов’язків. На вільне крісло мера спочатку претендували 13 людей, але політичні перегони долають не всі. Зараз серед наявних 10 конкурентів лише двоє потенційно мають шанси перемогти. Парламент.UA розповідає, як і коли пройдуть вибори, кого підтримує Банкова та в кого найбільші шанси здобути першість.

Коли місцеві вибори у Харкові та хто в кандидатах

Відповідно до законодавства, місцеві вибори можна призначити або на останню неділю березня, або на останню неділю жовтня. До виборів навесні Харківська міська рада не була готова: чиновники не встигли подати всі необхідні документи до Верховної Ради. Таким чином, найближчою можливою датою стало 31 жовтня. Відтак парламентарі голосуванням у Раді схвалили цей день, чим запустили процес нових передвиборчих перегонів.

Центральна виборча комісія загалом зареєструвала 13 кандидатів. Однак троє згодом зняли свої прізвища зі списків і не факт, що і ці десять дотягнуть до 31 жовтня. Річ у тім, що серед претендентів є двоє серйозних лідерів: чинний виконувач обов’язків міського голови Харкова та соратник покійного Геннадія Кернеса Ігор Терехов та колишній мер міста Михайло Добкін. Конкуренцію їм складають зокрема експоліцейський Денис Ярославський, колишній гендиректор м’ясокомбінату Олександр Скорик та підприємиця Аліна Мустафаєва.

Ігор Терехов (скріншот відео)

Зараз між двома головними кандидатами відбувається запекла боротьба з використанням "чорного піару", каже у коментарі "Парламент.UA" кандидат економічних наук Олександр Хмелевський. Зокрема нещодавно біля Харківської міськради з'явилися банери з обличчям Терехова та написом "Краде, але робить".

Через соцмережі розповсюджуються різні фейки. Зокрема про те, що через локдаун вибори будуть скасовані. Михайло Добкін обіцяє незаможним громадянам, що у випадку його перемоги він виділить їм по 2 тисячі гривень на оплату комунальних послуг. Це можна розцінювати як підкуп виборців, – стверджує експерт.

Кого з кандидатів у мера Харкова підтримує Банкова

Партія "Слуга Народу" не має на виборах міського голови Харкова свого рейтингового кандидата. Хоча Аліна Мустафаєва ­– депутатка Харківської міськради від цієї політсили, і вона є помічницею народного депутата від монобільшості Олександра Куницького. А проте жодних явних ознак підтримки її кандидатури від Офісу президента не було помітно. 

Після нищівної поразки на виборах 2020 року колишнього глави ОДА Олексія Кучера, який здобув лише 7% голосів, партія "Слуга Народу" вирішила цього разу не висувати свого кандидата. Хоча це не забороняє окремим депутатам від партії пробувати себе на принципах самовисування і "під свою особисту відповідальність", що і робить Мустафаєва, сказав у коментарі "Парламент.UA" адвокат Юрій Криворучко.

Крім рейтингових просувань у Facebook її кандидатури, а також викладання на сторінках фото і відео фургонів (що стояли для тролінгу секретаря облради) із написами "Краде? Але працює. Працює, але й краде", Мустафаєва нічим не вирізнилася. І, залучаючи фінансові ресурси підконтрольних парламентарю Куницькому автопідприємств, які вона ж і очолює, Аліна Мусафаєва не досягає бажаного підвищення рейтингу, — пояснив Криворучко.

Експерти сходяться на думці, що для Банкової Ігор Терехов є більш прийнятною кандидатурою. Хоча він явної підтримки з боку центральної влади не отримує, проте нібито налагодив комунікацію з Офісом Володимира Зеленського. Натомість кандидатуру Добкіна підтримує "Опозиційна платформа – За життя", яка є в опозиції до чинної влади. Юрій Криворучко каже, що для ОП кращим видається Терехов, який висловлює проукраїнську позицію, аніж отримати російського симпатика Добкіна, кредо якого "Діти мають вивчати російську класичну літературу не в перекладі, а мовою написання".

Михайло Добкін і Геннадій Кернес (фото: facebook.com/MixailDobkin)

Фактично Терехов є певним таким провладно-компромісним кандидатом, тобто, він не є кандидатом суто провладним. Його начебто [Арсен] Аваков може підтримувати, але це не факт, а також інші [політичні] фігури. Щонайменше Банкова лояльна до Ігоря Терехова, якусь противагу йому не виставляла. Якщо Терехов переможе, це Банкову цілком влаштує, – сказав нам політолог Микола Спірідонов.

Зазначимо, що у серпні цього року ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін в інтерв'ю російському агентству "РИА Новости" згадав добрим словом секретаря міськради Ігоря Терехова. Зокрема, похвалив українського політика за перейменування проспекту Петра Григоренка на честь радянського маршала Георгія Жукова. Терехов, на думку Пушиліна, належить до людей в Україні, "які попри ризики, погрози націоналістів, намагаються боротися. Навіть на посадах". Деякі політологи в Україні обурилися, що, мовляв, у Зеленського та "ДНР" – однаковий кандидат на виборах Харкова.

Щодо кримінально караних діянь та адміністративних правопорушень, то до них треба бути готовими всім штабам основних конкурентів. Юридичні відділи мають опрацьовувати всі випадки порушень під час голосування як виборцями, членами комісій і спостерігачами, так і на вулиці прихильниками сторін противників. На жаль, немає сенсу покладатися на активні реагування поліції за нинішнього міністра МВС Дениса Монастирського, який є "людиною президента В.Зеленського", як то було за часи її очолювання Арсеном Аваковим. Тоді доволі чесно, хоч і з поганими наслідками для громадян України, але з дотриманням законодавства пройшли президентські та парламентські вибори, – зазначив адвокат Юрій Криворучко.

Як пройдуть вибори у Харкові

Гостра боротьба між основними кандидатами свідчить про те, що голосування у день виборів теж буде супроводжуватися численними порушеннями. Вже традиційно для України слід очікувати підкупу виборців, вкидання бюлетенів і підміну протоколів. Ігор Терехов може використовувати свій адмінресурс, а Михайло Добкін – напрацьовані виборчі технології "Партії регіонів".

Чомусь в Україні дуже мало виборів, в яких не було порушень. Виборчі комісії зараз містять у своєму складі вчителів, які, скажімо так, мають рахуватися з думкою влади. Вони певною мірою трішечки держслужбовці. Склад комісій нам натякає, що повністю прозорими вибори не будуть, адже ставки є досить високими, – вважає Микола Спірідонов.

Для розуміння, під час останніх місцевих виборів в Україні (25 жовтня 2020 року) за день голосування до органів поліції надійшли 5006 заяв та повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом. Правоохоронці відкрили 159 кримінальних справ за фактами порушень під час виборів. Найпоширенішими були незаконні агітації, порушення таємниці голосування, підкуп виборців та незаконне знищення виборчої документації. Харківщина тоді стала п’ятою областю за кількістю поданих звернень.

Значна кількість виявлених порушень на виборах у Харкові може затягнути процес оголошення переможця. Особливо якщо від сторони, яка програла, почнуть надходити судові позови про можливі незаконні дії на виборах. Законодавство навіть передбачає можливість призначення повторних виборів, якщо, наприклад, суд оголосить переможцю виборів вирок у кримінальному правопорушенні у сфері виборчих прав громадян. Також перевибори можливі, якщо переможець змінить громадянство чи суд визнає його недієздатним. Ще одна причина – щодо такої людини набув чинності обвинувальний вирок суду стосовно вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Хто переможе на виборах у Харкові

Дивимося останні опитування. Авторитетна соціологічна група "Рейтинг" з 2 по 7 жовтня запитала у 1 200 повнолітніх харків’ян, за кого вони віддадуть свій голос на виборах. З-поміж тих, хто вже визначився зі своїм кандидатом, 57,6% мешканців назвали Ігоря Терехова ("Блок Кернеса – Успішний Харків!"). Натомість Михайла Добкіна (самовисуванець) готові підтримали 27,6% людей. За ними слідують: Олександр Скорик ("Європейська Солідарність") – 3,6%, Денис Ярославський (самовисуванець) – 3,6%, Аліна Мустафаєва (самовисуванка) – 2,5%, Костянтин Немічев (самовисуванець) – 2,1%, Володимир Плетньов ("Партія Шарія") – 2%. Решта кандидатів набрали менш як 1% голосів.

Як бачимо, розрив між двома основними кандидатами серед тих, хто визначився з вибором, становить 30%. А це дає поштовх стверджувати, що вибори можуть пройти в один тур. Як відомо, якщо хтось набере більш як 50% голосів, то його автоматично оголосять переможцем. Натомість майже всі опитані нами експерти впевнені, що другий тур скоріш за все буде. Адже в реальності набрати понад 50% голосів – досить непросто.

Експерт Олександр Хмелевський каже, що розрив між Тереховим і Добкіним невеликий, проте першому харків'яни довіряють більше. Мовляв, саме в нього є найбільші шанси стати наступним мером. Натомість Михайло Добкін має високий антирейтинг через його перебування в "Партії регіонів" та роботу на посаді голови Харківської обласної державної адміністрації.

Натомість політолог Микола Спірідонов зазначає, що в Добкіна теж є певна популярність у місті. Водночас експерт із посиланням на свої джерела каже, що нібито Михайло Добкін не хоче вже серйозно боротися за перемогу. Мовляв, він готовий поступитися Ігорю Терехову й "особливо воювати не планує".

Відсотків 75-80, що виграє Терехов. Для міста, напевне, все залишиться так само як і було, бо дуже довгий час Кернес вже був більше символом, аніж реальним головою міста, а його іменем і підписом користувалися. Фактично Ігор Терехов вже досить довго керує Харковом, і від того, що він стане ще й офіційно мером, нічого критично не має змінитися, – додав експерт.

Зі свого боку, Олександр Хмелевський зауважив, що перемога Терехова на виборах дозволить йому та його команді продовжувати позитивні зміни в житті Харкова, започатковані за часів врядування Кернеса. Натомість у випадку перемоги Добкіна, мовляв, слід очікувати протистояння місцевої та центральної влади, що призведе до погіршення соціально-економічного становища населення міста.

Читайте також

1