Святвечір: 12 головних страв та магічний дідух

Святвечір - духовне та цінне свято для українців
Ексклюзив
Святвечір: 12 головних страв та магічний дідух
Свята Вечеря фото: pexels
22 Грудня 2023, 23:54
читать на русском

Сходить перша зірка. Сім'я накриває пишний святковий стіл. Усі члени родини у мирі та злагоді сідають за Святу Вечерю та святкують переддень Різдва. Ця трапеза, а саме Святвечір - особливий вечір для кожного українця. Він вбирає у себе усі збережені традиції та звичаї наших предків, які передавались від покоління до покоління. Тому святкування Святвечору у родинному колі назавжди залишатиметься цінним та вічним святом для українців. Магічний дідух у кутку, сіно під столом та 12 святих страв - так сім'я святкує народження Ісуса Христа. Цей вечір по-особливому духовний та цінний для кожного з нас. Тому "Парламент.UA" пропонує нагадати, що символізує кожний елемент, який повинен бути обов'язковим під час Святвечору.

Підготовка до Святвечора

Підготовку до святої вечері розпочинають ще у полудні, коли господиня готує пісні страви з 12 страв на честь апостолів Ісуса, взявши при цьому 12 полін. Тим часом господар робить святого дідуха, який ставить його на покутті перед образами. Стіл прикрашають святковим рушником, а на підлогу кладуть сіно на знак пам’яті про ясла, де Діва Марія вперше сповивала новонародженого Ісуса.

Старі люди ще вішають фігурки у вигляді зірки, сонця та хреста, а ікони на покутті прикрашають рушниками, проте у сучасному світі таке уже мало хто робить. Ще одним важливим символом є пуста тарілка, ложка та кутя на підвіконні, або за столом. Це роблять для вшанування душ померлих родичів, які можуть прийти на сімейну вечерю.

Магічний дідух - важливий атрибут вечері

Святий дідух - прикрашений сніп пшениці, вівса або жита, який уособлює дух роду та покликаний принести добробут, достаток, благополуччя та гарний урожай в родину. Робить його лише господар дому, а заносить у дім найстарший чоловік сім'ї і ставить його на покутті перед образами. Дідух також символізує народження Ісуса у теплі та затишку. Бо коли він народився в стаєнці, то було дуже холодно. І його батько, Йосип, у стіні знайшов шпарину і затулив її снопом зі соломи. Від тоді дідух і став символом цього свята.

Спалюють дідуха вдосвіта на другий день свят, на Марії, і навколо нього колядують. В легенді говориться: "Коли Марія тікала з Ісусом від Ірода, то дуже змерзла. В дорозі вона зустріла селян, які палили багаття. Біля них і зігрілася". Тому спалення дідуха символізує тепло, якого бракувало Марії.

Свята Вечеря

Як тільки появляється перша зірка на небі, це знак, що народився маленький Ісус і слід сідати вечеряти. Коли кожний член сім’ї входить у кімнату, говорить: "Дай, Боже, добрий вечір". Сівши за стіл, за давнім звичаєм, голова родини читає молитву "Отче наш", вітає родину зі святом та передає кутю кожному члену сім’ї. Під час вечері сім’я розмовляє, згадує своїх предків та співає колядки. У центрі стола повинна стояти свічка, яка символізує світло в темряві, що приніс Ісус, і має вона горіти протягом всієї вечері.

Чому страви повинні бути пісними?

Кожного року перед Різдвом українці дотримують строгого поста, який триває сорок днів. Для усіх християн він є духовним очищенням, таємничим оновленням духовного єднання з Богом і приготуванням до святкування Різдва Христового. Під час посту людина не лише себе обмежує у їжі, але й утримується від сварок і лихослів'я, від інтимної близькості, пробачає усі образи. Традиційно починається пост з 28 листопада по 6 січня. Тому на Святвечір подають саме 12 прісних страв без м'яса, молока, яєць та жиру.

12 страв: Кутя - найважливіша страва на столі

Поява на світ малюка відкриває межу між живими і світом померлих. Тому у Святвечір не тільки радіють появі Христа, але й згадують про померлих предків. Кожний інгредієнт куті має символічне значення: зерно є символом воскресіння, вічного життя, мак - достатку і життя в рад, а горіхи та сухофрукти – довголіття та процвітання. Якщо кутя буде багатою і смачною, то це означає, що наступний рік буде вдалим, з прекрасним урожаєм і достатком у сім'ї.

Сівши за стіл, спершу усі члени сім'ї куштують саме кутю, і аж потім переходять до інших 11 страв.

Пісні вареники

Вважаються також головною стравою на Святвечір, які символізують достаток. Начинка залежить від вподобань сім'ї, проте переважно їх готують із капусти чи картоплі.

Грибна юшка або гриби

Страви з грибами також обов'язково повинні бути присутніми на столі у Святвечір. Адже гриби символізують дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка).

Хліб або калач

Ще одна важлива страва на Святвечір, яка символізує благополучні, мирні та ситні дні. 

Голубці

Вони є символом Божої любові та Святого Духа. Їх готують як з рису та грибами, так і з картоплею та гречкою.

Квасоля або горох

Страви з квасолі та гороху на Святвечір символізують Божу весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

Читайте також

Борщ

Пісний борщ на Святвечір символізує мир, злагоду та Божу любов.

Пампухи

Важлива традиційна страва, яка символізує святих на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя.

Риба

Риба у ранньому християнстві – це символ Христа, оскільки його ім'я (Ісус)  читається як "риба". До того ж рибу дозволено вживати в окремі дні посту.

Узвар

Це традиційний різдвяний напій, який готують із сухофруктів – яблук, груш, слив. Він символізує життя, яке Бог надає кожній людині.

Вінегрет

Традиційний салат, який часто готують на Святу вечерю. Замість нього готують ще салат із бурячків.

Тушкована капуста

Страви з капусти символізують простоту і одночасно міцність та єдність навколо однієї твердої основи.

Наступного дня християни відзначають Різдво Христове.

1