Туристичний бренд чи корабельна сосна: топ 10 сексистських висловлювань українських політиків

Вітчизняним політикам досі легко і безкарно називати своїх же колег корабельними соснами, 32-річними дівчатками і туристичним брендом
Ексклюзив
Туристичний бренд чи корабельна сосна: топ 10 сексистських висловлювань українських політиків
Фігурантка одного із сексистських скандалів Ірина Аллахвердієва з колегами-чоловіками (Фото: УНІАН)
8 Березня 2022, 08:30
читать на русском

Сексизм в українській політиці і в українському суспільстві взагалі  - явище поки що невикорінюване і абсолютно безкарне. Що хотіти від простого двірника Васі чи вантажника Миколи, якщо відверто ображати жінок дозволяють собі і голови ОДА, і нардепи і президенти. А що найважливіше - за мовчазного похитування головами, так би мовити, сторонніх спостерігачів, які сидять у сусідніх депутатських кріслах і власне самих жінок, на адресу яких лунають образи.

До міжнародного жіночого дня 8 березня Парламент.UA склав рейтинг сексистських скандалів, в які втрапляли українські політики. Через деякі з яких Україна навіть осоромилася на міжнародній арені, однак жодних висновків донині не зроблено.

Красиві і розумні мають народжувати і годувати чоловіків...

Місця з восьмого по десяте у рейтингу ділять одіозні нардепи Ілля Кива (ОПЗЖ) та Олег Ляшко (досьє Олега Ляшка), колишній міністр транспорту Йосип Вінський та колишні голови Донецької та Закарпатської ОДА Павло Жебрівський та Геннадій Москаль, які демонструють типове печерно-патріархальне ставлення до жінок. Так нардеп Кива досі вважає, що жінка має лише народжувати дітей, а Ляшко з трибуни парламенту проголошує, що він не знає, як звертатися до красивих і розумних жінок: "Ну не відьмою ж її називати!". Вінський вважає, що навіть вагітні жінки мають тягати торби, аби нагодувати чоловіка, а ексголови ОДА взагалі опускаються до відвертого хамства.

Дівчинка 32-х років...

На сьомій сходинці рейтингу сексистський скандал у Раді, який трапився торік 28 січня. Просто у сесійній залі нардеп групи "За майбутнє" Сергій Рудик дозволив собі образливі висловлювання на адресу своєї колеги зі "Слуги народу" Мар`яни Безуглої, яка як заступниця голови комітету з питань національної безпеки та оборони намагалася незадовго до цього переконати його та інших присутніх у сесійній залі депутатів підтримати у першому читанні законопроєкт про реформу СБУ.

Мене дивує, як і кожного в цьому залі, що дівчинка, якій 32 роки, закликає нас проголосувати за один із дуже важливих документів, – виголосив з трибуни Рудик.

Цих слів Рудика сама Безугла, каже вона, у той момент не почула. Однак їх почули інші депутати, які не змогли не відреагувати на подібну риторику колеги.

Дозволю собі нагадати панові Рудику, що жінки в 32 роки можуть мати значно більші досягнення, ніж окремі чоловіки... Жінки можуть досягати успіху в будь-якому віці. І, що головне, вони мають право говорити на рівних із чоловіками завжди. Якщо їм відмовляють у праві висловитися, якщо їм дорікають їхньою статтю, то це має дуже чітку назву – сексизм. І до сексизму вдаються тоді, коли не вистачає сили аргументів, не вистачає власної компетентності та професіоналізму, – заявила членкиня фракції "Голос" Інна Совсун у компанії своїх однодумців із різних фракцій.

Від Рудика зажадали вибачень, але він цього не зробив, заявивши, що "не схильний до сексизму" та "завжди апелював до професіоналізму, а не статі".

Крапки над "і" розставив парламентський комітет з питань регламенту та депутатської етики, який все ж таки визнав образливими слова Рудика на адресу Безуглої і рекомендував відсторонити його за таку поведінку на 5 засідань. Однак, парламентарям це не вдалося зробити: у залі знайшлось лише 195 голосів "за" із 226 необхідних.

Я тобі не дорогенька

Наш рейтинг не обійшовся без п`ятого президента України Петра Порошенка, який дуже старається, але іноді все ж проколюється на сексизмі. Найвідоміший його прокол стався 28 лютого 2018 року. Тоді під час пресконференції  Порошенко запросив журналістку "Детектор Медіа" Марину Баранівську провести з ним день, щоб подивитись, як він живе, і при цьому заявив: "Ключова позиція, дорогенька моя, ми маємо змінити з вами країну". Так Петро Порошенко (досьє Петра Порошенка) отримав "свій" хештег #ятобінедорогенька і навіть тематичні футболки.

Після цього він ніби як виправився і своєю промовою на Другому Жіночому Конгресі вразив усіх, згадавши про флешмоб #ЯНеБоюсьСказати й жінок в армії. Утім, щойно відійшовши від сценарію, звертався до міністерки з питань ветеранів Ірини Фріз "Ірочка", а до народної депутатки Марії Іонової, яка тоді була вагітна: "Подивіться, яка вона красива".

"ЄС", ПТУ  і жіночі гуртожитки

Топ-5 сексистів у політиці відкриває вже ексрадник голови Офісу президента, спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович із заявами про ПТУ та жіночі гуртожитки. 16 лютого 2021 року під час прямого ефіру програми "Свобода слова" телеканалу ICTV  Арестович дозволив собі сексистські висловлювання на адресу народної депутатки від фракції "Євросолідарність" Ірини Геращенко (досьє Ірини Геращенко).

Я вже не раз говорив, як ви себе ведете, до чого ви скочуєтеся. Ви зовнішність президента обговорюєте ... не так бронежилет сидить, не так каска - ви ж до рівня жіночого гуртожитку опустилися ПТУшного такого в тому, що ви робите, - заявив Арестович в ефірі телеканалу.

Після слів Арестовича Геращенко покинула ефір. Перед цим вона сказала, що не може бути на передачі, де гості дозволяють собі сексистські висловлювання. Вже традиційно, на образи ніхто із присутніх не відреагував. Наступного дня, коли ситуація набула розголосу, Арестович у Фейсбуці "вибачився" за свої слова:

Приношу свої щирі вибачення жіночим гуртожиткам за порівняння їх з ЄС, - написав речник ТКГ.

Дівчина, яку не варто гвалтувати

Зовсім трохи до п`єдесталу пошани не дотягнув ексголова Верховної Ради України Дмитро Разумков (досьє Дмитра Разумкова), порівнявши парламент із дівчиною, яку не варто гвалтувати. Щоправда, коли він так висловився, він ще не очолював Раду, а був радником новообраного президента Зеленського. Виступаючи на ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1" навесні 2019 року, Разумков відповів на запитання "чи варто ґвалтувати Верховну Раду": "Іти на зґвалтування точно не треба, та й “дівчина” так собі".

Піддута, корабельна сосна, баба робоча

На нижній сходинці п`єдесталу пошани одразу двоє керівників "Слуг народу" - голова фракції Давид Арахамія (досьє Давида Арахамії) і на той час глава партії, а нині перший віцеспікер Олександр Корнієнко, які у 2020 році відзначилися "повним комплектом" образ на адресу свої колеги по парламенту Ірини Аллахвердієвої та кандидатки у мери Миколаєва від "Слуги народу" Тетяни Домбровської.

Сталося це під час брифінгу у Миколаєві, коли Корнієнко (досьє Олександра Корнієнка) та Арахамія вважали, що мікрофони вимкнені і обговорювали між собою жінок.

Корнієнко: Аллахвердієва взагалі красуня.

Арахамія: Так.

Корнієнко: Така піддута, звісно. Тюнінг too much (забагато — ред.). Загалом баба робоча, як корабельна сосна. Вона тут від*****ть (відпрацює — ред.) триста зустрічей за 4 місяці і виграє. Вона така наживо, енергетик.

Арахамія: Енергії багато.

Корнієнко: Ти до президента її заведеш, ти побачиш, він підстрибне. Викурить усій айкоси. Скаже: баба да, баба да.

Спочатку нардепи спробували відхреститися від цієї розмови, назвавши відео монтажем, але коли зрозуміли, що шила в мішку не втаїш, почали вибачатися, паралельно видавши ще один "перл", що йшлося не лише про Аллахвердієву (та, що "піддута"), але й про Домбровську (через яку президент скурить айкоси). Обидві пані вибачення колег прийняли й далі працюють у команді поруч з "поціновувачами" жіночої вроди та енергії.

Жінки як туристичний бренд...

"Срібло" сексистського рейтингу в українському політикумі дістається чинному главі держави Володимиру Зеленському (досьє Володимира Зеленського). У 2020 році під час відвідування найбільшого в світі кампусу стартапів Station F  у Парижі Зеленський заявив, що в Україні “дуже красиві люди, особливо жінки”, а також додав, що це залишається “нашим брендом”.

Завжди було уявлення у всіх у світі, що Україна – це, перш за все, сільське господарство, шахти, металурги, а туристи завжди говорили, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже красиві люди, особливо жінки. Так, це все є, і воно залишається наші брендом, але є й інші цифри, які говорять про те, що IT-індустрія, IT-технології та компанії дуже швидко розвиваються в Україні, – цитували тоді Зеленського європейські  ЗМІ.

Заява викликала бурхливу реакцію у соцмережах. Чимало користувачок поставили на аватарку хештег #яНеТуристичнийБренд.

Увікни Україну, там жінки роздягаються...

Перше місце у топ-10 сексистів в українській політиці уже понад десять років утримує Віктор Янукович (досьє Віктора Януковича). Далекого 2010 року на форумі в Давосі експрезидент осоромився на увесь світ, коли не зміг вимовити гасло промо-кампанії України перед євро-2012 "Увімкни Україну". Янукович тоді читав свій виступ з папірця.

Цей слоган - увікни..., увікни..., - вікнить для себе Україну – це слоган промо-кампанії нашої держави до Євро-2012, - сказав Янукович.

Після цього вселенського сорому Янукович не зупинився, а продовжував ганьбитися, вдавшись до відвертого сексизму:

Для того, щоб увікнути Україну, достатньо подивитися на неї власними очима, коли почнуть квітнути каштани в Києві. І у містах українських почнуть роздягатися жінки. Побачити цю красу – це чудово, - додав Янукович.

Аби врятувати репутацію Януковича українські регіонали назвали висловлювання президента "тонким українським гумором".

Мені як чоловіку приємно, що весною у нас розквітає природа і (приємно) дивитися на наших жінок. Для того, щоб зрозуміти цей гумор, необхідно жити в Україні, - сказав він. - Я дотримуюся тієї думки, що у нас дуже красиві дівчата і жінки, і коли приїжджають з інших країн і бачать те, що у нас є на вулицях... А те, що возять у машинах – ще краще... Тому це напевно так, - прокоментував тоді слова Януковича лідер регіоналів Олександр Єфремов.