Близько 200 громадян України потребують евакуації з Афганістану - Кулеба

Точна кількість біженців постійно змінюється
Близько 200 громадян України потребують евакуації з Афганістану - Кулеба
Евакуація українців з Афганістану Фото: twitter.com/ZelenskyyUa
1 Вересня 2021, 08:58
читать на русском

В Афганістані близько 200 громадян України ще досі потребують евакуації, але ситуація постійно змінюється.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час візиту до США у складі української делегації, пише hromadske.

За його словами, точна кількість біженців постійно змінюється, оскільки хтось може знайти інший літак, а хтось - заявити про бажання покинути країну в останню хвилину.

Тому що хтось, наприклад, два тижні про себе не заявляв, а потім заявив. А хтось заявив, а потім полетів іншим літаком, бо з’явилася така можливість. Тому ця цифра плаває, але ніхто не буде кинутий напризволяще, - сказав він.

На запитання, чи може допомога України в евакуації громадян інших країн бути використаною як геополітична перевага і плюс в стосунках з іншими державами, Кулеба заявив, що не потрібно перетворювати горе на саморекламу.

Не треба торгувати людським горем і намагатися продавати його і перетворювати в маркетинг. Ми не займаємося саморекламою, ми просто робимо свою справу. Наші партнери це цінують, - зазначив міністр.

Кулеба додав, що на території Афганістані досі залишають люди, зокрема діти та жінки, для яких виїхати звідти — це можливість уникнути загрози їхньому життю та безпеці.

Крім того, видання "Заборона" опублікувало відеозвернення громадян України афганського походження до президента Володимира Зеленського. Вони попросили евакуювати свої родини.

Нагадаємо, ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Крім того, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. Протягом останніх півтора тижня в Україну прибули три евакуаційні рейси з Кабула з 250 пасажирами, з яких понад 50 громадян України, іноземці з інших країн, проте переважна більшість – громадяни Афганістану.

Згодом евакуйовані Україною 65 громадянин Афганістану попросили про статус біженця в Україні.

До того ж президент Афганістану Ашраф Гані втік до Об'єднаних Арабських Еміратів після захоплення талібами влади в Афганістані. При цьому віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех оголосив себе виконувачем обов'язків глави держави, оскільки президент Ашраф Гані втік, коли прийшли таліби.

27 серпня біля аеропорту Кабула прогриміло декілька вибухів, у результаті чого загинули 103 людини, 1300 зазнали поранень. Серед загиблих 13 американських солдатів та 90 афганців.

28 серпня, до Києва вилетіли три борти з евакуйованими з Афганістану. Загалом йдеться про майже 400 людей, з яких попередньо 80 українців.

30 серпня по міжнародному аеропорту Хаміда Карзая в Кабулі було запущено п'ять ракет.

Читайте більше у нашому матеріалі: Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну.

Читайте також

1