"Був гарний рік для дипломатії": Кулеба назвав ТОП-10 перемог України у 2021 році

Рік великих загроз і великих досягнень
Головне
"Був гарний рік для дипломатії": Кулеба назвав ТОП-10 перемог України у 2021 році
Дмитро Кулеба Фото: facebook.com/dmytro.kuleba
18 Грудня 2021, 16:11
читать на русском

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що 2021 рік був гарним роком для дипломатії України. За його словами, це рік великих загроз і великих досягнень.

Про це Кулеба написав на своїй сторінці у Facebook, зазначивши, що МЗС системно працювало над утвердженням України як активного учасника міжнародної політики, зміцнювало безпеку для нашої держави у складних умовах, відкривало нові економічні можливості для українського бізнесу у світі.

Так, міністр назвав ТОП-10 перемог України у 2021 році:

1. Перші за 30 років Стратегія зовнішньополітичної діяльності, Азійська і Африканська стратегії, стратегія публічної дипломатії та комунікаційна стратегія МЗС. Це конкретні дороговкази, які роблять дипломатичну роботу системною, а значить більш ефективною.

2. Створення Кримської платформи. Історичний саміт в Києві за участі 46 країн і міжнародних організацій. Кулеба наголосив, що це беззаперечна перемога.

Саміт Кримська платформа

Саміт Кримська платформа Фото: president.gov.ua

3. Візит президента Володимира Зеленського до США і побудова довірливих відносин з новою адміністрацією Джозефа Байдена.

Згадайте, в якому хаосі скандалів перебували відносини України та США ще кілька років тому. Що маємо сьогодні? Безпрецедентний рівень стратегічного партнерства, понад 20 нових угод, розблокована Комісія стратегічного партнерства, нова Хартія і збільшення обсягів підтримки, - зазначив Кулеба.

4. Відкриття нових економічних можливостей для українських компаній, експансія українського експорту. Цьогоріч МЗС і Держпродспоживслужба відкрили або відновили доступ на іноземні ринки для 81 групи українських товарів в 21 країні світу. Більш як 200 українських компаній розпочали експорт або відкрили представництва за кордоном за сприяння українських посольств.

5. Посилення українського війська зусиллями дипломатів: "Україна — це сила добра у світі. Але добро переконливіше з Айлендами, Джавелінами, Байрактарами, сучасними ракетами, кораблями ВМС, базами, приладами нічного бачення, засобами радіоелектронної боротьби тощо".

Війна на Донбасі Фото: facebook.com/arsen.avakov.1

6. Створення в Києві Асоційованого тріо з Грузією і Молдовою, його визнання з боку ЄС на саміті Східного партнерства. За пів року було створено новий регіональний альянс та виведено його на рівень глав урядів і лідерів держав. Також тріо добилося його офіційного визнання ЄС. Це важливий етап в нашій євроінтеграції, вважає Кулеба.

7. Дипломатія заради миру: деескалація безпекових загроз навесні і мобілізація партнерів на розробку пакету стримування РФ зараз.

53 моїх телефонних розмови і раунди переговорів з партнерами — сухий кількісний підсумок роботи на виконання доручення Президента Зеленського: утримати та розвинути світову коаліцію на підтримку України та стримування РФ. Всі санкції теж зберегли і посилили. Пакет стримування вже втілюється. Включно з пекельними санкціями та новою зброєю для нашого війська, - зазначив міністр.

8. Евакуація з Афганістану та Сектору Газа близько тисячі людей. Цього року Україна провела дві надскладні гуманітарні операції та вкотре довела, що своїх не кидає, а також допомагає партнерам.

109 громадян України, 13 громадян Молдови та 4 громадян Болгарії врятовані з Сектору Гази, майже тисяча — з Афганістану. Ми звільнили з полону за кордоном загалом 37 українців. 6 моряків з піратського полону. 5 українських родин ми повернули з сирійських таборів для біженців, - наголосив глава МЗС України.

Евакуація українців з Афганістану

Евакуація українців з Афганістану Фото: twitter.com/ZelenskyyUa

9. Збереження можливостей для подорожей українців Європою: "Добилися включення в зелений список ЄС влітку та врятували туристичний сезон. І навіть після виключення зі списку восени, зберегли більшість кордонів відкритими".

10. Гордість за Україну, яку ми зміцнювали протягом цього року - це сукупність усіх вже згаданих та інших результатів.

Ми провели Саміт перших леді та джентльменів, знайшовши новий міжнародний формат, привезли Конституцію Пилипа Орлика вперше до України, захопили позиції лідерів у протидії дезінформації, забезпечили рішення про повернення Скіфського золота і внесення орнаменту Орьнек до списку ЮНЕСКО. Практично про кожен з цих результатів нам спочатку говорили вдома і за кордоном: "Це неможливо". А вони є. І їх буде більше. Вірте в українську державу і пишайтеся нею, - підсумував Кулеба.

Нагадаємо, що одним з основних пріоритетів у законодавчій роботі Парламенту на 2022 рік стане посилення народовладдя, адже це основна передвиборча обіцянка Президента України Володимира Зеленського.

Читайте також