Хто такий Рустем Умєров, якого призначать міністром оборони

Окремі ЗМІ пов`язують Умєрова з Рінатом Ахметовим, а родина Умєрова живе в США
Важливо
Хто такий Рустем Умєров, якого призначать міністром оборони
Рустем Умєров
5 Вересня 2023, 13:17

Рустем Умєров - політичний діяч, підприємець, інвестор і меценат кримськотатарського походження. Народний депутат України IX скликання. Голова Фонду держмайна України з 7 вересня 2022 року.

Народився 19 квітня 1982 року в Самарканді (Узбекистан) у сім'ї вихідців з Криму. Етнічно є кримським татарином і сповідує іслам. Історія його сімʼї напряму відсилає до злочинів СРСР проти кримськотатарського народу – сімʼю Умєрових у 1944 році, як і багато інших, примусово депортували до Центральної Азії. Родина змогла повернутися додому в Алушту тільки ближче до оголошення Незалежності України.

Освіта

Рустем Умєров закінчив Кримську гімназію-інтернат для обдарованих дітей Міністерства освіти і науки Автономної Республіки Крим, Україна. Стипендіат за "Програмою обміну майбутніх лідерів (FLEX), США".

Диплом бакалавра за спеціальністю "Економіка" і магістра за спеціальністю "Фінанси" здобув у Національній академії управління.

Кар'єра

Рустем Умєров розпочав свою кар'єру в компанії lifecell, займаючи різні керівні посади з 2004 по 2010 роки.

Керував напрямками юридичної підтримки та логістики. Паралельно почав в цей час займатись інвестиційною діяльністю.

У 2013 році разом із братом Асланом Омєр Киримли заснували інвестиційну компанію ASTEM і благодійний фонд ASTEM Foundation Компанія ASTEM управляє інвестиціями в сферах комунікацій, інформаційних технологій та інфраструктури.

Громадська діяльність і політична кар'єра

У 2007 році був співзасновником міжнародної організації “Bizin Qirim" та ГО “Земляцтво кримських татар".

З 2011 до 2013 року Рустем Умеров був співзасновником “Фонду Розвитку Криму".

У 2012 році став співзасновником і членом правління Кримської Міжнародної Бізнес Асоціації, також був довіреною особою кандидата у народні депутати за 10 округом (АР Крим) Ахтема Чийгоза.

У 2016 році надав допомогу у створенні “Фонду Культурної Спадщини", з 2014 року - співзасновник благодійного фонду “Евкаф". У 2013 році заснував фонд “ASTEM Foundation" і працював керуючим директором міжнародної інвестиційної компанії “ASTEM".

У липні 2019 року на позачергових парламентських виборах до Верховної Ради був обраний народним депутатом України від політичної партії "Голос".

Там він розвинув дуже активну діяльність, зокрема всигнувши попрацювати:

  • головою Тимчасової спеціальної комісії з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги;
  • співголовою "Кримської платформи";
  • секретарем комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій;
  • заступником Керівника Постійної делегації ПАРЄ;
  • співголовою групи з міжпарламентських зв'язків з Королівством Саудівська Аравія;
  • співголовою груп з міжпарламентських зв'язків з Туреччиною, Ізраїлем, Китаєм, Великою Британією, США, Японією та Канадою.
  • За час роботи депутатом у співавторстві з колегами зареєстрував понад 100 законопроєктів. Серед них — законопроєкти, що стосуються оплати лікарняних медикам від час пандемії Covid-19, забезпечення якісної освіти в умовах карантину, а також проєкту про процедуру визнання людини особою без громадянства та звільнення тимчасових переселенців від туристичного збору.

Був також ініціатором законопроєкту щодо скасування вільної економічної зони "Крим" щодо відмови України від постачання води на півострів до його деокупації.

Делегат Курултаю кримськотатарського народу, радник Лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, та був його помічником-консультантом.

У вересні 2022 на засіданні фракції "Слуга Народу" представили кандидата на посаду голови Фонду державного майна України: ним став нардеп від фракції "Голос", Рустем Умєров. 7 вересня 2022 року Парламент підтримав призначення Умєрова (за 282 голоси).

Після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року Умєров увійшов до української делегації на переговорах з росією. Також Умєров займався обміном полоненими, зокрема літав до Саудівської Аравії восени 2022 року.

У серпні 2021 року Володимир Зеленський нагородив Умєрова орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

На початку вересня 2023 року ЗМІ оприлюднили інсайд, згідно з яким президент нібито планує внести в Раду пропозицію на звільнення міністра оборони Олексія Резнікова та запропонувати нового міністра оборони − нинішнього очільника Фонду державного майна Україна Рустема Умєрова.

Благодійність

У 2013 році Умєров разом з братом Асланом Омєр Киримли заснував інвестиційну компанію ASTEM і благодійний фонд ASTEM Foundation.

Фонд займається інвестиціями у сферах комунікацій, інформаційних технологій та інфраструктури, а також є одним із донорів програми Ukrainian Emerging Leaders Стенфордського університету (остання готує як лідерів українських політиків, юристів, соціальних підприємців, бізнесменів і лідерів ГО).

У травні 2022 року ASTEM Foundation допоміг відремонтувати рейдовий буксир "Яни Капу" ВМС України після захоплення рф у листопаді 2018 року.

У 2016 році Умєров також допомагав у створенні "Фонду Культурної Спадщини". Як мету фонд позиціонує збереження та пропаганду української культурно-історичної спадщини, а також розвиток культури, мистецтва, освіти та громадянської толерантності. Зокрема, мова йде про надання допомоги молодим артистам, охорону, збереження та відновлення культурних памʼяток тощо, а також заходи енергоефективності заради збереження довкілля.

Рустем Умєров є співзасновником цілої низки фондів і міжнародних організацій, повʼязаних із захистом кримських татар, зокрема:

  • міжнародної організації Bizin Qirim (2007);
  • ГО "Земляцтво кримських татар" (2007);
  • Кримської Міжнародної Бізнес Асоціації (2012);
  • Фонду розвитку Криму (2011-2013).

На державному рівні Умєров підтримує та просуває відновлення історичних та політичних прав кримських татар, зокрема просував законопроєкти про корінні народи України та статус кримськотатарського народу.

Разом з Джемілєвим були ініціаторами будівництва 1000 квартир для внутрішньо переміщених кримських татар та інших пільгових категорій громадян. У липні 2021 року Верховна Рада ратифікувала угоду між Україною та Туреччиною щодо будівництва житла для кримських татар і пільговиків.

У 2021 році на зимовій сесії ПАРЄ Умєров як делегат від України підняв тему порушення прав українців та кримських татар у Криму з боку росіян, зокрема репресій щодо них, і питання примусової вакцинації жителів Криму російськими вакцинами, які не пройшли клінічних випробувань.

Скандали

Окремі ЗМІ пов'язують Умєрова з олігархом Рінатом Ахметовим. Рустем Енверович розпочав свою кар'єру в третьому українському операторі мобільного зв'язку lifecell (Астеліт) ще за рік до моменту його офіційного заснування — 2004 року. "Астеліт" був спільним підприємством Ріната Ахметова та турецького оператора мобільного зв'язку Turkcell. На момент створення lifecell у Ахметова вже був свій мобільний сервіс під назвою DCC, який процвітав у межах Донецької області. У результаті Ахметов влив свого стільникового оператора в капітал "Астеліта".

Шляхи Умерова та Ахметова знову офіційно перетнулися у тому ж 2019 році в досить несподіваному місці. Олігарха та його колишнього підлеглого поєднала ідея звести на місці київського пивзаводу мечеть.

Сім`я

Рустем Умєров одружений та має трьох дітей. Відомо, що його родина проживає в США. Ще у 2016 році Лейла Умєрова (дружина) отримала водійське посвідчення у Маямі та на знак подяки залишила схвальний відгук школі "Best driving school Miami".

У Маямі діти подружжя відвідують логопеда у Kids therapy outlets на Biscayne Blvd 204 North Miami, Florida з навчанням англійською та російською мовами".

Напередодні призначення Умєрова міністром оборони жінка видалила свої акаунти в соцмережах.

Більше про Рустема Умєрова читайте у нашому досьє за посиланням тут.