Кампанія з дискредитації України: чому Аmnesty International намагається виправдати агресора

Правозахисна організація створює фальшивий баланс між злочинцем та жертвою
Головне
Кампанія з дискредитації України: чому Аmnesty International намагається виправдати агресора
Правозахисна організація Amnesty International / Фото з відкритих джерел
5 Серпня 2022, 04:54
читать на русском

Правозахисна організація Amnesty International заявила, що Збройні сили України наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в школах і лікарнях.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський наголосив, що звіт Amnesty International пробує перекласти відповідальність з агресора на жертву. А в Офісі президента на це відповіли, що життю українців загрожує лише армія Росії.

Про що йдеться в доповіді Amnesty International 

Тактика України порушила міжнародне гуманітарне право, перетворивши цивільні об'єкти на військові цілі. Внаслідок російських ударів по населених пунктах, які послідували за цим, загинули мирні жителі і була зруйнована цивільна інфраструктура, - йдеться у доповіді Amnesty International.

Там зазначили, що з квітня по липень експерти правозахисної організації оглядали місця російських ударів у Харківській та Миколаївській областях та на Донбасі. Вони також опитували тих, хто вижив, і свідків та вивчали супутникові знімки.

Під час цього аналізу правозахисники нібито виявили "докази того, що українські сили завдавали ударів із житлових районів, а також базувалися у житлових будинках у 19 містах та селах регіонів".

Згідно з доповіддю Amnesty International, "більшість житлових районів, де розташовувалися солдати, розташовувалися за кілька миль від лінії фронту, і існували реальні альтернативи, які не наражали б на небезпеку мирних жителів, наприклад, військові бази, густі ліси або інші споруди, розташовані далі від житлових районів".

В Amnesty International додали, що їм невідомо, щоб у задокументованих випадках військові просили чи допомагали з евакуацією мирного населення із сусідніх будівель, щоб мінімізувати втрати серед цивільних.

Організація зазначила, що у 22 із 29 відвіданих нею на Донбасі та в Миколаївській області шкіл розміщувалися або особовий склад ЗСУ, або українська військова техніка та озброєння.

Перебування на оборонній позиції не звільняє українських військових від дотримання міжнародного гуманітарного права. Військові ніколи не повинні використовувати лікарні для участі у бойових діях і повинні використовувати школи чи цивільні будинки лише у крайньому випадку, коли немає альтернатив.

Уряд України має негайно забезпечити розміщення своїх сил подалі від населених пунктів або евакуювати цивільне населення з районів, де діють військові, - заявила генсек Amnesty International Агнес Каламари.

В організації наголосили, що практика українських військових щодо розміщення військових цілей у межах населених пунктів жодним чином не виправдовує хаотичні російські атаки.

Водночас на сайті організації нема жодного слова щодо масового вбивства українських військовополонених в Оленівці та засудження дій окупантів, які знищили полонених захисників України.

Що кажуть в Офісі президента та сам Зеленський на такі звинувачення

Президент України Володимир Зеленський прокоментував доповідь Amnesty International, де Україну звинувачують у "порушенні законів війни" та сказав, що так правова організація намагається амністувати державу-терориста.

Він наголосив, щодо обстрілу Торецька і тисяч інших злочинів російських терористів Україна не бачить своєчасних і чітких звітів деяких міжнародних організацій.

Ми побачили зовсім інший звіт від Amnesty International, який намагається амністувати державу-терориста і перекласти відповідальність з агресора на жертву. Немає і не може навіть бути гіпотетично жодної умови, за якої будь-який російський удар по Україні стає виправданим. Агресія проти нашої держави нічим не спровокована, загарбницька і терористична. І якщо хтось робить звіт, в якому агресор і жертва в чомусь однакові, якщо аналізуються якісь дані про жертву, а дії агресора ігноруються, то з цим не можна миритися, - заявив Зеленський.

Президент підкреслив, що російські війська неодноразово свідомо били по чергах за водою, по евакуаційних автобусах, зупинках громадського транспорту. Агресор також не зупинявся перед ударами по меморіалах жертвам Голокосту, по кладовищах, по табору з полоненими в Оленівці.

І звітів про це чомусь немає. Ось така аморальна вибірковість. Кожен, хто амністує Росію і створює такий інформаційний контекст, що якісь удари терористів виправдані або зрозумілі, не може не усвідомлювати, що це допомагає терористам. А якщо є такі маніпулятивні звіти, то і відповідальність за загибель людей поділяєте з ними, - додав президент.

В Офісі президента на це заявили, що життю українців загрожує тільки російська армія катів і ґвалтівників, яка прийшла в Україну чинити геноцид, а заяви Amnesty International є не чим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України.

Сьогодні Росія докладає максимум зусиль, щоб дискредитувати Збройні Сили України в очах західних суспільств і зірвати постачання зброї, використовуючи всю мережу своїх агентів впливу. Шкода, що така організація, як Amnesty International бере участь у цій кампанії з дезінформації та пропаганди, - заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у Twitter.

Подоляк наголосив, що українські захисники боронять свій народ і сім'ї.

Життя людей для України є безумовним пріоритетом, саме тому ми проводимо евакуацію мешканців прифронтових міст, – підсумував Подоляк.

Amnesty International створює фальшивий баланс між жертвою та злочинцем

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що обурений заявою Amnesty International і вважає її несправедливою.

Така поведінка Amnesty International – це не про пошук і донесення світові правди. Це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою, між країною, яка тисячами знищує цивільне населення і цілі міста, і країною, яка відчайдушно захищається, рятуючи свій народ і цілий континент від цієї навали.

Припиніть займатися створенням фальшивої реальності, де всі в чомусь трохи винні. Займіться донесенням правди про те, чим є сьогодні Росія, - заявив глава МЗС.

Матеріал Amnesty International є свідченням втрати адекватності, оскільки він прирівнює агресію РФ до самозахисту України. Таку думку висловив міністр оборони України Олексій Резніков у Facebook.

Будь-які спроби навіть побіжно порівняти неспровоковану російську агресію і український самозахист, як це зроблено в матеріалі Amnesty International, - це свідчення втрати адекватності і спосіб знищити свій авторитет, - наголосив міністр.

Своїм звітом Amnesty International ставить під сумнів право українців опиратися геноциду і захищати своє житло та життя, вважає Резніков. Такі дії "є збоченням, в які б правові конструкції його не маскували".

Україна - правова держава. Ми всебічно аналізуємо і даємо оцінку, в тому числі - юридичну, подіям на війні, як того вимагають наші зобов'язання. Але ми не дозволимо паплюжити нашу армію, наших захисників. Це я як юрист кажу, - резюмував глава Міноборони.

Ганна Маляр Фото: facebook.com/ganna.maliar

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр на брифінгу в медіацентрі "Україна" заявила, що Україна відкрита до розслідувань в питанні дотримання законів і звичаїв війни, але міжнародні організації мають насамперед вимагати зупинити збройну агресію росії.

У цій ситуації первинними мають бути не поради українським Збройним силам, які сьогодні захищають собою Європу, сьогодні первинною від усіх міжнародних організацій має бути вимога до всього світу зупинити міжнародний злочин агресії РФ, від якого загинули вже тисячі мирних жителів, і Росія не зупиниться на території України.

Тому в цій ситуації Україна відкрита до розслідувань, і ми їх проводимо, але ми вважаємо, що ключовою вимогою та увагою всього світу мають ставати дії РФ, які є загрозою для всього світу, – сказала Маляр.

На її думку, такі дослідження, як в останньому, від Amnesty International, не враховують низку факторів, наприклад те, що російські війська використовують тактику захоплення та утримання населених пунктів.

Доки ми чекатимемо російського ворога в полі, як це іноді дехто нам радить, росіяни просто займуть усі наші будинки. Тому українські міста та села зміцнюються та обороняються від міжнародного злочинця, від держави-злочинця, якою є РФ, і загарбника, – пояснила Маляр.

Вона додала, що за принципом досягнення найбільшої ефективності відбувається розміщення підрозділів протиповітряної оборони для прикриття неба над населеними пунктами.

Коли у тексті про дії українських Збройних сил під час війни немає аналізу дій ворога, це схоже на дослідження дій жертви без урахування дій озброєного ґвалтівника, тобто отримати об’єктивні висновки за такого підходу просто неможливо, – сказала Маляр.

Представниця Міноборони нагадала, що важливо згадати Бучу, Маріуполь для того, щоб дослідження було об’єктивним, і хоч би на цих прикладах показати всі порушення та міжнародні злочини, які чинить Росія.

Правозахисна організація підіграє терористам

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає звіт Amnesty International маніпулятивним і таким, що підіграє агресору та російським пропагандистам.

Як уповноважений Верховної Ради України з прав людини вважаю, що даний звіт Amnesty International є маніпулятивним та таким, що надає більшу перевагу діям країни-агресора та її пропагандистам ніж розуміє контекст в Україні - країні, яка веде оборонну війну, захищаючи власне населення і власний суверенітет...

Надаючи рекомендації, Amnesty International ніби перебуває в Середньовіччі, де бої велися у відкритому полі за межами фортеці.

Ми тримаємо оборону від нападу країни, яка порушує всі можливі норми міжнародного права. Країни, яка гвалтує, катує і вбиває цивільне населення.

Полишення населення міст і селищ наодинці із військовослужбовцями Російської Федерації несе найбільшу загрозу правам людини, - написав Лубінець у Facebook.

Омбудсмен висловив обурення заявою Amnesty International та наголосив, що під загрозу цивільне населення потрапило виключно через необґрунтовану збройну агресію саме росії і припиниться ця загроза одразу, як тільки російські окупанти покинуть межі України, а російське військове командування перестане віддавати злочинні накази про обстріл українських міст і селищ.

За словами Лубінця, найбільш масові порушення прав людини і воєнні злочини були скоєні в місцях, які перебували та перебувають під контролем російських військових - це Буча, Ірпінь, Мотижин, Маріуполь, Херсон.

Крім цього, захист ЗСУ населених пунктів від окупації російськими військами дає можливість здійснювати евакуацію і допомагати цивільному населенню.

Омбудсмен нагадав, що "urban warfare" - війна в умовах міста - не є забороненою міжнародним правом, і не є порушенням лише за фактом.

Руслан Стефанчук / Фото: facebook.com/stefanchuk.official

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на своїй сторінці у Facebook відреагував на заяву правозахисної організації Amnesty International:

До російської пропаганди ми вже звикли. У них своя реальність та "русскій мір" у головах. На те вона й пропаганда. Правда виглядає інакше. І ніколи і нікому не варто забувати головного.

Це росія напала на Україну. Це росія катує та вбиває, обстрілює житлові квартали, воює з автобусними зупинками та чинить геноцид Українського народу. Це росія як держава-терорист порушує всі знані та незнані норми міжнародного гуманітарного права.

В той самий час Україна захищається. Це Український Народ чинить спротив агресору. Це Українські Воїни мужньо та самовіддано шостий місяць боронять свою землю та свій народ, а також весь цивілізований світ.

І це не треба плутати... особливо правозахисним організаціям.

Генсек Amnesty International поскаржилась на хейт та атаку «ботів»

Генеральний секретар правозахисної організації Amnesty International Агнес Каламар Фото: GETTYIMAGES

Генеральний секретар правозахисної організації Amnesty International Агнес Каламар заявила у Twitter, що критика їхніх звітів "не послабить неупередженість" організації.

Вона заявила, що зараз багато українських і російських тролів атакують в соцмережах Amnesty International. Такі дії вона називає "пропагандою війни" і "дезінформацією".

Це не послабить нашу неупередженість і не змінить фактів, - йдеться у її повідомленні.

Український офіс Amnesty International не був залучений до підготовки звіту

Український офіс Amnesty International не був залучений до підготовки звіту про розміщення сил ЗСУ в житлових кварталах, заявила його очільниця Оксана Покальчук.

Amnesty International займається розслідуванням та документуванням воєнних злочинів під час російсько-української війни. З 24 лютого дослідники і дослідниці організації задокументували десятки воєнних злочинів і довели, що вони були скоєні російськими військовими. Зокрема, атака на Маріупольський драматичний театр, напад на житловий будинок та пляжний курорт у Сергіївці, воєнні злочини в Київській області тощо.

Amnesty International передасть задокументовані дані у Міжнародний кримінальний суд, що сприятиме міжнародному правосуддю та притягненню винних до відповідальності, – йдеться в "офіційній позиції".

На тлі критики звіту Міністерством закордонних справ, Офісом омбудсмена, представниками громадськості у мережі український офіс Amnesty International у заяві вказує: "Фіксуванням фактів та підготовкою матеріалів займається окрема команда Департаменту реагування на кризи Amnesty International".

Керівниця українського офісу Amnesty International заявила у коментарі "Громадському радіо", що її команда намагалась завадити публікації доповіді, однак їхніх аргументів не врахували.

Український офіс не був включений у підготовку чи написання тексту публікації. І, на жаль, вже на початковому етапі розробки цієї доповіді ми зайшли в глухий кут, де аргументи нашої команди щодо неприпустимості та неповноти такого матеріалу не були враховані.

Коли на наші неодноразові заперечення ми отримали безкомпромісне у відповідь ні, ми також зробили все, що могли, щоб мінімізувати поширення матеріалу, – додала Покальчук.

Amnesty International виправдовує російських убивць

Як випливає із звіту Amnesty International, то життя цивільного населення ставлять під загрозу не росіяни, які шостий місяць обстрілюють нашу територію забороненим до використання озброєнням, а Збройні сили України, які нас захищають.

Такими заявами поважна міжнародна організація виправдовує російських убивць. Бо за їхньою логікою відповідальність несе не агресор, а жертва. "Мовляв, українці самі винні, що обороняються. Якби здалися одразу, нікого б не вбивали", - заявив військовий журналіст Андрій Цаплієнко у своєму Telegram-каналі.

Читайте також

1