Корнієнко вважає, що у Зеленського немає конфлікту з Ахметовим

Перший віцеспікер не розкидається такими словами як "олігарх" та не вживає його до Ахметова
Важливо
Корнієнко вважає, що у Зеленського немає конфлікту з Ахметовим
Олександр Корнієнко Фото: Сайт партії “Слуга народу”
26 Листопада 2021, 10:36
читать на русском

Перший віцеспікер парламенту Олександр Корнієнко заявив, що президент Володимир Зеленський не має особистого конфлікту, зокрема й з бізнесменом Рінатом Ахметовим. Нещодавно глава держави підписав антиолігархічний закон.

Про це Корнієнко сказав в інтерв'ю "ФАКТАМ", зазначивши, що подібна думка — "неправильне трактування".

За його словами, є системний опір антиолігархічним реформам з боку тих, хто згідно із законом, коли він набуде чинності (це кінець квітня — травень наступного року), можуть бути названі олігархами.

Ми наразі не можемо просто розкидатися термінами (олігархи чи олігархи), це потрібно довести. Зрозуміло, що ці сили не хочуть так просто віддавати той вплив на українську політику та суспільство, яке вони мають, тому вони залучатимуть багато різного інструментарію — і медійного, і немедійного. Те, що відбувається медійно — це частина айсберга, а ще багато приховано під водою, — заявив Корнієнко.

Перший віцеспікер уточнив, що має на увазі працю з різними депутатами, спроби, щоб за тими чи іншими законами вони змінювали свою позицію, щоб різні МФО були більшими і так далі. Він переконаний, що у Верховній Раді ведеться багато роботи, як і в міністерства, де ухвалюють конкретні рішення.

Журналістка видання зауважила, що Ріна Ахметов раніше вів, і зараз веде успішний бізнес. Навіть успішніший за багатьох президентів. На думку аналітиків, це протистояння може погано закінчитись для Зеленського. Втім, з такою думкою Корнієнко не погодився.

Мені здається, що якщо президент, делегований народом, робить, зокрема, антиолігархічну реформу, про що багато говорилося під час виборчої кампанії, то він має це робити, і він це робить тими методами, які він має, тобто законодавчою ініціативою, — сказав він.

Політик впевнений, що боротьба з олігархами в Україні буде успішною. При цьому у президента, як зрозумів Корнієнко, достатньо рішучості для втілення тих чи інших ідей. Є непоодинокі приклади у всьому світі, починаючи зі Сполучених Штатів (так звані антитрастові реформи), з яких ми завжди беремо приклад, зазначив "слуга".

Нагадаємо, 23 вересня Верховна Рада ухвалила закон щодо деолігархізації (№5599). Він передбачає створення Реєстру олігархів, визначає порядок внесення осіб до реєстру та його наслідки. Також законодавчий акт передбачає декларування публічними службовцями контактів з олігархами, які є у реєстрі.

Закон ухвалювали без розгляду окремих правок. Фракція "Слуга народу" запропонувала розглядати документ "постатейно" - було виокремлено 12 ключових правок, підтримка яких автоматично означала відхилення інших схожих правок.

Депутати з опозиційних фракцій заявляли, що закон потрібно переголосовувати, оскільки у ньому містяться правові. Зокрема, вказано, що визначати олігархів в Україні буде РНБО, а інша стаття закону каже про те, що цим займатиметься НАЗК.

Більше читайте про законопроєкт у нашому матеріаліЯк депутати з олігархами боролися - суть проголосованого закону

Читайте також

1