Росіяни готують колонію в Макіївці для полонених захисників Маріуполя, - Гармаш

Українських захисників вивезли на територію, контрольовану ворогом
Росіяни готують колонію в Макіївці для полонених захисників Маріуполя, - Гармаш
Азовсталь Фото: ТАСС
17 Травня 2022, 18:36
читать на русском

Окупанти готують для полонених захисників Маріуполя, які виходять з території металургійного заводу "Азовсталь", колонію в Макіївці. Місто перебуває на окупованій території, в так званій "Донецькій народній республіці".

Про це повідомив журналіст Сергій Гармаш у Facebook.

За його словами, вихід захисників Маріуполя на окуповані території є вимушеним кроком для порятунку, який не гарантує їм ані безпеки, ані свободи.

Нагадую, їх вивезли на територію, контрольовану ворогом. Вчора мені вже повідомили з Донецька, що під "нациків з Маріуполя" спеціально готують 97 колонію (Макіївка), для чого раніше утримуваних там ув'язнених (у тому числі і наших полонених 2014-2021 років) перевели в тісні камери донецького СІЗО, - зазначив Гармаш.

Як повідомляє Reuters, щонайменше сім автобусів з українськими захисниками Маріуполя 17 травня виїхали з "Азовсталі". Їх супроводжує російський конвой.

Українських захисників везуть до в'язниці / Фото з Telegram

Українських захисників везуть до в'язниці / Фото з Telegram

Нагадаємо, що Україна готується до обміну російських полонених солдатів на поранених українських захисників, яких в ніч на 17 травня було вивезено із заводу "Азовсталь" в Маріуполі на непідконтрольну нашій владі територію.

Крім цього, 1 травня, президент України Володимир Зеленський повідомив, що розпочалася евакуація цивільних з "Азовсталі" у Маріуполі. Однак офіційно українською владою не було оголошено, чи вирішується питання евакуації поранених захисників Маріуполя з полку "Азов", які перебувають у підвалах заводу.

У полку "Азов" розповіли, що поранені солдати у підвалах "Азовсталі" помирають у страшних муках через нестачу медикаментів.

Президент Володимир Зеленський заявив про завершення евакуації цивільних з заводу "Азовсталь" у Маріуполі (Донецька область) та початок другого етапу евакуації - поранених і медиків.

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук заявила, що розпочався новий раунд перемовин навколо дорожньої мапи спецоперації з евакуації військових із "Азовсталі" у Маріуполі. За її словами, евакуація з "Азовсталі" почнеться з порятунку важкопоранених.

Україна веде перемовини про першочергову евакуацію 60 людей, які перебувають на території металургійного заводу "Азовсталь" в Маріуполі. Там українські військові вже понад два місяці тримають оборону попри постійні атаки окупантів та ракетно-бомбові удари. Зокрема, українська влада намагається домовитися з росією про екстракцію поранених воїнів.

Процедура передбачає, що наших військових виведуть на територію іншої країни з гарантією, що вони більше не будуть брати участі у бойових діях до закінчення війни.  Наразі Туреччина залишається найкращим варіантом для екстракції захисників з "Азовсталі". Бо бійців можна евакуювати безпечно лише морем.

Читайте також

1