Таліби в Афганістані: МВФ призупинив співпрацю з країною

Афганістан не має доступу до ресурсів МВФ
Важливо
Таліби в Афганістані: МВФ призупинив співпрацю з країною
МВФ (фото: ЕРА)
16 Вересня 2021, 20:53
читать на русском

Міжнародний валютний фонд призупинив співпрацю з Афганістаном через прихід до влади талібів.

Про це повідомив директор пресофісу МВФ Джеррі Райс під час брифінгу у Вашингтоні, передає Укрінформ. 

Наша співпраця з Афганістаном була призупинена, поки в міжнародному співтоваристві не з’явиться ясність щодо визнання уряду, - заявив Райс.

Таким чином призупинили програми Міжнародного валютного фонду для країни. Афганістан не має доступу до ресурсів МВФ, спеціальних прав запозичень тощо.

Проте Райс заявив, що готовий співпрацювати з міжнародним співтовариством для запобігання потенційній гуманітарній кризі в Афганістані.

Нагадаємо, ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Крім того, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. Протягом останніх півтора тижня в Україну прибули три евакуаційні рейси з Кабула з 250 пасажирами, з яких понад 50 громадян України, іноземці з інших країн, проте переважна більшість – громадяни Афганістану.

До того ж президент Афганістану Ашраф Гані втік до Об'єднаних Арабських Еміратів після захоплення талібами влади в Афганістані. При цьому віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех оголосив себе виконувачем обов'язків глави держави, оскільки президент Ашраф Гані втік, коли прийшли таліби.

27 серпня біля аеропорту Кабула прогриміло декілька вибухів, у результаті чого загинули 103 людини, 1300 зазнали поранень. Серед загиблих 13 американських солдатів та 90 афганців.

28 серпня, до Києва вилетіли три борти з евакуйованими з Афганістану. Загалом йдеться про майже 400 людей, з яких попередньо 80 українців.

30 серпня по міжнародному аеропорту Хаміда Карзая в Кабулі було запущено п'ять ракет.

Україна продовжить евакуацію українців з Афганістану після 31 серпня, проте за новими маршрутами.

Українські спецпризначенці пішки виходили за межі захищеного периметра аеропорту в Кабула для того, щоб знайти та безпечно забрати людей з евакуаційного списку.

Читайте більше у нашому матеріалі: Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну.

Читайте також

1