Таліби в Афганістані оголосили новий склад уряду

Нинішній склад уряду буде тимчасовим
Таліби в Афганістані оголосили новий склад уряду
Талібан в Афганістані фото: Sayed Khodaiberdi Sadat, АА
7 Вересня 2021, 21:17
читать на русском

Талібан оголосив склад нового уряду в Афганістані, він буде тимчасовим.

Про це повідомили в Al Jazeera.

Так виконуючим обов'язки прем'єр-міністра Афганістану стане мулла Мохаммад Хасан Ахунд, тоді ж його заступником буде мулла Абдул Гані Барадар, один з лідерів талібів.

Зазначили, що мулла Абдул Хак Васік - міністр розвідки, а син засновника Талібану Мухаммад Якуб Муджахід стане міністром оборони. Син засновника "мережі Хаккані" Сіраджуддін Хаккані очолить МВС Афганістану. Міністерство культури та інформації стане офіційний представник талібів Забіхулла Муджахід.

Главою Міністерства закордонних справ Афганістану стане мулла Амір Хан Муттакі.

Нагадаємо, ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Крім того, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. Протягом останніх півтора тижня в Україну прибули три евакуаційні рейси з Кабула з 250 пасажирами, з яких понад 50 громадян України, іноземці з інших країн, проте переважна більшість – громадяни Афганістану.

До того ж президент Афганістану Ашраф Гані втік до Об'єднаних Арабських Еміратів після захоплення талібами влади в Афганістані. При цьому віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех оголосив себе виконувачем обов'язків глави держави, оскільки президент Ашраф Гані втік, коли прийшли таліби.

27 серпня біля аеропорту Кабула прогриміло декілька вибухів, у результаті чого загинули 103 людини, 1300 зазнали поранень. Серед загиблих 13 американських солдатів та 90 афганців.

28 серпня, до Києва вилетіли три борти з евакуйованими з Афганістану. Загалом йдеться про майже 400 людей, з яких попередньо 80 українців.

30 серпня по міжнародному аеропорту Хаміда Карзая в Кабулі було запущено п'ять ракет.

Україна продовжить евакуацію українців з Афганістану після 31 серпня, проте за новими маршрутами.

Українські спецпризначенці пішки виходили за межі захищеного периметра аеропорту в Кабула для того, щоб знайти та безпечно забрати людей з евакуаційного списку.

Читайте більше у нашому матеріалі: Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну.

Читайте також