Від президента до голів ОДА: стали відомі прізвища чиновників, які порушують мовний закон в Україні

Вже з 16 липня держслужбовців можуть штрафувати за такі дії
Важливо
Від президента до голів ОДА: стали відомі прізвища чиновників, які порушують мовний закон в Україні
Олексій Арестович / Скрін з відео
15 Липня 2022, 05:11
читать на русском

Деякі посадовці в умовах війни продовжують порушувати закон про державну мову України.

Про це заявив мовний омбудсмен Тарас Кремінь, посилаючись на результати огляду щодо послуговування українською мовою в органах державної та місцевої влади.

За його словами, здебільшого робочою мовою діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної й комунальної форм власності є українська мова.

Однак недержавну мову продовжують використовувати вісім начальників військових адміністрацій:

Крім того, мовний закон порушили 15 посадових осіб органів місцевого самоврядування та два керівники установ комунальної форми власності.

Зокрема, використання недержавної мови зафіксували під час телевізійних ефірів, у соціальних мережах і Telegram-каналах.

Також не українською мовою у виступах та інтерв'ю послуговувалися:

"Застосування посадовцями недержавної мови, особливо в умовах війни, – це порушення прав громадян України. Зокрема, йдеться про ст. 9 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", відповідно до якої зазначені особи зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків.

Також це порушення ч. 1 ст. 12 Закону, відповідно до якої робочою мовою діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування, є державна мова, – констатував Тарас Кремінь.

Омбудсмен наголосив, що уже з 16 липня порушення мовного закону може мати наслідки. Зокрема, йдеться про адміністративні стягнення – попередження та штраф від 3400 до 8500 грн. Водночас якщо посадовець порушить закон вдруге протягом року, то розмір штрафу становитиме від 8500 до 11900 грн.

Читайте також

1