Зеленський пообіцяв, що Деркач і Дубінський постануть перед судом

Зеленський хоче, аби на нардепів Деркача і Дубінського завели кримінальні справи
Головне
Зеленський пообіцяв, що Деркач і Дубінський постануть перед судом
Володимир Зеленський (фото: пресслужба Офісу президента)
1 Лютого 2021, 15:33
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський вважає, що нардепи Олександр Дубінський і Андрій Деркач, на яких наклали санкції, мають відповісти в українських судах за втручання у внутрішні справи США.

Про це Зеленський розповів у інтерв’ю програмі Axios, що виходить на платформі HBO, текст якого оприлюднили в Офісі президента України.

Відповідаючи на питання про санкції за втручання у вибори в США, які наклали на окремих нардепів та пов`язаних з ними осіб і про можливість покарання цих нардепів в Україні, президент сказав, що вважає доцільним відкриття кримінального провадження щодо цього інциденту.

Я хочу, щоб була заведена кримінальна справа щодо цього. Я починав про це говорити, як з кабінету президента Порошенка був (здійснений. – ред.) запис розмови з Байденом, який тоді був віцепрезидентом, як ця розмова була записана, ким вона була записана, кому вона була передана чи продана – цим усім займаються правоохоронні органи. Вже є напрацювання, і скоро будуть результати, - пояснив Зеленський.

Глава держави наголосив, що він хоче, аби у списку покараних, як і в санкційному списку, були всі прізвища, депутатами якої партії вони б не були.

Жодна партія не повинна відповідати за ту чи іншу особу. Люди повинні відповідати за те, що вони роблять. І тому (слід. – Ред.) піднімати питання позбавлення мандатів, виходу з партії. Але ми повинні мати весь список – навіть тих, хто займав дуже високі посади до мого президентства. Всі, хто втручалися у вибори в Сполучених Штатах, якщо так було, повинні відповідати згідно із законодавством, - підкреслив президент.

Читайте також

Нагадаємо, напередодні, 11 січня Міністерство фінансів США внесло народного депутата України від партії "Слуга народу" Олександра Дубінського до санкційних списків за втручання у вибори в США.

Сам Дубінський звинуватив у причетності до нібито наклепу на нього проєвропейських активістів, зокрема працівників Центру протидії корупції, яким керує Віталій Шабунін. Також нардеп розповів, що його подальші дії у відповідь на санкції належать до юридичної сфери.

Своєю чергою перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко розповів, що питання накладених на Дубінського санкцій США поки що не було на порядку денному політичної сили.

25 січня під час засідання фракції Зеленський заявив, що Дубінський має піти із фракції, щоб не підставляти "Слугу народу" під удар і зазначив, що попереджав нардепа ще до санкцій, щоб той не ліз у тему плівок і не зв’язувався із Деркачем, бо той є агентом ФСБ.

Також президент Зеленський нагадав, що Дубінський "розколював фракцію весь час", і що його "журналістська діяльність" під час депутатства знижувала рейтинг і імідж фракції.

1