Зеленський та Єрмак вшанували пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру - фото

Президент встановив лампадку до підніжжя пам’ятного знака "Менора"
Зеленський та Єрмак вшанували пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру - фото
Вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру Фото: president.gov.ua
29 Вересня 2021, 11:40
читать на русском

У 80-ті роковини початку масових розстрілів у Бабиному Яру в Києві президент України Володимир Зеленський поклав квіти до пам’ятника громадянам, страченим нацистами у Бабиному Яру, та встановив лампадку до підніжжя пам’ятного знака "Менора".

Як повідомляє пресслужба глави держави, у церемонії також взяв участь керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Пам’ять загиблих ушанували хвилиною мовчання.

Квіти від президента також покладено до пам’ятника ромам, страченим нацистами, а також до пам’ятника українській поетесі Олені Телізі.

Вшановуючи пам'ять усіх загиблих у Бабиному Яру, глава держави наголосив, що за цією трагедією – понад 100 тисяч людських життів та мільйони скалічених доль.

Бабин Яр. Два коротких слова, що звучать, як два коротких постріли, але несуть у собі довгі й жахливі спогади для кількох поколінь. Бо вони знають і пам’ятають, що пострілів у Бабиному Яру, на жаль, пролунало не два, а в сотні, тисячі, у десятки тисяч разів більше, – сказав Зеленський.

Він зазначив, що сьогодні в усіх українських школах відбудеться національний урок, присвячений 80-м роковинам великої трагедії Бабиного Яру.

Збереження пам’яті про Другу світову війну, зокрема про трагедію Бабиного Яру та Голокосту, – наш обов’язок перед майбутніми поколіннями. Гідне вшанування пам’яті всіх загиблих – наш обов’язок перед минулими поколіннями, – сказав президент.

Він додав, що з 2019 року робиться все, щоб Бабин Яр з території забуття перетворився на гідне місце пам’яті сотень тисяч жертв, убитих у 1941-1943 роках.

Нагадаємо, під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів євреїв, ромів, радянських військовополонених, в’язнів Сирецького концтабору, членів Організації українських націоналістів та інших людей. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв.

Усього за два роки в Бабиному Яру було розстріляно від 100 до 150 тис. осіб, дві третини з яких становили євреї.

Читайте також

1