Аваков - чорт, чи янгол, що говорить з олігархами про справедливість

Аналіз двох інтерв'ю міністра-"довгожителя"
Ексклюзив
Аваков - чорт, чи янгол, що говорить з олігархами про справедливість
Арсен Аваков Фото: сайт МВС
4 Березня 2021, 12:13
читать на русском

За два дні вийшло одразу два інтерв’ю з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим після досить тривалого уникання тісних контактів із пресою. Про що говорив очільник МВС проаналізував Парламент.UA та виділив найцікавіші тези з нечастих інтерв'ю очільника українських поліціянтів. 

Що поліція планувала робити на мітингах підтримки Стерненка

Перше інтерв'ю Арсен Аваков дав програмі "VIP з Наталією Мосейчук" на каналі 1+1. В ефір воно вийшло 1 березня. 

З короткої заставки перед початком власне спілкування міністра з ведучою глядач дізнався, що Арсен Борисович має о четвертій встигнути подивитися футбол. Хоча за задумом режисерів програми вочевидь мав засвоїти, що Аваков теж людина. 

У самій розмові Арсен Борисович спершу прокоментував протести на підтримку засудженого до семи років ув'язнення екслідера одеського осередку "Правого сектора" Сергія Стерненка. Зокрема наголосив, що таких масштабних акцій він не очікував. 

 У п'ятницю побутова подія... Рядовий протест привів до несподівано різкої напруги. Навіть я зі своїм досвідом цього не очікував: що буде така напруженість. Низка випадковостей показала, що, виявляється, напруженість занадто висока. Особливо, коли її хтось підігріває, - зазначив Аваков.

Також міністр наголосив, що правоохоронці навіть були готові до розгортання таких подій як штурм Капітолія.  

У разі, якщо може бути Капітолій, у нас завжди є запасний варіант. Він і вчора був. Я радий, що він не знадобився, - розповів міністр.

Висловився Аваков і щодо самого Стерненка. Зокрема зазначив, сумно, що Стерненко надихає деяку молодь і чимало з них асоціює активіста з латиноамериканським революціонером "Че Геварою". 

Не треба називати революціонерами тих, хто придумав собі образ бунтаря. Якщо говорити про того ж Стерненка, в чому ж його героїзм? Може, він на фронті був? Може, він у найважчі моменти на Майдані в 2013-2014 роках був? Адже ні. Він з'явився на самому фініші Майдану, вони про це самі кажуть. Він відзначився за різними протестами під різними Офісами з гострою критикою і так далі, - наглосив очільник МВС.

На думку Арсена Борисовича причина такої міри покарання Стерненкові - недосконалість вітчизняного правосуддя. 

Я вважаю, що вирок у цій справ в такому аспекті з такою мірою інтенсивності у дні (річниці подій на Майдані. - Ред.) Майдану, це свого роду провокація, - пояснив Арсен Аваков.

Також відповів міністр і на питання щодо пришвидшення справи проти Стерненка, яка тягнулася останні п'ять років. За його словами, певні сили стимулювали цей процес, але вони не ховаються, натякнувши вочевидь на Портнова та Татарова. А коли ведуча зазначила, що цих людей пов’язують із Зеленським, Аваков розвів руками та спитав: "А що ж із цим робити?"

Читайте також

Коли Зеленський дізнався про вирок Стерненкові

Окрім того, Аваков заявив, що про вирок Стерненкові гарант дізнався виключно зі ЗМІ. 

Скажу чесно, я про це дізнався, і президент Зеленський про це дізнався, тому що ми з ним одразу зателефонували, в день, коли виносили вирок. Я про це дізнався, коли в Одесі запросили занадто багато сил поліції. І ми побачили, що там відбувається фіналізація процесу, який чомусь йшов 5 років, а зараз фіналізується. А Зеленський про це дізнався, коли це з'явилося в пресі і коли вийшов процес, - відзначив він.

Нагадаю, після заслуховування вироку Стерненко із зали суду зателефонував, за його словами, президентові Зеленському. У слухавку він подякував гарантові за вирок, на іншому кінці зв’язок майже одразу ж обірвався. Після чого Стерненко розповів, що особисто зустрічався з президентом і той обіцяв йому посаду. 

Своєю чергою прессекретарка Зеленського Юлія Мендель у коментарях кільком виданням заявила, що Зеленський не отримував дзвінка від Стерненка з зали суду, а також не втручався у розслідування та нічого не пропонував активістові. Проте адвокат Стерненка Масі Наєм звинуватив Мендель у брехні та підкреслив, що пропозиція посади відбувалась при свідках.

Сергій Стерненко

Сергій Стерненко(Фото: https://www.facebook.com/sternenko)

Своєю чергою, політолог Ігор Чаленко вважає, що у вищих ешелонах влади та правоохоронних органах очікували саме на таке рішення щодо Стерненка, яке оприлюднили в суді.

У такому разі Володимир Зеленський дійсно міг почути саме про вирок із засобів масової інформації. Втім про те, що таке рішення готується кулуарно він був поінформований, але як президент не може про це говорити, - пояснив політолог.

Чи знає Аваков, що його називають чортом

Також завдяки питанню Наталі Мосейчук ми дізналися, що Авакова начебто називають "Iron ass", тобто залізна дупа. За поясненнями ведучої, це через те, що йому вдалося довго всидіти у міністерському кріслі. І не менша дивина, що сам Аваков рахує свої дні на посаді. 

Так я на цій посаді дуже довго - сім років і два дні. Це розжарена пательня, це не щастя цілий рік, це не солодка ситуація, це не солодке місце. Тут, якщо я знаходжу для себе мотивацію, як державник передусім перебувати на цій позиції для мене – це окей, - поділився Арсен Борисович.

А от про те що його називають "чортом" Аваков не був здивований та заявив, що насправді він янгол.

А може Аваков – ангел, тому що терпить це все? Зокрема і таке ставлення. Бо у мене така робота, що іноді потрібно бути твердим, а іноді – людяним, але часто – жорстким, - заявив Аваков.

Чи піде Аваков у прем'єри

Окрім того, зазначив, що прем’єрських амбіцій не має. Далі говорив про олігархів та наголосив, вони - не найперша проблема України, а також розповів що говорить з ними на філософські теми. 

Що в олігархів з Україною? Я з ними усіма розмовляю, зокрема і на такі філософські теми. І можу вам підсумувати: більшість із них вважають, що справедливість – це найвища цінність. І якби це правило працювало для всіх: держава повільно б відтискала всіх олігархів до правил єдиного ринку, ринкових стосунків з державним домінуванням, то всі б погодились. Я ж би почав все акуратно обкручувати, вибудовувати, домовлятися. Але Зеленський більш різкий, - відзначив Аваков.

Чи вважає Аваков Порошенка ворогом України

Днем пізніше вийшло ще одне інтерв'ю, цього разу у програмі "В гостях у Гордона".

У ньому Аваков розповів, що санкції проти компанії Медведчука планували впровадити ще у 2016 році, однак тоді їх ухвалу зірвав п'ятий президент Петро Порошенко.

У середу Яценюк доручив уряду підготувати до наступного засідання санкції проти цієї «труби» (йдеться українську ділянку нафтопроводу "Самара — Західний напрямок", - ред.). В пʼятницю я прийшов на наступне засідання, у зал, а на нього не прийшли декілька міністрів із квоти Петра Порошенка, - розповів очільник МВС.

Водночас Аваков наголосив, що не вважає Порошенка ворогом України та виступив проти санкцій щодо нього. 

Порошенко – це наша внутрішня політика. Ми маємо до нього претензії – ми його не обрали президентом. Ми його підтримуємо, а його значна частина населення все ще підтримує, – він отримав представництво в парламенті. Це нормальний змагальний процес, - вважає Аресн Борисович.

Окрім того, додав, що жодних санкцій проти екснардепа Володимира Макеєнка не планувалося, тож було смішно спостерігати як Порошенка переоформлював телеканал "Прямий" на себе.  Втім, на думку політолога Ігоря Чаленка, вочевидь насправді між Порошенком та Аваковим є конфлікт, який на сьогодні так і не залагодили.  

Ми бачимо рейтинги "Європейської солідарності" на підйомі, і тому невідомо куди поверне корабель за рік-два. Тож Арсен Борисович як досвідчений політик вже не хоче зараз рубати з плеча, попри певний конфлікт, який триває впродовж п'яти років. Він демонструє, що за певних умов готовий політично співпрацювати, якщо зміниться електоральна позиція українського суспільства, - відзначив політолог.

Наскільки близькі Аваков та Зеленський

Окрім того, Аваков розповів, що зустрічається з президентом Зеленським кілька разів на тиждень та наголосив, що рішення президента збігаються з його внутрішнім світом. 

"Ми часто ведемо дискусії на майже повний перелік питань. І це є запорука того, що буде ситуація якось виважено розвиватися. У всіх головних рішеннях, які приймає Зеленський, - мені це підходить. Тому що, якби він приймав рішення, які несумісні з моїм внутрішнім світом, я б сказав: "Вибачте, я пішов у відставку", - наглосив Аваков.

Володимир Зеленський (фото: УНІАН)

Доступ Авакова до президента набагато більший ніж в інших міністрів і можливо навіть десь рівнозначний з прем'єр-міністром, вважає політолог Ігор Чаленко. Втім не слід забувати, що вони не представники однієї політичної команди, яка разом пройшла вибори. 

Пам’ятаємо, як Арсен Борисович на пресконференцію покликав президента Зеленського, після чого бачимо - уже понад рік справа не рухається, а Антоненко перебуває в СІЗО. З цією справою і пов’язували подальше перебування Авакова на посаді, тому в цьому разі саме через неї (можливо є ще якісь підводні камені) частково Зеленський намагається дистанціюватися від Авакова, - зазначив Чаленко.

1