Промови Зеленського до Дня незалежності: аналіз основних тез

Жарти про Януковича, нудьга Порошенка, нове свято та в чому сила українців
Ексклюзив
Промови Зеленського до Дня незалежності: аналіз основних тез
Володимир Зеленський фото: ОП
25 Серпня 2021, 19:39
читать на русском

Перший за три роки парад до Дня незалежності зчинив неабиякий резонанс серед громадян: колони військовиків, техніка та авіація. Втім одним з головних елементів святкувань на Майдані незалежності безперечно став виступ президент Володимира Зеленського, присвячений 30 річниці незалежності. Основні тези гаранта з його звернення до громадян та виступу перед народними обранцями під склепінням парламенту зібрав та проаналізував Парламент.UA.

Виступ президента Зеленського під час параду

На початку своєї промови до Дня незалежності президент Зеленський наголосив, що насправді Україна не здобула свою незалежність 30 років тому, а повернула її.

Справедливіше, на мій погляд, сказати: 30-ту річницю відновлення незалежності України! Бо 24 серпня 1991 року Україна відновила свою державність. А 24 серпня 2021 року Україна нарешті усвідомлює це, говорить про це, пишається цим.

Ми – молода родина зі славетної династії Київської Русі – України. З роду засновників. Роду хрестителів. З хороброго роду. Мудрого роду. Козацького роду. Ми не сироти й не знайди. Ми – нащадки могутньої країни, яка була центром Європи.

Також просто під час промови гарант підписав указ про відзначення нового державного свята - Дня української державності. Святкування припаде на День Хрещення Київської Русі — України, який щороку відзначають 28 липня.

Тут почалася наша державність. Зародження нашої державності в день розквіту нашої державності, у день хрещення Київської Русі - України. І про це все я сьогодні підписую відповідний указ.

Відзначу, що підписувати різноманітні укази під час своїх промов дуже полюбляв свого часу попередник Зеленського у президентському кріслі Петро Порошенко. До речі, під час урочистої промови Володимира Зеленського Петро Олексійович, здавалося, просто нудьгував, як і його дружина Марина Порошенко.

Порошенко, Ющенко

Стоп-кадр з трансляції святкувань до Дня незалежності

Втім і Зеленський у своїй промові не оминув попередників словом. Зокрема спершу відзначив, що “сила українського народу - в українському народові” незалежно від національності та наголосив на єдності всіх 25 регіонів країни. А далі почав перераховувати здобутки кожної області.

Рівненщина подарувала нам першого Президента України. Чернігівщина – другого. Сумщина – третього.
Донеччина подарувала нам Леоніда Бикова та Сергія Бубку.

Відтак він жартома уникнув називання у цьому переліку Януковича, а про Порошенка просто навіть не згадав.

Не оминув увагою Зеленський у своєму виступі і питання анексії Криму та війни на Донбасі.

Ми боремося за своїх людей там. Бо можна тимчасово окупувати території, але неможливо окупувати любов людей до України.

Можна створити безвихідь і змусити отримувати паспорти, але не можна паспортизувати українські серця.
Те, що люди на Донбасі й у Криму бояться про це сказати, не значить, що вони бояться про це думати. І вони повернуться. Бо ми – родина.

Окрім того, президент пообіцяв опікуватися історичною спадщиною України.

Ми також починаємо процес повернення на рідну землю видатних українців. Які жили для України. Боролися за Україну. Поховані не в Україні. Це гетьмани Запорозької Січі, діячі часів УНР, учасники визвольних змагань, діячі культури та науки й багато інших.

Ми будемо повертати не тільки своїх. Ми будемо повертати своє. Це історичні й культурні цінності України, що перебувають за кордоном.

Володимир Зеленський фото: ОП

Промова гаранта перед нардепами у Верховній Раді

Після урочистостей на столичному Майдані незалежності президент Володимир Зеленський виступив перед нардепами за трибуною парламенту на урочистому засіданні Верховної Ради. Щоправда, ця промова була значно коротшою та скромнішою.

Зокрема, він заявив, що вітальні слова звучатимуть 24 серпня ще безліч разів і що завдячувати цим слід депутатам першого скликання.

Особливо символічно, що зараз оплески їм шановним звучать від народних депутатів цього скликання, які 24 серпня 1991 року ще навіть не народилися.

Також Зеленський наголосив на важливості державних символів та їхніх сакральних значеннях.

Ми думали, що запанували у своїй сторонці, проте 7 років поспіль кладемо душу й тіло за нашу свободу. Бо забули, що ще далеко не всі воріженьки – як роса на сонці. Але ми не забули, якого ми роду. Отже, нам точно усміхнеться доля.

Читайте також

Оцінка промов Зеленського експертами

Своєю чергою, директор Українського інституту політики, політолог Руслан Бортник охарактеризував виступ президента на майдані Незалежності як яскравий та вдало вбудований в загальну канву параду до Дня незалежності.

Окремо відзначив емоційність та логічну структурованість промови та наголосив на спробі гаранта у своєму виступі знайти певну точку опори в українській історії, а саму у добі Київської Русі. Втім розповів експерт і про недоліки промови президента Зеленського.

Головний меседж - це намагання вибудувати нову національну та патріотичну лінію, яка б могла дозволити Україні претендувати на роль однієї з великих держав Європи з тривалою державністю з часів Хрещення Русі. До того ж ця точка історичної опори мала бути унікальною і не співпадати з тими, які активно використовують його опоненти. Наприклад, умовно Петро Порошенко застовпив період УНР та ОУН-УПА, а Медведчук - часи Російської імперії чи радянський період.

По-друге, це демонстрація сили, впевненості, протиставлення себе старим політичним елітам, чіткий антиросійський тезисний ряд.

Разом з тим у цій промові не вистачало образу майбутнього України, в ній не було майже нічого нового. Не прозвучало щось таке рубіжне. Бо багато хто очікував, що він, наприклад, оголосить всеукраїнський референдум. Тобто зробить якийсь політичний крок.

Окрім того, частина промови взагалі сприймалася скептично, особлива та, де йшлося про рівень життя чи громадянських свобод, бо це була відверто неправда.

А виступ перед парламентом здався експертові не важливим для президента, а суто технічним. Оскільки промова перед нардепами значно поступалася і змістовно, і емоційно виступу на Майдані.

1