30 років Незалежності - нардепи про здобутки та провали України останніх років

Порошенко, Гончаренко, Рудик та Разумков про уроки незалежності, формування нації та рух до Європи
Ексклюзив
30 років Незалежності - нардепи про здобутки та провали України останніх років
(Фото: УНІАН)
24 Серпня 2021, 17:42
читать на русском

За 30 років незалежності Україна пережила чимало. Зокрема змінила шість президентів, пройшла через дві масштабні революції, анексію Криму Росією та війну на Донбасі, яка досі триває. Як змінилася Україна за три десятиліття, які здобутки та невдачі були ключовими на думку українців та народних обранців з'ясував Парламент.UA.

Нардепи про здобутки та невдачі за 30 років Незалежності

Святослав Юраш

Святослав Юраш (Фото: facebook/sviatoslav.yurash)

Про здобутки України за 30 років незалежності та невдачі, які спіткали країну на цьому шляху Парламент.UA поспілкувався із народними обранцями під склепінням Верховної Ради. На думку, наймолодшого нардепа дев'ятого скликання з фракції "Слуги народу" Святослава Юраша найбільше досягнення за ці роки - реальне забезпечення базових прав та свобод.

Змін за 30 років відбулося стільки, що аж страшно описати. Повірити в те, що наша держава пішла з епохи, де у нас взагалі не було приватної власності до базових свобод та реальності де ми не те що можемо про них говорити, а й відстоювати та вільно будувати своє майбутнє - є досягненням самим по собі. Але нас чекає ще довга боротьба за це наше право. Адже згадаймо знову ж таки Путіна який чітко декламує що ми всі, на його думку, один народ. Але наша війна триває для того аби він цю свою максиму не втілив, - відзначив Святослав Юраш.

П'яий президент Петро Порошенко

Петро Порошенко (фото: Facebook)

П'ятий президент та ідейний лідер фракції "Європейської солідарності" Петро Порошенко в ексклюзивному коментарі Парламент.UA розповів, що головна зміна, що відбулася за останніх 30 років - це становлення самосвідомості українців та прагнення України повернутися в родину європейських країн.

Я думаю, що нехай і повільно, нехай недостатньо ефективно, але ми твердо рухаємося в бік Європи, НАТО, Європейського Союзу як до повернення України в родину європейських країн. Не вдалося подолати родимі плями імперії, Радянського Союзу: і в економіці, і в політичних процесах відсутність демократії та верховенства права. Але я оптиміст і твердо переконаний, що нам це вдасться, - поділився Петро Порошенко.

Олексій Гончаренко

Олексій Гончаренко (фото: УНІАН)

Його співфракційці Олексій Гончаренко та Яна Зінкевич наголосили на важливості повернення територіальної цілісності країни.

З негативного - це звісно окупація частини нашої землі та війна, яку веде проти нас Російська Федерація. А з позитивного - це те, що наша держава визначилася зі своїм шляхом та зробила європейський вибір. З того, що не вдалося за роки незалежності й те, що турбує найбільше, знову ж таки окупація. І те, що Україна хоч і визначилася зі своїм шляхом, але не є членом Європейського Союзу. Окрім того, рівень життя в українців нині не такий, як ми всі хочемо, щоб він був. Однак я впевнений, що він таким стане в майбутньому. Викликів дуже багато, але держава є, вона постала і сьогодні чітко знає куди рухається, - вважає Гончаренко.

Яна Зінкевич

Яна Зінкевич Фото: facebook.com

Головний здобуток за ці 30 років, я вважаю, те, що Україна нарешті почала сама здобувати свою незалежність, хоч дещо і не вдалося втілити за цей час. Зокрема чимало речей гальмується через політичні процеси, зокрема нині мене турбує питання впровадження формули Штайнмайєра. Це те що може відкинути країну назад, - пояснила Зінкевич.

Дмитро Разумков

Дмитро Разумков / Facebook

Водночас голова Верховної Ради Дмитро Разумков у своєму виступі з трибуни парламенту наголосив, що незалежність - це привілей народу.

Незалежність - це не те, що можна отримати у якості спадку чи подарунку і залишити собі назавжди. Незалежність не можна купити в супермаркеті чи на фондовому ринку. Незалежність - це найвищий привілей народу. Незалежність для нас - це свобода. В Україні ніколи не приживалися і не приживуться соціальні та політичні порядки самодурства, авторитарного або диктаторського типу, - заявив Дмитро Разумков.

Кіра Рудик

Кіра Рудик (фото: Вікіпедія)

Своєю чергою нардепка, голова партії "Голос" Кіра Рудик у своєму Фейсбуку відзначила, що за останні роки Україна почала повільно засвоювати уроки своєї незалежності.

За 30 років незалежності ми перейшли від поривчастого "ми хочемо бути самостійними" до усвідомленого, виваженого: "Ми - незалежна нація. Ми будуємо своє. Ми воюємо за своє". Повільно, але дуже послідовно ми вчимо свої уроки незалежності. Що за право самим приймати за себе рішення - треба платити, що будувати нове - складно, що відстоювати позицію - боляче та небезпечно, але це все одно потрібно робити.

Що ми - українці, надзвичайно різні, і шукати спільного знаменника набагато важче, аніж критикувати незрозуміле. Що пошук єдиної національної ідеї - це довгий послідовний процес, - зазначила Кіра Рудик.

Українці про здобутки та невдачі за 30 років Незалежності

За даними опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва напередодні 30-річчя незалежності України, українці досі мають парадоксальний запит щодо державних лідерів. Зокрема підтримують "сильну руку" та авторитарного лідера, однак виступають категорично проти потенційних порушень таким лідером законодавства.

54% опитаних згодні, що кілька сильних лідерів можуть зробити для країни більше, ніж усі закони та дискусії. А трохи більше чверті опитаних вважають, що нашому народу постійно потрібна "сильна рука".

Втім на думку дослідників насправді це можна пояснити тим, що українці прагнуть бачити сильного лідера як ознаку стабільності, а не диктатури. Адже 72% респондентів вважають, що будь-який сильний лідер має дотримуватись законодавства та не може порушувати його.

день незалежності

(Фото: УНІАН)

Оцінюючи події, що відбулися в Україні за роки незалежності, 29% вважають, що більше було негативного, 18% переважали позитивні події, а 46% думають, що і негативу, і позитиву було порівну.

Окрім того, на думку опитаних українців, після проголошення незалежності найбільших позитивних перетворень зазнали: забезпечення рівноправності чоловіків та жінок, утвердження свободи слова, формування української нації, забезпечення рівноправності національних меншин, розбудова демократії, громадянського суспільства та обороноздатності.

Натомість серед провалів 30 років незалежності назвали боротьбу з корупцією, забезпечення справедливого судочинства, боротьбу зі злочинністю та встановлення соціальної справедливості.

Читайте також

1