У школі необхідні вибіркові предмети: спецпроєкт до Дня працівників освіти

Наші журналісти опитали вчителів великих міст і маленьких сіл, аби дізнатися, чому школярі не хочуть вчитися, та яка нині роль педагогів у вихованні дітей
Ексклюзив
У школі необхідні вибіркові предмети: спецпроєкт до Дня працівників освіти
Фото з особистого архіву Оксани Бридун
3 Жовтня 2021, 18:33
читать на русском

У першу неділю жовтня в Україні традиційно відзначають день працівників освіти. Трансформація суспільства останніх десятиліть помножена на пандемію коронавірусу змінила ставлення українців до освіти та педагогів. Напередодні свята Парламент.ua вирішив поспілкуватися з педагогами з різних куточків України і з`ясувати, чому вчитель перестав бути авторитетом, чому діти не хочуть вчитися, чи достатньо держава забезпечує педагогів та чи залишиться школа у її класичному вигляді після пандемії.

Усім нашим респондентам ми задали одні й ті самі питання, на які отримали абсолютно різні відповіді й цікаві бачення того, що ж потрібно змінити в українській освіті.

  • Яка, на вашу думку, роль вчителя? Яким має бути сучасний вчитель? Чому вчитель уже не має такого, як раніше, авторитету в суспільстві?
  • Чи достатньо держава забезпечує вчителів (зарплата, умови праці, соцпакети, обладнання тощо)?
  • Як, на вашу думку, можна зробити систему сучасної української освіти цікавою для учнів? Що б ви змінили в системі сучасної освіти?
  • Чи є майбутнє у дистанційної освіти після пандемії? Чи залишиться школа у своєму традиційному для нас розумінні?

На наші запитання вже відповіли Володимир Алєксєєв з Чернігівщини та Ольга Мірошнікова з Києва, Надія Капша з Буковини та Сніжана Розпотнюк з Житомира. Останньою з нами спілкується Оксана Бридун, вчителька біології, географії і природознавства з міста Бережан Тернопільської області.

Читайте також

Яка, на вашу думку, роль вчителя у сучасному суспільстві, яким він має бути. Чому вчитель не має нині авторитету в суспільстві

У сучасному суспільстві вчитель не носій інформації, а наставник, фасилітатор, коучинг.  Слово вчителя - це орієнтир у світі інформації. Тому нині учитель - це новатор, добре обізнаний у сучасному цифровому просторі.

Чому вчитель уже не має такого як раніше авторитету в суспільстві? Раніше вчитель був основним джерелом інформації, зараз для цього є інтернет. Тому учні краще ставляться до вчителя, який може навчити самостійно шукати і обробляти інформацію, а не "знає абсолютно все".

Чи достатньо держава забезпечує вчителів (зарплата, умови праці, соцпакети, обладнання тощо)

Вчителі отримують значно меншу зарплату, аніж на те заслуговують за обсягами і складністю роботи, але все ж таки у суспільстві за зарплатою на середньому рівні. Добре, що влітку маємо велику відпустку. Щодо ж матеріальної бази, то вона в основному коштом самого вчителя (тобто, що придбав, те й маєш).

Як, на вашу думку, можна зробити систему сучасної української освіти цікавою для учнів

Що б я змінила в системі сучасної освіти? Насамперед зменшити навантаження на учнів і кількість навчальних предметів, дозволивши обирати в старшій школі індивідуально предмети, які необхідні для опанування майбутньої професії. В старшій школі я б знайомила учнів з особливостями тих професій, які їм ближче. Тоді б випускники менше помилялись у виборі вищого навчального закладу.

Чи є майбутнє у дистанційної освіти після пандемії та чи залишиться школа у своєму традиційному для нас розумінні

Пандемія змінила підходи до освіти. Більшість вчителів з таким викликом справились, думаю, дистанційка розвиватиметься й надалі. Школа традиційною як  вже не буде, тому що багато вчителів використовують нині змішані підходи до навчання. Крім того, вже чимало учнів вирішили здобувати освіту вдома або індивідуально, а не в класах з однолітками.

Читайте також

1