Грузинський посол покинув Київ через справу Саакашвілі

Посол заявив, що його від'їзд "заважає розвитку двосторонніх відносин
Грузинський посол покинув Київ через справу Саакашвілі
7 Липня 2023, 16:45
читать на русском

Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі покинув Київ після прохання української сторони на тлі ситуації з Міхеїлом Саакашвілі.

Про це агенції Interpressnews заявили в МЗС Грузії.

Закарашвілі мав виїхати з України протягом 48 годин, починаючи з вівторка, після рішення Києва запропонувати послу повернутись у Тбілісі для консультацій.

Сам він напередодні заявив, що його від'їзд "заважає розвитку двосторонніх відносин і, відповідно, створює певні проблеми, зокрема для комунікації".

Міністерство закордонних справ Грузії повідомило, що не має наміру проводити консультацій із послом Георгієм Закарашвілі, якого Київ попросив повернутись у Тбілісі у зв’язку із ситуацією із грузинським експрезидентом Міхеїлом Саакашвілі.

Про це в етері каналу Imedi заявив голова МЗС Грузії Ілля Дарчіашвілі.

Дарчіашвілі підкреслив, що після повернення посла до Тбілісі посольство Грузії в Києві продовжує працювати, "дипломати на місці, і ми продовжимо роботу в цьому напрямі".

"Георгій Закарашвілі – це людина, яка в найскладніші моменти разом із кількома послами ані на день не виїхала з Києва, і це рішення (виїзд. – Ред.) щодо нього несправедливе, навіть по-людськи", – зазначив він.

Голова грузинського МЗС підкреслив, що з послом консультацій, як на те вказував Київ, проводити не будуть, а вся ситуація, на його думку, не може бути пов’язана із Саакашвілі, бо претензій до влади не має навіть Європейський суд із прав людини.

Як відомо, після останньої появи Саакашвілі в суді у вкрай виснаженому стані Україна викликала посла Грузії та попросила його повернутися до Тбілісі "для консультацій".

Голова керівної партії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе обурився реакцією Зеленського, але водночас наголосив, що Тбілісі бажає "залишитися в режимі дружби" з владою України.

Подробиці справи Саакашвілі:

Міхеїл Саакашвілі був президентом Грузії з січня 2004 року по листопад 2013 року. У 2013 році він покинув країну за кілька днів до закінчення терміну президентських повноважень. Відразу після цього проти нього було порушено чотири кримінальні справи, за двома з яких вже винесені вироки. У січні 2018 року Тбіліський міський суд заочно засудив Саакашвілі до трьох років позбавлення волі у справі про вбивство у 2006 році співробітника Об'єднаного банку Грузії. У червні 2018 року суд засудив його до шести років позбавлення волі у справі про побиття у 2005 році депутата.

Крім того, Саакашвілі є фігурантом ще кількох кримінальних справ: про розгін опозиційного мітингу 7 листопада 2007 року, погром у телекомпанії "Імеді" та заволодіння майном бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі; про розтрату коштів із держбюджету; про незаконне перетинання державного кордону.

Політика затримали 1 жовтня в Тбілісі. Колишній президент Грузії прилетів на батьківщину для участі у місцевих виборах. Його одразу затримали й запроторили до в'язниці, де він оголосив голодування. В день затримання Саакашвілі та українська народна депутатка Єлизавета Ясько записали спільне відео, в якому розповіли про свої стосунки.

6 листопада у колонії зняли на відео, як колишній президент Грузії, у якого начебто почалися провали в пам'яті через голодування, почав їсти у в'язниці. 8 листопада консиліум лікарів ухвалив рішення, що політик потребує шпиталізації, тому його перевезли до медичної установи для обвинувачених і засуджених №18.

14 листопада особистий лікар колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі Ніколоз Кіпшидзе розповів про погіршення здоров'я політика.

16 листопада українську омбудсменку Людмилу Денісову не пустили до в'язниці Міхеїла Саакашвілі.

19 листопада у політика фахівці виявили серйозне захворювання мозку, через яке у нього може розвинутися кома з можливим летальним кінцем. 2 грудня колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі привезли до Тбіліського міського суду на засідання у "справі про піджаки".

Читайте також