Грузинського посла "викликали на килим" через стан Саакашвілі

Україна просить передати громадянина Саакашвілі нашій державі
Головне
Грузинського посла "викликали на килим" через стан Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі фото: Twitter
4 Липня 2023, 11:37
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський стурбований станом експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Він доручив МЗС викликати грузинського посла на килим.

Про це повідомив глава української держави у Telegram.

"Прямо зараз Росія руками грузинської влади вбиває громадянина України Міхеїла Саакашвілі", - написав Зеленський.

Він нагадав, що наша країна вже неодноразово закликала владу Грузії припинити знущання з Саакашвілі та повернути його до України.

"Доручив Міністерству закордонних справ викликати посла Грузії в Україні, висловити йому рішучий протест та запропонувати залишити Україну протягом 48 годин для проведення консультацій зі своєю столицею", - додав президент.

Він зазначив, що вкотре закликає грузинську владу передати Україні Саакашвілі для необхідного лікування. Також глава держави закликав наших партнерів не ігнорувати ситуацію та врятувати життя колишньому президентові Грузії.

"Жодна влада в Європі не має права страчувати людей, життя - це базова європейська цінність", - наголосив Зеленський.

Як відомо, 3 липня Саакашвілі вперше після довгої паузи був присутній у онлайн-форматі на судовому засіданні. Він продемонстрував, наскільки сильно схуд під час перебування у лікарні.

Колишнього президента Грузії затримали місцеві правоохоронці ще у жовтні 2021 року. Причиною стало "зловживання владою та переслідування політичних опонентів", за що його заочно засудили до шести років ув'язнення.

За час перебування під ув'язненням Саакашвілі вісім разів оголошував голодування. На цьому тлі його госпіталізували до місцевої клініки, де він перебуває зараз.

Доручення Зеленського висловити протест та запропонувати виїхати з України грузинському послу є дуже жорсткою формою дипломатії, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За словами глави МЗС, після того, як з'явилися нові фотографії Саакашвілі, все досягло точки кипіння, тому Україна пішла на різкий, але справедливий крок.

"Знаєте, коли держава чимось незадоволена, перший рівень реакції - висловити протест. Другий рівень реакції - це відкликати свого посла на консультації. А третій рівень реакції, на кілька порядків вищий за жорсткістю, - це попросити посла цієї країни виїхати з України на консультації зі своїм урядом. У дипломатії це надзвичайно жорстка форма, але грузинська влада на неї заслуговує", - додав міністр.

Він розповів, що 4 липня, вранці грузинський посол буде у Міністерстві закордонних справ та з ним проведуть відповідну розмову.

Як зазначив Кулеба, грузинський дипломат має консультуватися зі своїм урядом щодо того, куди йде країна і навіщо вона руйнує відносини з Україною.

"Ми вважаємо, що вони (влада Грузії - ред.) повинні припинити знущання з Саакашвілі та повернути його нам, оскільки він - громадянин України", - додав міністр.

Глава МЗС підкреслив, що влада Грузії хоче довести його до смерті і це бажання ґрунтується "виключно на особистій ненависті та помсті".

Подробиці справи Саакашвілі:

Міхеїл Саакашвілі був президентом Грузії з січня 2004 року по листопад 2013 року. У 2013 році він покинув країну за кілька днів до закінчення терміну президентських повноважень. Відразу після цього проти нього було порушено чотири кримінальні справи, за двома з яких вже винесені вироки. У січні 2018 року Тбіліський міський суд заочно засудив Саакашвілі до трьох років позбавлення волі у справі про вбивство у 2006 році співробітника Об'єднаного банку Грузії. У червні 2018 року суд засудив його до шести років позбавлення волі у справі про побиття у 2005 році депутата.

Крім того, Саакашвілі є фігурантом ще кількох кримінальних справ: про розгін опозиційного мітингу 7 листопада 2007 року, погром у телекомпанії "Імеді" та заволодіння майном бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі; про розтрату коштів із держбюджету; про незаконне перетинання державного кордону.

Політика затримали 1 жовтня в Тбілісі. Колишній президент Грузії прилетів на батьківщину для участі у місцевих виборах. Його одразу затримали й запроторили до в'язниці, де він оголосив голодування. В день затримання Саакашвілі та українська народна депутатка Єлизавета Ясько записали спільне відео, в якому розповіли про свої стосунки.

6 листопада у колонії зняли на відео, як колишній президент Грузії, у якого начебто почалися провали в пам'яті через голодування, почав їсти у в'язниці. 8 листопада консиліум лікарів ухвалив рішення, що політик потребує шпиталізації, тому його перевезли до медичної установи для обвинувачених і засуджених №18.

14 листопада особистий лікар колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі Ніколоз Кіпшидзе розповів про погіршення здоров'я політика.

16 листопада українську омбудсменку Людмилу Денісову не пустили до в'язниці Міхеїла Саакашвілі.

19 листопада у політика фахівці виявили серйозне захворювання мозку, через яке у нього може розвинутися кома з можливим летальним кінцем. 2 грудня колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі привезли до Тбіліського міського суду на засідання у "справі про піджаки".

Читайте також

1