У НАЗК заявили, що тепер перевіряти вони можуть лише суддів

Можливість перевірки Зеленського та Порошенка заблокована
У НАЗК заявили, що тепер перевіряти вони можуть лише суддів
4 Листопада 2020, 22:30
читать на русском

Після рішення Конституційного суду України Національне агентство з питань запобігання корупції може перевіряти лише суддів, перевірки президентів заблоковані.

Про це розповів голова НАЗК Олександр Новіков в інтерв'ю DW.

Зазначається, що КСУ своїм рішенням про визнання неконституційним е-декларування статків посадовців фактично заблокував діяльність НАЗК, яке має право займатися перевірками лише суддів.

Новіков розповів, що конвенція ООН проти корупції конкретно визначає, чим повинен займатися орган запобігання корупції, а саме контролем за дотриманням законодавства про конфлікт інтересів, контролем за декларуванням і перевірками декларацій.

Рішенням КСУ ці функції НАЗК тепер заблоковані. Однак, закон України про судоустрій і статус судів окремо врегульовує те, що декларації суддів мають перевірятися раз на 5 років. І ми готуємо наказ про перевірки цих декларацій. Тобто позиція КСУ настільки непослідовна, що ми не можемо нікого перевіряти, крім суддів. Хоча вони ухвалювали це рішення, щоб ми не могли перевіряти суддів, - зазначив він.

Читайте також

Повідомляється, що у НАЗК наразі є 180 декларацій суддів. У відомстві встановили недостовірні відомості у суддів КСУ.

Зазначається, що суддя КСУ Сергій Головатий не задекларував 3,6 млн грн, голова КСУ Олександр Тупицький не задекларував земельну ділянку в Криму.

Новіков зазначив, що декларації Володимира Зеленського і Петра Порошенка перевірити неможливо через рішення КСУ.

Ми перевірили двох прем'єрів з трьох - Гончарука та Гройсмана, не встановили порушень. Ми мали закінчити перевірку саме щодо чинного прем'єра. Щодо президентів перевірка мала закінчитися в листопаді - щодо Зеленського і щодо Порошенка. Але ми тепер не зможемо ні відносно Петра Порошенка, ні відносно Володимира Зеленського закінчити перевірку, - розповів Новіков.

Читайте також

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

Лідер фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що рішення про оновлення Конституційного Суду України підтримав Європейський парламент.

1 листопада Зеленський розповів, що Конституційний суд вирішив знищити все, чого домігся Майдан.

Більше читайте в матеріалі "Парламент UA": Державний колапс: чим небезпечний законопроєкт Зеленського про КСУ