Венеційська комісія оприлюднила рішення щодо запиту Зеленського

Комісія надала висновки щодо стану антикорупційного законодавства після рішення КСУ
Головне
Венеційська комісія оприлюднила рішення щодо запиту Зеленського
Венеційська комісія
10 Грудня 2020, 10:13
читать на русском

Представники Венеційської комісії оприлюднили терміновий спільний висновок щодо законодавчої ситуації щодо антикорупційних механізмів відповідно до рішення Конституційного Суду України на запит президента України Володимира Зеленського.

Про це йдеться на сайті Венеційської комісії.

Венеційська комісія наголосила, що боротьба з корупцією є важливим елементом в правовій державі, але так само як і повага до Конституції та конституції справедливості. Парламент, виконавча влада та КСУ повинні поважати один одного.

Читайте також

Зазначається, що рішення КСУ не має чітких аргументів та твердої основи у міжнародному праві. Це рішення негативно вплинуло на боротьбу з корупцією в Україні, а також підірвало довіру громадськості до конституційного правосуддя загалом.

У комісії повідомили, що подання фінансових декларацій про статки та доходи має бути обов'язковим для держслубовців. Це стосується також суддів звичайних судів та КСУ. Своєю чергою уряд повинен забезпечити ефективний механізм перевірки таких декларацій.

На розгляд Верховної Ради комісія запропонувала відновити статтю Кримінального кодексу України про електронне декларування, а також детальніше визнати санкції  та покарання за недостовірне декларування. Уряд повинен відновити повноваження НАЗК щодо держслужбовців, оскільки рішення КСУ на них не впливає.

Читайте також

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

25 листопада президент України Володимир Зеленський (досьє Зеленського) звернувся до Венеціанської комісії з проханням здійснити оцінку конституційної ситуації, викликаної рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року, та надати висновок щодо стану антикорупційного законодавства після його ухвалення.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Зеленський та Разумков хочуть скасувати "нікчемне" рішення КСУ: чи є шанси".