Зеленський у Глазго показав, що Україна перебуває в контексті загальносвітових трендів

Петро Олещук

політолог

Зеленський у Глазго показав, що Україна перебуває в контексті загальносвітових трендів
Виступ Володимира Зеленського на кліматичному саміті у Глазго (Фото: president.gov.ua)
2 Листопада 2021, 16:21
читать на русском
Політолог пояснив, чим важлива участь українського президента у кліматичному саміті в Глазго та навіщо Україні перетворюватись на державу, що постачає водень для Євросоюзу

З 31 жовтня по 12 листопада у Глазго (Велика Британія) відбувається конференція Організації об'єднаних націй з питань зміни клімату Conference of the Parties 26, на яку зібралися близько 120 світових лідерів. Президент України Володимир Зеленський також взяв участь у конференції та 1 листопада виступив з промовою, під час якої заявив, що Україна досягне вуглецевої нейтральності до 2060 року, а також нагадав, що за обсягом скорочення викидів Україна посідає 4-те місце серед 45 сторін Рамкової конвенції ООН.

Парламент.UA запитав політолога Петра Олещука про те, чи готова Україна до глобальних кліматичних викликів та які наслідки й вигоди матиме участь Володимира Зеленського у кліматичному саміті.

Україна може перетворитись на державу, що постачає водень для Євросоюзу

Участь у таких масових заходах - це створення додаткових можливостей під час контактів з лідерами інших держав. Давно не було такого, щоб лідер України мав за такий невеликий проміжок часу таку кількість позитивних контактів з політичними лідерами: президент України мав нагоду поспілкуватись з прем'єр-міністром Великобританії, Канади, Ізраїлю, з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Була проведена чергова зустріч і конструктивна розмова з президентом США Джо Байденом, і робота нашої делегації ще не завершена.

Читайте також

Донедавна українські політики не торкалися питань кліматичних змін і всього, що стосується в цьому контексті глобальної безпеки та безпеки України зокрема. Політики старої української формації намагались усього цього не помічати, а якщо й помічали, то обмежувались лише формальними заявами й не більше. Україна й раніше підтверджувала усі ці міжнародні документи, була учасницею відповідних рамкових конвенцій. Зараз Україна стикається з необхідністю наповнити їх реальним конкретним змістом.

Потенційно це несе для України достатньо серйозні вигоди. Ми не можемо ігнорувати зв'язки між деструктивною поведінкою Росії й негативними кліматичними наслідками: газовий шантаж і російська політика щодо нарощування впливу власних вуглеводнів на світовому ринку - це загроза не лише для України чи наших економічних інтересів, це загроза для всього світу і в тому числі екологічна загроза.

Так само перетворення України на державу, яка буде займатись постачанням водню для Євросоюзу - це можливість для України.

Китай, Росія та Туреччина протиставляють себе усьому іншому світу

Таким чином (лідери Китаю, Росії та Туреччини відсутні на кліматичному саміті у Глазго - ред.) вони протиставляють себе усьому іншому світу. З Китаєм все зрозуміло - це держава, яка здійснює найбільшу кількість викидів і поки що чогось адекватного в протидії цим загрозам не представила. Росія - це країна, яка намагається протиставляти себе усьому іншому світу, а Туреччина позиціює себе як країну, яка ставить власні інтереси вище, ніж загальносвітові міркування чи проєкти.

Кліматична коференція в Глазго

Кліматична конференція в Глазго - 2021 (фото: Офіс президента)

Водночас для України - це прекрасна нагода показати, що Росія протиставляє себе та несе загрозу не лише Україні, а й усьому цивілізованому світові в усіх проявах, навіть тих, які не стосується геополітики. Нам потрібно це використовувати та обігрувати.

Раніше Україна продавала екологічні квоти, а тепер показала, що перебуває в контексті загальносвітових трендів

Раніше Україна продавала власні квоти - продавала можливості іншим країнам здійснювати викиди. Але потрібно враховувати, що залишки радянської промисловості часто не є взірцем екологічності. І якщо ми говоримо про реалізації кліматичних проєктів до 2060 року, то нам доведеться достатньо серйозно перебудовувати власну промисловість.

Найголовніший результат - ми показали, що є частиною Західного світу. Ми разом з усім цивілізованим людством боремось і рухаємось в одному напрямку та готові розвиватись. Цей саміт важливий тим, що ми нагадали, що Україна перебуває в контексті загальносвітових трендів. Візит українського президента в Глазго це підтвердив. А різноманітні зустрічі, переговори та консультації - це додатковий бонус.

1